Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Reprezentantii CEDO considera ca proiectul legii retrocedarilor va rezolva problemele aparute din aplicarea legilor anterioare


Reprezentantii CEDO au apreciat in cadrul unei intalniri la Strasbourg cu o delegatie romana, reprezentand Comitetul Interministerial privind procesul de reformare a legislatiei si procedurilor din domeniul restituirii proprietatilor, ca noul proiect vizand retrocedarile este extrem de complex, dar va rezolva problemele aparute din aplicarea legilor anterioare. "Reprezentantii Curtii Europene a Drepturilor Omului si-au exprimat satisfactia fata de eforturile autoritatilor romane de a solutiona in mod echitabil si unitar cererile de retrocedare depuse de cetatenii ale caror proprietati au fost confiscate de regimul comunist. Reprezentantii Curtii au apreciat ca, desi noul proiect legislativ este extrem de complex, va rezolva problemele aparute din aplicarea legilor anterioare privind restituirile, emise in ultimii 20 de ani", se arata intr-un comunicat transmis marti de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).
Membrii delegatiei romane au explicat motivele care au dus la schimbarea principiilor si mecanismelor procesului de restituire, asa cum acesta fusese prefigurat anterior, si au prezentat procedurile de functionare a noii legi, atat sub aspectul retrocedarii in natura, cat si al compensarii, prin acordarea de puncte valorificabile ulterior, prin terenuri sau numerar. Partea romana a reiterat ca in adoptarea noului cadru legislativ s-au avut in vedere acordarea unei reparatii morale si materiale adecvate fostilor proprietari, dar si principiul mentinerii justului echilibru intre interesul acestora si interesul general al societatii.
Reprezentantii CEDO au facut mai multe propuneri in legatura cu proiectul de lege privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, care, odata implementate, vor face legea eficienta si usor aplicabila, a precizat ANRP.
Dupa integrarea acestor propuneri in proiectul de act normativ, el urmeaza sa fie prezentat Guvernului spre adoptare.
Din delegatia romana au facut parte secretari de stat din Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finantelor Publice, co-agentul guvernamental roman pentru CEDO si presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.
Reprezentantii Comitetului Interministerial au purtat discutii cu: Santiago Quesada - seful Grefei sectiei a treia a CEDO, Crina Kaufman - sef de divizie in cadrul Grefei, Genevieve Mayer - sef al Departamentului de Executari a hotararilor CEDO, Corinne Amat - sef de divizie al Departamentului Executari.
De asemenea, la discutii au mai participat un inalt reprezentant din partea Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei, precum si experti.
Duminica trecuta, premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul va initia procedura de asumare a raspunderii pentru Legea restituirii proprietatilor, dupa ce textul final a fost convenit cu CEDO.
"S-au intors colegii mei de la Strasbourg si miercuri venim in Guvern si ne angajam raspunderea pentru Legea retrocedarilor", a afirmat Victor Ponta, la RTV. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page