Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

4. PARTEA EUROPEANA SI CONTEMPORANA A LANTULUI DE LA CÂINE        Motivul pentru care mi-am amintit cum proceda Suzana Gadea, cred ca este destul de transparent si in materie de tentativa odioasa intru aservire la casa mai mare sau mai mica a unui politician, ca si-n materie de ce rezultate da, imediat sau pana la urma, in plan social. Fapt pentru care, respectivii aserviti, din toate timpurile, pot fi considerati intelectuali; dar nu intelectuali creatori ci intelectuali profitori. Profitori de pe urma castigurilor neintelectuale ale politicienilor carora le tin trena. Ei vor ramane mereu supusi capriciilor celor la care se infeudeaza jucandu-si cariera in functie de aceia, sau acceptand cameleonismul care se razbuna catalogandu-te definitiv. Sadoveanu sau Arghezi, care si-au construit nemurirea prin opera, raman pe vesnicie discutabili din acest punct de vedere. Unul pentru totala nesimtire colaborationista dupa al doilea razboi mondial, altul pentru mai marunte acte din primul. Dus la Vacaresti pentru colaborationism, odata cu eliberarea Bucurestilor, (Arghezi redactase pentru comandatura germana „Bukarester tageblatt”, pe  care il tiparea la „Adevarul” a carui redactie se refugiase la Iasi), el intalneste acolo un alt personaj pitoresc dintre cei care ramasesera sub ocupatie: Criticul de arta Bogdan-Pitesti, inchis chiar la reclamatia nemtilor pe care-i escrocase cu opere de arta false. Recunoscandu-l printre suti si manglitori, Arghezi ii intinde mana cu camaraderie intelectuala; dar acela nu raspunde gestului: „Pardon, domnule Arghezi, eu sunt escroc, nu colaborationist!”...
Si, fiindca tot suntem in planul coteriilor literare, cu privire la nasirea clientelara pe baza de interese la ciolan, amintesc amuzat astazi, o gluma de prin anii saptezeci. Dar, la vremea ei, pentru generatia mea literara suna destul de sinistru, daca ne gandim la semnificatiile discretionare ale puterii de decizie pe esaloane de partid unic si de slujitori ai diversilor stabi si stabuleti care, la randul lor, profitau de lungimea lantului pe care le-o lasau Ceausestii. Era un fel de coruptie totala ce se diminua in functie de pozitie si putere, ajungand a fi inversa, adica penala, numai jos de tot, in cazuri cum a fost a lui Stefanescu cel cu vinurile, sau  procesele bietilor ceapisti, din care a rezultat porecla „Dinca-te-leaga”. La cei cu functii politice, nu numai ca nu era vorba de a se considera ceva penal, ci, generalizandu-se ploconul la nivel de politica de partid si de stat, deveneau un fel de privilegii decurgand, diminuat bine-nteles, din privilegiile totale asupra averii tarii pe care le avea cuplul dictatorial. Astfel, fiecare membru CPEX, prim-secretar sau secretar de judet avea drepturile lui de a da „recomandari” pentru magazinele speciale cu preturi mici la marfuri mai bune decat pe piata, la televizoare si articole tehnice care erau rationalizate sau inexistente la vanzare libera, la carnea si alte alimente care nu prea existau decat prin aprovizionarea de la „gospodaria de partid” si, in crescendo, la locuinte, automobile sau schimbarea de valuta pentru plecarea in strainatate. Era un intreg sistem care se stabilizase atotputernic si dictatorial, constituind dintr-unii gasti care beneficiau de firimiturile de la masa suspusilor, iar pentru aceia, chiar acumulari de capital care au devenit evidente dupa 1989.
