Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Traiectoriile sarpeluiMaria Diana Popescu, Agero

 Nu cred in profetii moderni, nici in cititul stelelor, dar de data aceasta astrologii chinezi, jucindu-se cu prognozele si alaturidu-le ca pe niste cuburi, au cam nimerit infatisarea lui 2013. „Anul sarpelui” a adus turbulente veninoase, cu razboi la orizont, probleme in Cipru, in zona euro si in statele hasurate pe planseta. Coreea de Nord si de Sud stau ca doi serpi, unul contra altuia. Nelinistit si tinar, viteazul Sam e-n toate. In cele ce sint si-n cele ce miine vor plinge in batista prin somatie. Practicarea excesiva a stapinirii prin forta, devenind cel mai banal si la indemina mijloc de razboi, poate scoate intr-o clipita si in mod catastrofal rachetele din teaca. Multe lucruri se petrec anapoda. Finantele lumii au o traiectorie asemanatoare reptilei - agresiva si rapida. Uniunea risca sa mearga in cirje, euro cu capul spart, iar aparitia cazacilor la Comrat ar putea fi un avertisment dat Chisinaului. Daca nu sta ascultator, cu miinile la spate, conflictul inghetat poate fi reaprins oricind. Sa fie Batalionul cazac al Bugeacului un instrument de santaj al Rusiei impotriva Chisinaului, o forta care poate dezechilibra situatia din Republica Moldova? Putin poate nega foarte simplu ca nu are amestec. Numai ca prezenta lor raspindeste teama in teritoriu, luind in calcul situatia Moldovei anilor ’90, cind au luptat de partea rusilor transnistreni si a gagauzilor, impotriva romanilor moldoveni. Potrivit astrologilor, precedentii ani ai sarpelui au adus atacul japonez de la Pearl Harbour (1941), demonstratiile zdrobite in singe din piata Tienanmen(1989) si atentatele din 11 septembrie (2001).
 Dam pagina mai departe, in Cipru. Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea considera ca tara sa „ar trebui sa se retraga din Uniune, pe motiv ca tot se va destrama in viitor. Economiile Spaniei, Portugaliei si Italiei sunt in prezent in pericol. Iar daca economia Italiei va fi distrusa precum economia noastra, UE nu va rezista. Persoanele care conduc Uniunea Europeana si in special cei care iau decizii in asa-numita troica nu inteleg multe lucruri, iar asta conduce la colapsul UE”, a explicat arhiepiscopul Chrysostomos, citat de agentia RIA Novosti. Nu numai ca nu inteleg. Sint interesati sa-i dea un aparent calm politic si diplomatic. Insa straturile profunde sint agitate moralmente de stapinirea prin constringere, mai crunta decit in Evul mediu, opresiva pina la anularea aproape a tuturor drepturilor civice, si care a generat descresterea catastrofala a autoritatii statelor. Cum bilciul din inalta spiritualitate a valutelor nu se mai sfirseste, sa ne pregatim de parastasul bancilor! E unica solutie! Cu toate ca Medvedev califica drept abuz si hotie  inchiderea paradisului bancar din Cipru. Uite ca cineva le mai trage clapa rusilor, dar si miliardarilor nostri de carton! „In Europa, sunt reguli clare cu privire la restructurarea bancilor”, a declarat Clemens Fuest, presedinte al Centrului pentru Cercetare Economica Europeana din Manheim. Le fie tarina usoara bancilor! Disparitia lor va extirpa cancerul omenirii. In concluzie, bravo romanilor care isi retrag putinii bani din conturi, ca sa nu ramina fara cosciug si praznic de inmormintare. Si asa, Sanatatea, cu fracturi la cap si la membrele superioare, a fost bagata in spital de masurile aberante ale noului ministru. Romanii s-au saturat de bancherii lacomi si de scandalurile politicienilor. De fapt, politica e atit de simpla! Cine prinde un loc mai in fata, e cistigat. Hai sa furam cit mai mult, iar cetatenilor le spunem ca au democratie si criza. Asadar, criza ramine pe mai departe planul destept impotriva tarilor „eliberate” si apoi ocupate hoteste de bancheri si corporatisti. „Oamenii de stiinta” au facut din camatarie o adevarata cultura bancara, iar marii finantisti ai planetei au pus in practica stiinta razboiului economic. Cei citiva termeni: bancheri, imprumut, dobinda, scadenta, penalizari, executare silita, recuperatori, au capatat conotatii „academice”. Ce premii li se cuvin  parintilor acestor stiinte pentru realizarile marete? Pai, catusele si gratiile.  
Hai sa-l citim inca o data pe Caragiale! Vom intelege ca Mitica e mahalagiul smecher din politica, nu romanul din popor, ca entitate umana si intelectuala, romanul muncitor si rabdator, platit cu citiva lei, adica, cele mai mici salarii din uniune, si delapidat in euro de toate companiile de servicii, stors de cele mai numeroase si mai mari taxe, comparativ cu statele integrate. Cei care slavesc si cinta ode organismelor internationale si uniunilor de interese, chiar nu stiu cu se maninca Protocoalele de la Toronto. Ignoranta ii face sa nu simta lanturile care-i zadarnicesc in libertate controlata, in care traiesc precum puii din crescatorii, injectati cu hormoni si antibiotice, spre a putea fi livrati mai repede in galantarele marcheturilor. Lanturile omenirii sint grele, lantul trofic al stapinirilor a ranit si a ucis independenta atitor state. Cine are curajul sa-si puna intrebari, se va lovi de mecanismele noului model de sclavagism.

Maria Diana Popescu, Agero
www.agero-stuttgart.de


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page