Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CORESPONDENTA, Dictionar de cuvinte în grai banatenesc lansat la Casa româneasca din Uzdin


La casa romaneasca din Uzdin, Serbia, a avut loc luni lansarea Dictionarului de cuvinte vechi in grai banatean realizat de scriitorul de expresie romaneasca Vasile Barbu.
Potrivit acestuia lucrarea, unica in acest spatiu, cuprinde 3.350 de cuvinte specifice Banatului Sarbesc, care inca se mai utilizeaza in cele 39 de localitati din Voivodina si ,,fac parte din subdialectul banatean al limbii romane'.
,,Prin demersul meu, hotarat lucru, am salvat de la disparitie un tezaur fonetic si lingvistic valoros. Cuvintele respective sunt folosite in graiul banatean de persoanele batrane. Eu lucrez la acest dictionar de peste 20 de ani', a declarat, pentru Agerpres, Vasile Barbu.
La randul sau, scriitoarea Ana Niculescu Ursulescu a aratat ca toate cuvintele cuprinse in acest glosar fac parte din comoara neamului romanesc, ,,ele fiind elemente ale identitatii noastre nationale romanesti'.
Profesorul de limba romana Theodor Rameant a afirmat ca aparitia lucrarii este un eveniment editorial de exceptie in viata comunitatii romanesti din Republica Serbia.
,,Multe din cuvintele cuprinse in dictionar nu mai exista in vorbirea curenta. Sper ca toti cei care au intrat in posesia lucrarii sa le reintroduca in vorbirea curenta', a spus Rameant.
La eveniment au participat peste o suta de iubitori de slova romaneasca care au primit gratuit cate un exemplar cu autograf de la autor. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page