Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Exista si mize secrete ale regionalizarii Romaniei?Romania cu Moldova de la Nistru la Siret, dar fara Transilvania, ori Valahia… si fara una, si fara alta!
In 1980, la Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa, de la Madrid, o delegatie a imigratiei maghiare s-a prezentat cu "documente" prin care revendica independenta Transilvaniei, in numele unui pretins partid socialist transilvanean in exil. Nu putine delegatii prezente la Conferinta au luat problema Transilvaniei in serios.
Anual, dupa "momentul Madrid", in Congresul SUA aparea cate o rezolutie in sustinerea ideii ca, in Romania, indiferent de regim, indiferent daca a fost republica sau monarhie, ungurii au fost intotdeauna persecutati si supusi deznationalizarii. Acelasi text, an de an, era repus pe tapet, dar semnat si initiat mereu de "altii".
In 22 decembrie 1989, la Timisoara, printre numeroasele revendicari care au animat evenimentele strazii, a trecut ca neobservata scandarea "Vrem unirea cu Ungaria!". In ianuarie 1990, in prima redactare a draftului "Proclamatiei de la Timisoara”, a aparut strecurata ideea intregirii si autonomizarii Banatului de Romania.
In martie 1990, cu cateva zile inainte de criza interetnica de la Targu-Mures, corespondenti ai presei occidentale, in tema cu cele ce aveau sa urmeze (de unde?, de la cine?, cum?), erau prezenti la fata locului, ca parte a planificarii operationale a conflictului.
La 21 mai 1990, saptamanalul francez "Le Point” reconstituie, in liniile sale generale, ceea ce numeste "complotul bicefal sovietio-maghiar" de la Timisoara. In acelasi an, geograful-sef al Departamentului de Stat a dat publicitatii estimarea tendintelor de multiplicare a entitatilor statale pana la jumatatea viitorului secol, in care se afirma ca, in anul 2050, vor exista peste 300 de state. La 21 octombrie 1991, au fost remise agentiilor de presa (From The Desk of Dan Andersen P.O. Box 1971, Los Angeles CA 90078) "Declaratia de Independenta a Republicii Transilvania", cu capitala la Cluj, si decupajul viitorului nou stat din harta Romaniei. Presa din Romania, care a observat declaratia, a tratat gestul ca ineptie a unui excentric, Dan Andersen-Voda, care semnase documentul in calitate de "Presedinte interimar in exil al Republicii Transilvania". Urmeaza, apoi, publicarea unei ample lucrari de anticipatie "Future Wars” ("Razboaiele viitoare"), in care autorul, Trevor Nevitt Dupuy (Mai 3, 1916 – Junie 5, 1995, colonel U.S. Army in retragere, considerat un geniu militar), detalia si scenariul razboiului pentru Transilvania.
Desigur, in astfel de simulari incap si multe fantezii… Si, totusi, iata ca nu mai demult decat in zilele din urma, un studiu, publicat la Belgrad, sugereaza ca (...) Ungaria s-ar putea extinde cu Transilvania romaneasca si partea de nord a Banatului din Serbia.
In compensatie pentru teritoriul pierdut in favoarea Ungariei, Romania ar putea obtine reintregirea Moldovei, dar fara Transnistria si judetele date de Stalin Ucrainei. Aproape concomitent, de la Budapesta, dintr-o sursa "gri" ni se da de stire: "Chiar si CIA considera necesara abrogarea dictaturii teroriste de la Trianon". In sustinerea asertiunii se da, ca argument, ca CIA, GRU si un Institut de Cercetare au intocmit o harta a Europei in anul 2035, potrivit careia Ungaria va alipi o parte a Transilvaniei si Voivodina. In comentariul la harta se spune ca "(…) vor apartine, din nou, Ungariei teritoriile din Romania, unde romanii sunt in majoritate, in schimb Tinutul Secuiesc ramane parte a Romaniei. (…) Romania se poate consola cu Republica Moldova".
O necesara paranteza. Entuziasmul initial al unionistilor de la Chisinau a fost bine temperat de la Budapesta, Mircea Snegur fiind convins sa nu se grabeasca, deoarece viitorul statului unitar roman este sub semnul unei dezmembrari, context in care se vor desface si reface tinuturile istorice pe criteriile regionalizarilor transfrontaliere si a cedarilor de suveranitate.
Concomitent cu deteriorarea relatiilor "romano romane" dintre Bucuresti si Chisinau, a fost repusa pe tapet si revigorata doctrina academicianului A. Lazarev, privind "poporatia moldoveneasca traitoare in cadrul Rusiei", dinainte de octombrie 1917, ca "natiune burgheza de sine statatoare".
Iata ce afirma A. Lazarev in 1984: "In urma interventionistilor straini in Moldova si, cotropirii fortate a Basarabiei sovietice de catre Romania regala, natiunea burgheza moldoveneasca (…) a fost faramitata, si marea ei majoritate se trezi in conditiile unei crunte asupriri sociale si nationale straine; cealalta parte, cea mica a natiunii, din raioanele de pe malul stang al Nistrului se afla sub asuprirea interventionistilor germani-austrieci si albgardistilor”. (…) Dupa februarie 1920, pe malul stang al Nistrului a continuat procesul de formare a natiunii socialiste moldovenesti". Ulterior, afirma A. Lazarev, "procesul de constituire a poporului moldovenesc intr-o noua comunitate etnico-sociala, natiunea socialista, s-a incheiat in prima jumatate a anilor 1950".
Dar iata si ce spune "Vocea Rusiei" azi, la aproape trei decenii dupa A. Lazarev: "Romaniei i se pregateste un nou dictat de la Viena". Unui oarecare Andrei Safonov, "obscur analist transnistrean", i-a venit, asa din senin, ideea sa lanseze in spatiul comunicarii publice concluzia amenintatoare: "A venit momentul ca Romania sa dispara de pe harta lumii!".
"Vocea Rusiei" arata ca Andrei Safonov, in opinia caruia distrugerea Romaniei ar fi o cauza nobila, "nu reprezinta nici macar tangential vreo forta politica importanta din Transnistria, Ucraina sau Rusia, dar problema atinsa este reala si are legatura cu Uniunea Europeana". Potrivit sursei citate, "exista semne ca se incearca o diversiune similara cu cea din 1989", cand s-a incercat, insistent, inocularea ideii aberante ca Moscova ar fi vinovata de acele evenimente (…)".
Ce amenintare ne devoaleaza "Vocea Rusiei"? Pentru Romania, "(…) anul 2013 va fi unul deosebit de greu, mai ales in contextul geopolitic in care s-a inscris Uniunea Europeana", cand "pare sa fie decisa distrugerea statelor nationale si transformarea Uniunii Europene intr-o «federatie de regiuni», astfel incat elitele nationale sa nu mai poata opune rezistenta centrului decizional aflat undeva pe axa Bruxelles – Berlin".
Ca ni se pregateste ceva este dincolo de evidente. Deja dictatul, sufocant pentru demnitatea nationala, al unor interese economice straine cu identitate incerta, face si desface jocurile politice in Romania, cheama la ordine, rand pe rand, Parlamentul, Presedintia Republicii, Guvernul, Justitia, Presa, Agentiile Speciale…

AUREL I. ROGOJAN

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page