Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"DUMNEZEU A ZIS"


(Geneza 1, 3)

Ce mult vrem sa stim "ce a zis" unul sau altul dintre noi, prietenul sau dusmanul, cel ce ne iubeste sau ne uraste, seful, preotul, judecatorul, imparatul nostru sau imparatul altora. Si din interes si din curiozitate cautam sa stim "ce a zis", ba de multe ori cand cineva ne povesteste si se opreste din povestit, intrebam noi "si ce a mai zis". Adesea este foarte important sa stim "ce a zis" cineva caci de acel zis poate depinde binele nostru si facem orice sa stim "ce a zis". "Zisul" omului se mai poate schimba insa si cateodata suntem derutati ca ieri a zis una, azi a zis alta si imposibil de garantat ce va zice maine.
Dar "CE A ZIS DUMNEZEU" n-am vrea sa stim? nu ne-ar fi de folos sa aflam? n-ar fi spre binele nostru sa cunoastem? Mai ales ca "ce a zis El" ramane zis si este sigur spre folosul nostru. Ne-am interesat vreodata ce a zis Dumnezeu? Stim de unde si cum putem afla ce a zis El? Nu ne intereseaza? Nu suntem nici macar curiosi?
Este usor de aflat ce a zis Dumnezeu. Cel putin tot asa de usor si la indemana precum a afla ce a zis cineva dintre oameni. Precum deschidem radioul, televizorul, o revista, un ziar, o carte sa aflam ce a zis unul sau altul, daca deschidem BIBLIA si citim, aflam "ce a zis Dumnezeu". Chiar asa incepe aceasta minunata Carte.  In primul ei capitol, pe primele doua pagini ale ei, aflam ce a zis Dumnezeu la inceput. Pe parcursul ei aflam ce a zis El pentru om, pentru noi, pentru toti oamenii. Ca sa nu fie nici o confuzie de CINE a zis, in Biblie, oridecate ori Dumnezeu zice ceva, e mentionat "Dumnezeu a zis" si urmeaza ce a zis. CREATIUNEA, cuprinsa in primul capitol al Genezei, ne arata simplu de tot facerea lumii prin de noua ori "Dumnezeu a zis" si aratand de fiecare data si ce a facut si s-a facut in urma a ceea ce a zis. Biblia ne arata imediat "ce a zis" Dumnezeu omului prima data cand l-a creat, apoi ce i-a zis dupa ce n-a ascultat. Si tot asa, timp de patru mii de ani s-a strans in aceasta Carte tot ce a zis Dumnezeu in tot felul de imprejurari ale istoriei lumii.
Cand Dumnezeu a trimis pe pamant pe Fiul Sau, Mantuitorul nostru Isus Hristos, ne-a vorbit prin El. Pentru a nu fi nici o greseala de intelegere, la fel ca in Vechile Scripturi, in Evanghelii, Domnul Isus isi incepea de obicei spunerile catre noi cu "Adevarat, adevarat va spun".  Noi, oamenii care ne respectam pe noi insine si tinem neaparat sa stim ce a zis nu stiu ce savant despre nu stiu ce problema sau o alta celebritate cu care se lauda toti si e rusinos daca nu stim, ma intreb daca ne rusinam tot asa de mult ca nu stim "ce a zis" Isus Hristos despre noi si mantuirea noastra. Eu pot cita din mai marii neamului meu sau ai lumii la orice discutie, aratand ca stiu ce au zis. Pot cita cu aceeasi usurinta si mai ales convingere din "ce a spus" Isus in Evangheliile Sale? Eu pot fi culegatorul de citate intelepte sau savante, obtinute greu, cu ani de studii si cautari. Sunt si culegatorul de perle ceresti rostite de Mantuitorul de la inaltimea calitatii Lui de Dumnezeu coborat la intelegerea mea de om?
V-as sugera, stimati cititori, sa scoateti de exemplu cele mai frumoase citate si afirmatii din multele carti ale lui Darwin si din foarte multele carti evolutioniste si sa le puneti fata in fata cu numai primele doua pagini ale Bibliei, cele noua "Dumnezeu a zis" si sa vedeti ce simtiti din aceasta comparatie. Mi-as mai permite sa va indemn a lua din orice carte de etica sau morala sau de comportament umanist ce vi se pare mai frumos, mai adevarat si sa puneti langa o singura propozitiune a Domnului Isus din Evanghelii "iubiti pe vrajmasii vostri"; cum vi se pare?
Poate stim ce au zis multi mai mari ai omenirii la finele cartilor, lucrarilor sau vietilor lor. Nu e rau daca stim.  In cazul ca au zis rau, sa ne ferim. Daca au zis bine sa-i apreciem. Dar stim ce zice Dumnezeu la sfarsitul Bibliei?  O semneaza ca o zicere a Lui. Apocalipsa 22, 13-14: "Eu sunt Alfa si Omega, Cel dintai si Cel de pe urma, Inceputul si Sfarsitul". Intre timp au mai fost multi care "au zis" fel de fel, dar Cel ce a fost si Cel ce va ramane cu ceea ce a zis, este El, Dumnezeu. Cat despre noi, o fericire ne este adresata: "Ferice de cei ce isi spala hainele, ca sa aiba drept la pomul vietii, si sa intre pe porti in cetate".
Cate tragedii ale istoriei ar fi fost evitate daca oamenii ar fi stiut si ascultat "ce a zis Dumnezeu" si nu Nero, Hitler, Stalin si atatia altii; daca in inimile lor ar fi fost gravate poruncile divine si nu regulamentele militare; daca Biblia ar fi fost cunoscuta si traita in locul experimentarii legilor martiale. Un templu in loc de orice inchisoare, o casa de ajutorare a bolnavilor si saracilor in locul oricarei camere de gazare, o imbratisare frateasca in locul oricarui cadavru de pe campul de lupta.
Pentru lume ca globalitate, ca totalitate a ei este prea tarziu pentru a se mai intoarce din drumul profetic, dar pentru fiecare in parte este inca posibilitate de primire in  mila divina chiar si in zilele acestea pe terminate. Cum? Simplu.  "Dumnezeu a zis". Ce a zis Dumnezeu la inceput de lume? Ce a zis El pe muntele Sinai in flacari? Ce a zis El prin Isus, Fiul Sau murind pentru noi? Ce a zis El pentru cei de la sfarsit de lume din profetie? Totul e scris intr-o carte.  In Una singura ca sa nu fie nici o confuzie. Semnata de El in prefata ei si la sfarsitul ei, cu avertizarea ca nimeni sa nu incerce sa scoata sau sa adauge producand neintelegere. Biblia.
Stii ce-au zis multi si ce-ai zis si tu, dar cel mai important este sa stii ce a zis Dumnezeu. Deschide Biblia si vei fi intampinat simplu si iubitor cu exact ceea ce iti trebuie, cu "Dumnezeu a zis".
 
Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page