Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1078)


“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

Putinele minti rationale, care mai populeaza acest mapamond infestat de irationalitate, in anticipata disparitie a celei care a fost ultimul bastion al democratiei mondiale, nu-si pot explica modul, sau mai corect motivele, pentru care toate societatile de succes care s-au perindat de-a lungul zbuciumatei istorii universale, au sfarsit prin disparitie sau un declin total. S-au adus sute de motive pentru caderea Romei, a Imperiului Maya sau Aztec, a Frantei, in perioada premergatoare a Revolutiei Franceze, sau mai nou al Greciei Moderne, considerata tara care a generat conceptul filosofic de democratie.
Literatura universala, incepand cu scriitorul Roman Gaius Valerius Catullus si terminand cu Edward Gibbon, istoric englez, autorul faimoasei lucrari "The History of the Decline and Fall of the Roman Empire", sunt la unison de acord ca bogatia si inactivitatea au facut un deserviciu mai mare civilizatiei, decat saracia si munca epuizanta. Dupa disparitia Republicii Romane, literatura Latina, reprezentata prin Juvenal, Petronius, Suetonius, Tacitus, au identificat motivele "sfarsitului", drept rezultat al politicii de "panem et circenses"- Paine si circ, imbogatire exagerata, coruptie endemica si guvern supra dimensionat. Pentru Edward Gibbon, cuvantul Bizantin s-a identificat cu birocratia practicata la scara generala in Grecia Antica.
La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, multe din curentele tarii superindustrializate, erau complet ruinate sau se aflau in faza de economie preindustriala, Brazilia, China, Franta, Germania, India, Japonia, Republica Coreea, Rusia si Taiwan. De fapt, curenta comunitate BRIC, care cuprinde tarile cele mai industrializate din Lume, include Brazilia, Rusia, India si China.
Declinul gradual al societatii umane este generat de membrii societatilor respective, care doresc in exclusivitate postura de "consumatori" ai bunurilor materiale si detesta postura de producatori. Niciodata, in istoria Statelor Unite ale Americii, cei care se produc pe altarul muncii, n-au beneficiat de conditiile medicale existente in prezent.Cu toate acestea,  USA conduce in clasamentul mondial al persoanelor cu disabilitati. Avand un deficit financiar care se apropie vertiginos de 17 trilioane de dolari, USA ramane in continuare cea mai prospera tara a mapamondului, cu un excedent material si alimentar nemaiintalnit in istorie si care pana in anul 2017 va deveni prima producatoare si exportatoare de produse petroliere, rezervele acestor produse, depasind pe cele existente in tarile Orientului Mijlociu.
Din nefericire, toate masurile preconizate de Titanicul Pontifus Maximus vizeaza crearea unui sistem socialist, bazat pe egala distribuire a valorilor create in sferele productiei materiale si socializarea treptata a tuturor mijloacelor de productie. Istoria a demonstrat ca redistribuirea avutiei nationale, in loc de sustinerea sectoarelor private, sunt mai destructive decat cel mai ardent inamic.
In August 1945, orasul Detroit a fost considerat cel mai prosper oras din lume; tot in acea perioada, Hirosima era complet distrusa. In anul de gratie 2013, rolurile s-au inversat, Hirosima arata ca Detroitul anilor 1945, zone din Detroit amintindu-ne de bombardamentul atomic asupra Hirosimei, efectuat la 6 August 1945.
Nu ne ramane decat sa ne rugam Divinitatii ca cele ce s-au  intamplat in Detroit sa nu se extinda pe tot perimetrul geografic in care a existat candva cea mai prospera si libera tara din lume. Daca se continua politica de "panem et circenses", perfect pretabila la stadiul alarmant al intelectului existent pe firmamentul politic, vom impartasi,   soarta marilor imperii ale lumii, regasite doar in cartile de istorie.
