Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Mândria si invidia - rodul spiritului rau

Marina GLODICI


   
Se spune ca nu ceea ce face un om este important ci de ce spirit este calauzit atunci cand face acel lucru. De obicei, oamenii sunt confuzi in ceea ce priveste spiritualitatea si imbratiseaza uneori idei care le pot influenta in bine sau mai putin bine sufletele. In copilarie, bunica ne spunea povesti si parabole despre cat de urat este sa fii mandru sau ingamfat ori increzut; ce macabra poate fi invidia si cat de groaznic si rusinos este sa practici minciuna. Cat e de frumos si demn pentru un om sa fie intotdeauna simplu, modest, el insusi, sa fie corect cu toata lumea, sincer si generos cu cei care gresesc. "Nu conteaza cum se poarta cei din jurul tau. Tu trebuie sa fii dreapta, buna, sincera si sa-i iubesti ca si cum ar fi perfecti". Asta m-au invatat pe mine parintii si bunica mea. Eu i-am luat in serios si pe parcursul vietii am ajuns la concluzia ca e bine sa fii asa, deoarece cu cat ierti si esti mai generos cu atat devii mai puternic si mai independent de situatiile din jur. Greu, mi-a fost, marturisesc sincer, cand am descoperit invidie si mandrie la cei care se pretindeau ca sunt... perfecti... E greu sa explici rautatea care izvoraste din invidie si orgoliu exagerat al celor care zic ca sunt buni si nu sunt deloc... purtand masca unei false umanitati... De obicei pomii se cunosc dupa fructe, iar oamenii dupa fapte.
E o regula si asta se stie, ca oamenii mandri sunt snobi. Ei intotdeauna cauta sa salveze aparentele, sa aranjeze "vitrinele" cum nu se poate mai bine... dar cand intri in "magazin" vezi ca este gol... Nu mi-a placut niciodata acest gen de oameni si am fugit din anturajul lor. Cu toate acestea, de asemenea oameni te lovesti mereu pe drumul vetii si unii chiar mi-au pricinuit multe necazuri. Si asta pentru ca, plini de invidie au incercat prin barfe si alte manifestari deviante sa atraga asupra mea ocara... si ce clar spune Biblia despre acest fel de indivizi care "arunca ocara asupra aproapelui lor"!.. Ce pedeapsa va fi pentru acei farisei fie ca sunt constienti fie ca nu! Intr-un psalm se specifica detaliat cine va locui cu Dumnezeu "in cortul Sau" (Psalmul 15)
Ma intreb, oare, ne analizam noi, catusi de putin, de ce duh suntem calauziti? Pentru ca am putea face comparatie ... Fiecare duh are roada lui. Duhul sfant are roada urmatoare: "dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, facerea de bine, credinciosia, blandetea, infranarea poftelor. Impotriva acestor lucruri nu exista lege". (Galateni capitolul 5 cu versetele: 22 si 23).
Cu ani in urma, am ascultat o prelegere despre comportamentul uman si cineva a spus ca "omul inferior va invidia intotdeauna pe cel superior". Cel superior era considerat in contextul respectiv, omul modest, decent,  creativ, bun, jovial, fidel si sincer.  Invidia si mandria sunt, asadar, o roada spirituala rea care sta la baza multor fapte ce contureaza egocentrismul unui individ fara educatia celor sapte ani de acasa si pana la urma fara autoeducatie.
Un mare teolog si om al credintei spunea ca trebuie sa fim multumiti cu ceea ce am primit la nastere de la Dumnezeu. Pentru ca fiecare fiinta de pe pamant nu s-a nascut la intamplare si este unic. Creatorul nostru a pus talente in noi toti, si un potential de a face binele si de a alege acest lucru. Desigur, intr-o varietate, ca sa fim diferiti si totusi uniti in diversitate. "Adevarul spiritual este inteles numai de o inima curata, nu de o minte ascutita. Nu este problema de profunzimea intelectuala, ci de o puritate a inimii"... (Oswald Chambers).
Cum poti sa invingi madria si invidia din inima? Doar prin dragostea izvorata din Duhul Sfant si nu cu  o "dragoste natuala, dar corupta de minciuna", cum sustinea Francis Bacon. Dragostea este cel mai bun lubrifiant din lume. Ea reduce la minim frictiunile din societate. Ea nu este egoista, nu se "umfla de mandrie", pretuieste pe cei din jur, iarta totul... E un mod de viata..
Asadar, "Daca vrei sa devii bun, da-ti seama intai ca esti rau", spunea E. Zola. In ceea ce priveste invidia, inchei cu un citat de Victor Hugo:
“Pietrele nu sunt aruncate decat in copacii incarcati cu fructe de aur".

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page