Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

România încotro? Calitatea parlamentarilor, un blestem asupra natiei

Elena Chirita"Putem avea orice cadru legislativ atata vreme cat voturile vor fi cumparate sau creierele oamenilor vor fi in permanenta spalate de trusturi media care functioneaza in interese strict partizane, tabloul grotesc va ramane vesnic acelasi. (...) Atata vreme cat obstacolul principal al schimbarii este in noi insine si noi nu constientizam si nu suntem dispusi la nici un efort pentru schimbare, nu disting motivele de optimism de care sa ma pot agata.”


Interviu cu dramaturgul si politicianul  Radu F. Alexandru

Radu F. Alexandru: Doctor in comunicare audiovizuala, dramaturg, scenarist, prozator, realizator de emisiuni de televiziune si radio, politician - membru al Partidului Democrat Liberal (PDL); senator (1996-2000, 2000-2004, 2008-2012). In Parlamentul Romaniei - membru al Comisiei pentru Cultura, Culte, Arta; profesor-asociat la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC); membru titular al Uniunii Scriitorilor din Romania; membru PEN-CLUB Romania; membru titular al Uniunii Cineastilor din Romania; secretar general al Asociatiei Ziaristilor Liber-Profesionisti; Vicepresedinte al Asociatiei culturale de prietenie Romania-Israel; membru fondator si director-executiv, al Fundatiei "Forumul pentru starea Culturii". Spectacole: „Dilema”, „Dinu”, „Saltimbancii”, „Mansarda”, „Iubiri”, „O sansa pentru fiecare”, „Omul care face minuni”, „Privind in jur cu ochi fara lumina”, „Nimic despre Hamlet”, „Domnul Sisif”, ”Love stories”.

 
 Consecintele votului dat la intamplare

-    Domnule Radu F. Alexandru, ati parasit scrisul pentru politica. Aveti regrete?

-    In formularea cea mai concisa: "Da, dar nu am avut incotro”. Ce inseamna asta? Nu am fost membru PCR; in 1983 am fost o saptamana in ancheta Securitatii, in sediul din Calea Rahovei, cu doua perchezitii acasa si cu toate urmarile care decurg dupa ce ti-ai asumat o declaratie (fireste, retorica) ca: "Daca as avea un pistol l-as impusca pe Ceausescu”.  In 21 decembrie 1989, dupa ce am vazut la TVR cum s-a spart mitingul din fata CC al PCR, am fugit in strada, in fata scutierilor, si am ramas acolo pana la caderea definitiva a regimului Ceausescu. Era o optiune, o atitudine din fata careia simteam ca nu ma pot sustrage. Nu m-am gandit nici o clipa la o "cariera politica”, am ajuns in conducerea PD inainte de a fi inscris "cu acte” in partid – tot ce a urmat de atunci si pana azi nu a fost decat simtamantul unei datorii pe care am considerat ca trebuie sa o onorez. Nu am renuntat la scris, din putinele ore libere am reusit sa smulg suficiente ca, din cand in cand, mult mai rar decat mi-as fi dorit, sa continui sa scriu. Am fost si ma consider un scriitor; asupra "caratelor” ca om politic ii las pe altii sa le aprecieze.

-    In Parlamentul Romaniei, doua treimi dintre cei care sunt acolo nu au ce cauta. Au aparut multe critici la actualul sistem de vot. Din pacate, se discuta numai despre reducerea numarului de parlamentari, nu si despre calitatea acestora. Nici o vorba despre criteriile de eligibilitate a candidatilor. Cum comentati?

-    Una dintre initiativele legislative pe care le-am avut a fost referitoare la conditia obligatorie a studiilor superioare pentru candidatii la Parlament. Mi s-a atras atentia ca intra in conflict cu Constitutia, care prevede dreptul de a alege si a fi ales a oricarui cetatean. Dar sa fim realisti, chiar daca nu intotdeauna ne place, calitatea globala a parlamentarilor reflecta in totalitate, ca o picatura de apa, calitatea electoratului. Parlamentarii nostri nu sunt cu nimic mai buni sau mai rai decat electoratul: de asta au si fost alesi. Faptul ca este un proces general de involutie, din punct de vedere educational si cultural, ar fi un subiect de discutie care depaseste cadrul acestui interviu. Intr-o tara, caz unic in lume! in care prim-ministru este un plagiator dovedit care castiga un al doilea mandat si ramane in fruntea optiunilor electoratului este un detaliu care spune totul despre lumea in care am ajuns sa traim.

-    Credeti ca ar putea Romania sa urmeze exemplul altor state europene in materie de legislatie electorala, sa nu mai asistam la acest tablou grotesc din Parlament?

-    Avem o capacitate rara sa preluam, cand suntem fortati, modele legislative de peste tot. Important este cat si cum sunt respectate, aplicate aceste legi. Putem avea orice cadru legislativ atata vreme cat voturile vor fi cumparate sau creierele oamenilor vor fi in permanenta spalate de trusturi media care functioneaza in interese strict partizane, tabloul grotesc de care vorbiti va ramane vesnic acelasi.

-    Imaginea partidelor, a tuturor partidelor, e sifonata. Romanii din tara si cei din afara granitelor percep o stare de baltire nervoasa in societatea romaneasca. Cum vedeti viitorul politic al Romaniei pana la alegerile parlamentare din 2016?