In lumea literara (fiindca aici e vorba de categoria psihologica a profitorilor numiti „intelectualii lui... cutare”), daca o luam de la inceputuri avem chiar pagina tiparita de jurnal al Ninei Cassian, care consemneaza cum a incercat sa-l cucereasca pe Chisinevschi (care, in paranteza fie spus, era o figura cariata de cocosat cu tuse si sputa tabagica). Mai bine cunoscute au devenit apoi gastile de aserviti si rude din jurul lui Leonte Rautu; care, mai tarziu, au translat spre Gogu Radulescu unde se manipulau atat interese economice cat si, sa le zicem, „spirituale” (unii pretinzand chiar ca „si externe”). Dar s-au uitat alte gasti, prin care, la un moment dat, se promovau chiar membri ai CC, ai FUS-ului si ai conducerilor de uniuni, institutii, redactii si rentabile manifestari de demagogie nationala. Dintre ele, anecdota se refera la gasca de fosti colegi, subalterni, periute sau adulatori ai lui Cornel Burtica: Agresivi, apucatori, cu forte de persuasiune sporite, ei au tronat si au profitat cata vreme el s-a ocupat de cultura si ideologie, dar au disperat in momentul in care Ceausescu l-a mutat intr-un cu totul alt domeniu – cel al Comertului exterior. Domeniu important, ce putea fi considerat un fel de avansare pentru care demnitarul comunist chiar ii declara recunostinta geniului carpatilor. El avansa, dar ei ramaneau pe drumuri, fara sprijin in ascensiunea functiilor culturale la care ravneau. Si, atunci, se spune ca patronul lor i-a linistit: „Lasati baieti; o sa va dau cate un shop cu vanzari pe valuta si-o sa va mearga bine cu cengiul!”...
Stiu ca fineturi din acestea aluzive nu mai conteaza la cinismul zilei de azi; dar descalificarea nu poate sa nu fie categorica atunci cand mai canti in struna unuia care, chiar si dupa ce a iesit de la Papa care, in sfanta-i modestie, isi da seama ca e „un simplu pelerin pe lumea asta”, are nerusinarea sa ne aminteasca propria-i minciuna sfruntata cu „in cinci minute imi dau demisia”, pentru a-si retrage alte promisiuni mincinoase prin pretentia ca el are dreptul la orice fiindca „Dumnezeu ii tine mana pe cap”. Si, justificand prin asta faptul el nu-si poate respecta repetatele promisiuni de a parasi jocul politic, isi anunta „intelectualii” ca a modificat schimbarea ramanand sa traga mai departe sfori si sa violeze drepturi... Penibila justificare, luand numele Domnului in desert!
De parca mana lui Dumnezeu se tine deasupra capului cuiva cu o catusa pusa de procurorii pe care ti i-ai aservit; sau cu membrii Curtii Constitutionale carora ai sa le dai shopuri daca treci in alta munca politica; sau cu cotizatie grasa platita si la PPE si la interesele Bundesbank, sau cu infiltrarea de spioni care sa inchida gura presei!... Ca sa nu mai vorbim de faptul ca aspiratia spre Cele Sfinte il plaseaza exact in sfera inganfarii prostesti a lui Becali, care-si face cruce fara sa stie ca trufia din tot ce-i iese prin gest si gura e considerata de morala crestina drept cel mai mare pacat.
 M-a dus gandul la amintirea  Suzanicai si la penibila minciuna culturalista a demagogiei ceausiste, ca spre un fenomen revolut, de care credeam ca am scapat. Si am incercat s-o privesc cu umorul cu care toti o priveam chiar atunci, cum arata ea ca o bunicuta mintind nerusinat, tocmai pentru ca se descalificase complet ca intelectual si nu mai avea de pierdut nici macar lanturile de rezerva, facandu-si ideal din a se transforma din profesor universitar in servitoare printre servitoarele carora, pesemne, le facuse si lucrari de doctorat. Si, chiar daca psihologia ei rizibila a ramas model pentru carierismul de astazi, cei care i l-ar prelua ar trebui sa fie constienti ca Ceasca, al carui intelectual accepta ea a fi, avea, totusi, chiar si malefic, o personalitate mai pregnanta decat Base.
Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page