Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ECOUL INVIEREA LUI LAZAR GRABESTE RASTIGNIREA LUI IISUS!Preot Aurel Sas, Las Vegas

"Si zicand acestea, a strigat cu glas mare: Lazare, vino afara! Si a iesit mortul, fiind legat la picioare si la maini cu fasii de panza si fata lui era infasurata cu mahrama. Iisus le-a zis: Dezlegati-l si lasati-l sa mearga!” (Ioan 11, 41-44)

„Deci multi dintre iudeii care venisera la Maria si vazusera ce a facut Iisus au crezut in El. Iar unii dintre ei s-au dus la farisei si le-au spus cele ce facuse Iisus. Deci arhiereii si fariseii au adunat sinedriul si ziceau: Ce facem, pentru ca Omul Acesta face multe minuni?.... Deci, din ziua aceea, s-au hotarat ca sa-L ucida!” (Ioan 11, 45-53).


(Continuare din editia precedenta)

Ei traiau si nu voiau sa lase Legea veche: „Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mana pentru mana, picior pentru picior” (Iesire 21, 24). Iisus cand aminteste de legea talionului spune: „Ati auzit ca s-a zis: „Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte” (Matei 5, 38). Odata cu aceasta le prezinta noile Legi ale Evangheliei Sale, zicand: „Eu insa va spun voua: Nu va impotriviti celui rau; iar cui te loveste peste obrazul drept, intoarce-i si pe celalalt. Celui ce voieste sa se judece cu tine si sa-ti ia haina, lasa-i si camasa. Iar de te va sili cineva sa mergi o mila, mergi cu el doua. Celui care cere de la tine, da-i; si de la cel ce voieste sa se imprumute de la tine, nu intoarce fata ta.
 Ati auzit ca s-a zis: „Sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau". Iar Eu zic voua: Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc, Ca sa fiti fiii Tatalui vostru Celui din ceruri, ca El face sa rasara soarele si peste cei rai si peste cei buni si trimite ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti” (Matei 5, 38-45). Mai marii vremii de atunci nu voiau sa primeasca aceste Legi noi, fiindca ei nu asteptau un Mesia, cu astfel de Legi datatoare de viata pentru toate neamurile, ci asteptau un Mesia politic ca eliberator de sub stapanirea romanilor, nu un Mantuitor ce sa elibereze toate neamurile din robia pacatului si a mortii spirituale.
Astfel, Domnul Iisus si cu ucenicii cunoscand decizia lor de a-L ucide, Scriptura ne relateaza ce au facut: „De aceea Iisus nu mai umbla pe fata printre iudei, ci a plecat de acolo intr-un tinut aproape de pustie, intr-o cetate numita Efraim, si acolo a ramas cu ucenicii Sai” (Ioan 11, 54).  

In cetatea Efraim Mantuitorul cu ucenicii au stat acolo numai cateva zile, deoarece se apropiau Pastile Iudeilor. In aceasta privinta, iata, ce ne descopera Scripturile urmatoare: „Si era aproape Pastile iudeilor si multi din tara s-au suit la Ierusalim, mai inainte de Pasti, ca sa se curateasca. Deci cautau pe Iisus si, pe cand stateau in templu, ziceau intre ei: Ce vi se pare? Oare nu va veni la sarbatoare? Iar arhiereii si fariseii dadusera porunci, ca daca va sti cineva unde este, sa dea de veste, ca sa-L prinda” (Ioan 11, 55-57).

