Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Castigatorii concursului national de fiziologie "Nicolae C. Paulescu"

Memoria savantului Nicolae C. Paulescu este cinstita an de an de catre oficialitatile medicale romanesti. Numit post mortem membru al Academiei Romane, Nicolae Paulescu este fiziologul roman cu o contributie monumentala adusa stiintei medicale si umanitatii, descoperitorul moleculei numita pancreina (insulina), care a revolutionat tratamentul diabeticilor, cel care si-a dedicat intreaga viata ingrijirii pacientilor si de la care a ramas celebrul citat: „urmind preceptele caritatii, ingrijiti pe bolnavul mizerabil, nu ca pe un om, nu ca pe un frate ce sufera, ci ca pe insusi Dumnezeu". Reinnodind traditia menita sa pastreze vie memoria cercetatorului roman Nicolae Paulescu, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carola Davila" din Bucuresti, Departamentul de Fiziologie, a organizat pe 9 ale lunii mai, editia cu numarul XV a Concursului de Fiziologie „Nicolae C. Paulescu". Initiat in urma cu cincisprezece ani de catre seful Catedrei de Fiziologie, regretatul Prof. Dr. Radu Carmaciu, concursul s-a adresat tuturor studentilor de la facultatile de Medicina romanesti, medicilor rezidenti, medicilor specialisti pina la treizeci si cinci de ani, dar si reprezentantilor medicali ai companiilor farmaceutice din tara.

Intreaga opera contributiva adusa stiintei si cercetarii romanesti, viata si activitatea savantului, lucrarile stiintifice ale clinicianului si fiziologului Nicolae Paulescu, au fost puse de bibliotecile facultatilor de medicina la dispozitie inscrisilor la concurs spre documentare. Bibliografia pentru concurs a fost completata de documente si publicatii foarte vechi (1900-1930) re-editate, precum si de lucrarile reputatului profesor Constantin Ionescu Targoviste, director al Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Romania si lucrari semnate de A. C. Guyton. Cistigatorii concursului au fost desemnati de catre un juriu format din profesori universitari de la Catedra de Fiziologie a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila" dupa cum urmeaza: Premiul I - 1000 RON - ADRIAN HORCEA, Premiul II - 800 RON - CLAUDIU POPESCU; Premiul III - 500 RON - IRINA HERESCU.

Fiecare editie a concursului a fost onorata de prezenta inginerului Dan Angelescu, stranepotul si mostenitorul savantului si de profesorul C. Ionescu Targoviste. Desi a avut marea sansa pe vremea aceea de a lucra in Spitalul „Hotel-Dieu" din Paris, avindu-l ca sef pe clinicianul anatomo-patolog, celebrul Etienne Lancereaux, savantul Nicolae C. Paulescu vine in tara, in 1900, dupa absolvirea Facultatii de Medicina din Paris, se stabileste la Bucuresti si alege Catedra de Fiziologie de la Facultatea „Carol Davila", unde a desfasurat o fructuoasa activitate de cercetare timp de 30 de ani. In una din lucrarile sale, dedicata savantului roman Nicolae C. Paulescu, prof. univ. Radu Carmaciu noteaza: „In 1909, in aprilie, la insistentele solicitari ale Reginei Elisabeta (Carmen Sylva), savantul se deplaseaza in Germania, la Wiesbaden, pentru a-i examina o nepoata atinsa de o boala pe care specialistii germani n-o putusera diagnostica. N. C. Paulescu va reusi sa-i puna diagnosticul corect si sa o vindece in scurta vreme, coordonindu-i din tara tratamentul".

Pe linga marea descoperire a tratamentului diabetului, de la Nicolae Paulescu mai ramine si invatamintea mare de etica stiintifica, de condamnarea a furtului intelectual, a carui amaraciune a trait-o din cauza nejustificatei acordari a premiului Nobel pentru Medicina din 1923.

Maria Diana Popescu,

Agero

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page