Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"România în filatelie: cultura, traditii, valori", expozitie filatelica, la ICR


Expozitia "Romania in filatelie: cultura, traditii, valori" s-a deschis luni la sediul Institutului Cultural Roman (ICR).
Organizata de Muzeul National Filatelic si Romfilatelia, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, expozitia reuneste pe simezele ICR marci postale romanesti cu subiecte foarte diverse: moneda in filatelie, Bucuresti - Micul Paris, vechiul Bucuresti, Constantin Brancusi, sportivi de aur ai Romaniei, Muzeul de Arta Veche Apuseana, ceramica romaneasca, spiritualitate si arta bisericeasca, Delta Dunarii s.a.
Apreciind deschiderea expozitiei drept "o incantare", prof. univ. dr. Andrei Marga, presedintele ICR, a anuntat ca, dupa inchiderea acesteia, va fi "confiscata" si itinerata in institutele culturale romane din strainatate.
"Cred ca Romfilatelia a promovat intotdeauna valorile romanesti iar traditia ne obliga sa le facem cunoscute si pe plan international", a spus directorul Muzeului National Filatelic, Ioan Cristescu.
Directorul general al Romfilatelia, Cristina Popescu, a anuntat ca anul acesta institutia pe care o conduce va aniversa 20 de ani de relatii ale Romaniei cu Strasbourgul, urmand sa emita emisiuni filatelice comune cu Ucraina, Polonia si Turcia.
O istorie a filateliei romanesti, de la primul timbru, la primul catalog si prima revista ori la colectionar si la fenomenul colectionarismului, a prezentat acad. Constantin Balaceanu-Stolnici, in timp ce criticul de arta Pavel susara si prof. univ. dr. Silviu Angelescu, de la Universitatea Bucuresti, au evidentiat dimensiunea artistica a marcii postale si implicit a filateliei.
In opinia lui Susara, expozitia pune in valoare "importanta, semnificatia si prezenta timbrului in spatiul de civilizatie in care traim".
Directorul general al Companiei Nationale Posta Romana, Ion Smeeianu, a prezentat traiectoria si functiile unui timbru. El a deplans faptul ca, odata cu functia de confirmare a platii pe care o are timbrul postal, prin inlocuirea lui cu stampila si codul de bare va disparea, inevitabil, si functia culturala a acestuia.
"Muzeul Filatelic va ramane insa in procesul de privatizare a Postei Romane", a dat asigurari Ion Smeeianu.
Expozitia va fi deschisa pana pe 30 aprilie, intrarea publicului fiind libera. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page