Sambata, Iisus la Cina in casa lui Lazar din Betania
Domnul din cauza Pastilor, desi stia decizia de a-L ucide, a venit cu ucenicii iarasi in Betania, unde cu sase zile inainte de Pasti, care a fost Sambata, inainte de Intrarea Triumfala in Ierusalim a avut Cina in casa lui Lazar, dupa Scriptura: „Deci, cu sase zile inainte de Pasti, Iisus a venit in Betania, unde era Lazar, pe care il inviase din morti. Si I-au facut acolo cina si Marta slujea. Iar Lazar era unul dintre cei ce sedeau cu El la masa. Deci Maria, luand o litra cu mir de nard curat, de mare pret, a uns picioarele lui Iisus si le-a sters cu parul capului ei, iar casa s-a umplut de mirosul mirului” (Ioan 12, 1-3).
Deci, aceasta Cina pentru Domnul, in casa lui Lazar, Marta si Maria, cand toti erau fericiti, numai Iisus era trist, a avut loc dupa minunea invierii din morti a lui Lazar. Ecoul acestei minuni, al invierii lui Lazar a fost inegalabil in sufletele iudeilor si a multimilor de oamnei din alte neamuri, ce venise de Pastile Iudeilor la Ierusalim dupa traditie.


Protestul lui Iuda Iscarioteanu in casa lui Lazar!
„Iar Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii Lui, care avea sa-L vanda, a zis: Pentru ce nu s-a vandut mirul acesta cu trei sute de dinari si sa-i fi dat saracilor?” (Ioan 12, 4-5). Acesta a fost protestul lui Iuda „Pentru ce nu s-a vandut mirul acesta cu trei sute de dinari si sa-i fi dat saracilor?”, iar Sf. Ap. si Evanghelist Ioan desvaluie lumii intregi cauza, pentru care a facut Iuda protestul la mirul ce l-a pus Maria pe picoarele lui Iisus, zicand: „Dar el a zis aceasta, nu pentru ca ii era grija de saraci, ci pentru ca era fur si, avand punga, lua din ce se punea in ea” (Ioan 12, 6). Asa ne-a descoperit Dumnezeu prin Sf. Ioan adevarul protestului, ca Iuda nu era numai un necredincios, ci el devenise si un hot, fiindca lua din ce se punea in punga, pentru nevoile calatoriilor misionare ale grupului de ucenici cu Iisus, pe drumurile vestirii Evangheliei.
Mantuitorul reveleaza tuturor taina mirului, pe care Maria l-a pus pe picioarele Lui, astfel: „A zis deci Iisus: Las-o, ca pentru ziua ingroparii Mele l-a pastrat (mirul). Ca pe saraci totdeauna ii aveti cu voi, dar pe Mine nu Ma aveti totdeauna” (Ioan 12, 7-8). Iuda nu a primit explicatia Domnului cu privire la mirul adus de Maria si Miercuri seara din casa lui Simon leprosul, unde o alta femeie a adus un alabastru cu mir si l-a varsat pe capul lui Iisus si nu s-a dat mirul pe bani a mers la arhierei si L-a vandut pe Domnul, pentru treizeci de arginti!!! (Marcu 14, 3-11; Matei 26, 15).
Prin urmare, protestul lui Iuda a agravat situatia lui Iisus odata in plus in fata liderilor religiosi ai vremii, ce luase decizia sa-L omoare (Ioan 11, 53), alaturi de ecoul minunii invierii lui Lazar, care a adus convingerea sa creada tot mai multi iudei in Domnul si sa-L urmeze.

Arhiereii vremii lui Iisus s-au sfatuit ca si pe Lazar sa-l omoare!!!
„Si s-au sfatuit arhiereii ca si pe Lazar sa-l omoare. Caci, din cauza lui multi dintre iudei mergeau si credeau in Iisus” (Ioan 12, 10-11). Ce ingrozitoare furie de ucidere, sa poti vedea la arhiereii de a-l omori si pe Lazar, abia inviat inviat din morti, pentru a sterge orice urma ca lumea sa nu mai aiba dovada a minunii invierii lui si sa-L urmeze pe Iisus. Aceasta, deoarece minunea invierii lui Lazar, a devenit o dovada a puterii dumnezeiesti ce o avea Iisus, care a convins cu adevarat pe multi iudei sa creada in Domnul si sa mearga dupa El (Ioan 12, 19).
Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page