Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCRISOARE DESCHISAD-lui
Prim-Ministru  VICTOR PONTA
Guvernul Romaniei
Piata Victoriei Nr. 1, Sector 1, Bucuresti
ROMANIA


Stimate D-le prim-ministru Victor Ponta,

Sunt un fost cadru didactic la Facultatea de Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, actualmente consultant stiintific in Statele Unite. Cu tot respectul cuvenit si cu o ardenta speranta, ma adresez Dvs., exprimand o doleanta personala si, in acelasi timp, o dorinta a multor medici veterinari traitori in afara granitelor Romaniei, referitoare la cladirea care odata a fost Casa Medicului Veterinar, situata in Bucuresti – Bd. Regina Elisabeta Nr. 33, Sector 5 - care a fost nationalizata si data in folosinta Ministerului Justitiei, care se foloseste si in prezent, pe nedrept, de ea. Mentionez ca, pe langa demersurile oficiale juridice facute de reprezentantii legali ai profesiei, m-am adresat cu scrisori similare acesteia, atat presedintilor Romaniei, care s-au succedat in timp, cat si prim-ministrilor si ministrilor de Justitie de pana acum si, din pacate, problema nu a fost rezolvata nici pana astazi, datorita unor deficiente formale invocate de cei chemati sa aduca o decizie corecta in acest caz.
Acest edificiu a fost construit cu sudoarea medicilor veterinari romani de pe intregul cuprins al tarii, din toate straturile profesiei, care au dorit sa aiba un lacas propriu, prin care sa-si ridice nivelul de calificare profesionala si de propasire spirituala. Contribuind baneste la ridicarea lui cu 5% din salar, in perioada 1920-1930, fiecare medic veterinar a fost constient ca prin aceasta pune umarul la reprezentarea in viata sociala a tarii a unei bresle deosebit de importanta pentru sanatatea si bunastarea publica.
Aceasta cladire, construita cu eforturi financiare private, asemeni multor altora, care au fost nationalizate, a fost in mod abuziv trecuta in folosinta Ministerului Justitiei si, in ciuda unor asidue demersuri  legale intreprinse de reprezentantul legal si legitim al medicilor veterinari – Asociatia Generala a Medicilor Veterinari din Romania – cladirea continua sa ramana in posesia acestui minister. Desi exista o prima hotarare judecatoreasca favorabila in acest sens, ea nu a fost materializata nici pana in prezent, din cauza hatisurilor birocratice si a unor hotarari aberante la nivelele superioare ale justitiei romanesti.
Va rugam, cu toata ardoarea, sa analizati cu impartialitate si in spiritul dreptatii, cazul retrocedarii cladirii Casei Medicului Veterinar catre adevaratii ei proprietari. Acest act de justitie este necesar pentru o intreaga profesie. Mii de medici veterinari care trudesc din greu, acolo la talpa tarii, asteapta infaptuirea acestei nazuinti pe care o cred posibila in zilele noastre. Ea este menita sa ajute la afirmarea unei profesii care a dovedit, de-a lungul istoriei si dovedeste si in prezent, ca este una extrem de utila economiei romanesti.
Suntem convinsi ca se pot gasi solutii convenabile pentru relocarea Ministerului Justitiei in alte spatii, facilitand in acest fel, redarea acestui simbol – Casa Medicului Veterinar – celor care l-au construit cu eforturi proprii. Ea reprezinta o parghie importanta de reprezentare si imbunatatire continua a activitatii sanitare veterinare in Romania. Consideram ca retrocedarea acestei cladiri catre posesorii reali este indreptatita si reprezinta un demers necesar si util. El ar constitui expresia recastigarii mandriei profesionale a intregei bresle de medici veterinari din Romania.
Sta in puterea organelor pe care le conduceti sa infaptuiasca acest deziderat de dreptate care, in afara oricarui dubiu, ar da un imbold de netagaduit intregii tagme de medici veterinari romani, sporindu-le prestigiul si dorinta de a fi utili in cel mai eficient mod, in stradaniile de a aduce tara noastra in randurile tarilor cu adevarat civilizate.
In speranta ca glasul miilor de medici veterinari din tara si din afara granitelor ei, va fi auzit de data aceasta si va rezulta intr-o decizie favorabila, va asigur, in numele meu personal, al colegilor si al fostilor mei studenti, care au aderat la ideea acestei interventii, ca Medicina Veterinara romaneasca va face tot ce va sta in putinta, cu mijloacele care-i stau la dispozitie, pentru progresul si propasirea tarii noastre.

Cu multumiri anticipate,

Dr. Emil G. Onet, medic veterinar primar
Membru activ al Academiei din New York
Membru de Onoare al Academiei Romane de Stiinte Agricole si Silvice
12529 W. Mandalay Lane
El Mirage, AZ 85335, SUA


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page