De fapt, n-am nici cel mai mic dubiu ca nu se urmareste acest lucru. Statele Unite ale Americii s-ar putea sa fie cea mai puternica natiune a Mapamondului, acest lucru nu presupune automat ca dispune de forta necesara de a-si realiza toate obiectivele propuse. Tara se confrunta cu o situatie financiara unica in existenta sa, care ne arata, fara niciun dubiu, ca un cataclism economic este iminent, conditie care genereaza o totala lipsa de incredere din partea pretinsilor nostri aliati. Intentionat sau nu, se uita  ca intre natiunile lumii exista bariere nu numai de ordin cultural, dar si de ordin istoric, geografic, demografic, imposibil de surmontat. Cu zece ani in urma, mai exact in Martie 2003, sub pretexte inca neclare si neelucidate, am invadat Irakul. In Mai, al aceluiasi an, la bordul unui portavion si sub un banner impresionant ca marime si pe care se putea citi  "Mission Accomplished - Misiune Indeplinita", presedintele George W. Bush, anunta sfarsitul campaniei, in timp ce Donald Rumsfeld declara ca s-au incheiat toate "major combat". In Afganistan am intrat cu 8.000 de combatanti, acum avem de aproape 10 ori mai mult, situatia din zona fiind departe de a fi clarificata. Am convingerea ferma, ca odata cu retragerea noastra, preconizata pentru 2014, investitiile de sute de miliarde de dolari, facute in sistemul educational, sanitar, militar etc. vor avea soarta statuilor lui Buddha, dinamitate de talibani, la 12 Martie, 2001, dupa 1700 de ani de la constructie.
In Martie 29, 2013, s-au implinit 40 de ani de la retragerea ultimelor trupe combatante din Vietnamul de Sud, fara ca factori responsabili sa fi invatat ceva, din ceea ce se numeste "sindromul Vietnam" sau din Doctrina Powell, "Shock and Awe", care stipuleaza clar ca inaintea inceperii unei conflagratii, trebuie sa-ti stabilesti clar obiectivele, investesti suficiente resurse umane, minimalizezi pierderile si ai o strategie de iesire-terminarea operatiunii in stil Las Vegas - adica cu focuri de artificii, cu participarea activa a tuturor mijloacelor mass - media. In afara Primului Razboi din Golf, condus magistral de generalul Norman Schwarzkopf, dupa studierea aprofundata a studiilor de strategie si tactica ale lui Erwin Rommel, toate implicatiile noastre pe teatrele operationale nu pot fi considerate succese. Se uita, sau nu este "politically correct" sa se aminteasca faptul, ca sub "inteleapta conducere" a celui mai nepregatit presedinte din istoria Statelor deloc Unite ale Americii, trei dintre "asii de trefla" ai armatei americane - ma refer la generalul David Petraeus, generalul Stanley McCrystal, generalul John R. Allen- au fost nevoiti sa renunte la cariera militara, lasand un gol care va fi aproape imposibil de acoperit.
Am motive indubitabile sa cred in cele afirmate de o minte cerebrala, desi politician, Pat Moynihan, care la terminarea razboiului rece ne-a avertizat ca pasiunile etnice si religioase, inghetate zeci de ani, vor exploda, aducand mapamondul in pragul colapsului.
Nu ne ramane decat sa analizam - asta, daca dispunem de suficiente circumvolutiuni - situatia din Marea Britanie, Belgia, Spania si Transilvania pentru a realiza ca exista situatii similare cu cele care, cu o suta de ani in urma, au dus la declansarea Primului Razboi Mondial.
Probabil multi dintre dumneavoastra veti spune, pe buna dreptate, ca nu mai avem conditiile si nici persoanele anului 1914. Va asigur ca in supersofisticatele laboratoare existente, se pot fabrica atat un arhiduce Franz Ferdinand cat si un nationalist sarb, de talia lui Gavrilo Princip. In ce ma priveste, astept aniversarea, care va surveni la 28 Iunie, 2014!

A. C. Ton
------------------------------
Draga Redactie,
Si acest eseu este foarte, foarte, bine facut, oportun si frumos documentat, dar... Quid prodest? (La ce foloseste? La ce bun?) cand istoria zilelor noastre nu poate fi schimbata, pentru ca omenirea cea multa, care voteaza, este ignoranta, lasa si comoda, dominata de interese marunte si meschine. Eu credeam ca numai aici (Romania, n.r.) este aceasta stare de fapte, insa din valoroasele dumneavoastra eseuri inteleg ca situatia s-a generalizat. Acum... ,,Toate-s praf... Lumea-i cum este.. si ca dansa suntem noi", cum spune MARELE POET. Asta nu inseamna ca OAMENII de EXCEPTIE, intre care eu va includ cu sinceritate si bucurie, nu trebuie sa-si faca DATORIA cea SFANTA. Succes, pe mai departe, atata vreme cat va vor tine PUTERILE, GANDURILE BUNE si FAPTELE GENEROASE.
Cu respect,
Prof. Iulia Ostroveanu, Romania

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page