-    Imi vine foarte greu sa cred ca vom fi altii, altii mai buni. Atata vreme cat obstacolul principal al schimbarii este in noi insine si noi nu constientizam si nu suntem dispusi la nici un efort pentru schimbare, nu disting motivele de optimism de care sa ma pot agata.

Profilul de lider pentru Romania

-    De ce tip de lider are nevoie Romania?

-    La nivel de tara, ca si in partide, problema esentiala nu cred ca rezida in lider, in "liderul providential” care sa-si puna amprenta decisiv si definitoriu pe evolutia noastra. Nu mai putem vorbi astazi nici de un "dictator luminat” si nici de "mana de fier” care sa produca schimbarile morfologice, de fond si de structura, care ar putea configura un alt chip Romaniei. Schimbarile, gandite "sus”, trebuie implementate si urmarite pe termen lung in constiinta fiecarui individ, a fiecarei comunitati. Este un efort care inseamna generatii, din pacate astazi perspectiva biblica a "traversarii desertului”, in asa fel ca pe parcursul a 40 de ani sa dispara o generatie bolnava sufleteste si sa apara una noua, tine de domeniul utopiei. Vom continua intr-un joc de mima cu lumea occidentala, de care ma tem ca nu suntem legati decat geografic.

-    Inteleg ca nu credeti in „liderul providential”, dar privind scena politica actuala, care ar fi persoanele potrivite  sa candideze  la prezidentialele din 2014?

-    Cred ca din raspunsul la intrebarea anterioara reiese clar ca nu pun mare pret pe sansele de reusita ale celui care va fi viitorul presedinte al Romaniei. Totusi, o mentiune: chiar daca sunt sceptic asupra binelui pe care il va putea face, sunt pe deplin constient de raul pe care l-ar putea face. Cele cateva luni petrecute de Crin Antonescu la Cotroceni au desenat perfect portretul unui om care poate insemna un pericol pentru Romania, odata ajuns sef al statului.

Adio PDL!

-    Esecul inregistrat de Elena Udrea la Conventia PDL a determinat hotararea luata de presedintele Traian Basescu de a se desparti de PDL sau rezultatele alegerilor interne au fost doar momentul potrivit pentru anuntul soc, supararea fiind mai veche?  

-    In fapt, e vorba despre unul si acelasi lucru. Cu siguranta ca, daca castigatorul Conventiei s-ar fi numit Elena Udrea, pozitia si sentimentele presedintelui Basescu ar fi fost complet altele decat cele de azi. Ar fi ramas cele de pana acum.

-    Multi membri PDL spun ca  Elena Udrea, prin aparitiile sale  specifice personajelor de  showbiz,  a facut mult rau partidului. S-a discutat vreodata, in PDL, trecerea pe banca de rezerva a Elenei Udrea, pentru a salva Guvernul si partidul?

-    Singurul care a decis trecerea Elenei Udrea intr-un plan secund al PDL a fost Traian Basescu, in perioada celei de-a doua tentative de suspendare a lui (2012), cand a cerut ca Elena Udrea sa nu mai apara la televizor si sa nu participe la niciunul din mitingurile de sprijin ale presedintelui, organizate in toata tara.

-    V-a afectat mesajul de adio al presedintelui Basescu? Va asteptati, ca presedintele sa  revina  la sentimente mai bune? Ce l-ar putea  motiva sa revina "acasa”?

-    Cred ca proiectul politic al dlui. Basescu, dupa terminarea mandatului prezidential, este distinct de cel al PDL. Sigur ca despartirea de un om pe care il cunosti de 20 de ani, cu merite politice de necontestat, nu este un motiv de bucurie. Dar lucrurile cred ca trebuie privite cu luciditate, dincolo de afecte, si PDL trebuie sa mearga mai departe pe propriile picioare.

-    Din ce in ce mai multi colaboratori apropiati il parasesc pe presedinte, se distanteaza politic. De ce? „Coabitarea” prim-ministrului Victor Ponta cu presedintele Traian Basescu  poate fi o cauza?  

-    Nu cunosc cazuri recente de oameni, din randul colaboratorilor presedintelui, care sa fi plecat de la Cotroceni. In orice caz nu o data cu noua relatie convenita intre presedintele Basescu si premierul Ponta.

-    Presedintele Traian Basescu  a spus ca PDL a ajuns un partid fara valori care seamana tot mai mult cu FSN. Inainte sa fiti membru PDL, ati facut parte din Partidul National Liberal. In ce conditii  ati putea reveni la PNL?

-    Nu am fost in FSN si, dupa stiinta mea, nici Traian Basescu nu a fost membru al FSN, deci nu cunosc trasaturile definitorii ale formatiunii lui Ion Iliescu pe care Traian Basescu le identifica azi in randul PDL. Cred, mai curand, ca este o formulare fortata, care trebuie sa discrediteze PDL in fata electoratului. Probabil ca din momentul in care a spus "Adio PDL!", presedintele Basescu trateaza PDL ca pe un adversar politic, cu care are de impartit un electorat pana azi comun, si ca atare e de presupus ca nu se va da in laturi de la nici o procedura cat mai costisitoare pentru fostul lui partid. Inainte de a fi membru PNL am fost membru PD, din care mi-am dat demisia din motive bine cunoscute, de fapt unul singur: Petre Roman. Nu am in vedere revenirea in PNL.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page