Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DE LA ANUL VIITOR, LIMBA RUSA VA TRECE LA GRAFIA LATINA


Social-democratii basarabeni si ”patriotii” Moldovei s-au opus deciziei
 
Congresul Federal al Lingvistilor din Rusia, desfasurat la finele lui martie curent la Moscova, a hotarat ca limba rusa sa treaca la grafia latina. Desi cu multa traditie, alfabetul chirilic utilizat astazi de rusi si de alte cateva popoare este unul anacronic si nu mai face fasa cerintelor timpului, in special in era internetului unde domina scrierea engleza, se afirma in documentul final al forului.
Pentru trecerea limbii ruse la grafia latina a votat absoluta majoritate a savantilor ambelor scoli lingvistice, altadata concurente - cea din Sankt-Petesburg si cea din Moscova. Savantii au ales 23 de litere latine si le-au recomandat Kremlinului pentru a fi decretate de la 1 iulie anul viitor, urmand si o perioada de tranzitie de trei ani si jumatate. Si presedintele rus Vladimir Putin s-a aratat loial trecerii limbii ruse la grafia latina, evocand in acest context anii de agent secret in Germania, cand el a fost nevoit sa comunice vreme indelungata doar in germana, fapt ce i-a adus succesul in cariera sa politica.
La forul moscovit au participat si reprezentanti ai societatii civile din Rusia, dar si din ”strainatatea apropiata”, printre care si o delegatie din R.Moldova, condusa de liderul social-democratilor basarabeni, Victor Selin, si ”principalul patriot al Moldovei”, Mihail Garbuz. Acestia au fost unicii dintre toti participantii la for care au opinat impotriva trecerii limbii ruse la grafia latina. Motivandu-si protestul, Mihail Garbuz a accentuat ”nedumerit” precum ca ”Daca limba rusa in Rusia va trece la grafia latina, acelasi lucru va trebui sa se intample si cu scrisul rusilor din Basarabia, iar asta inseamna ”romanizare”.
In context, Victor Selin si-a dorit sa fie mai profund si a declarat poetic: ”Atunci cand limba romana si cea rusa din Basarabia vor avea aceeasi haina europeana - literele latine - ne va fi mai greu sa aparam statalitatea Moldovei. Limba rusa si grafia rusa sunt la ele acasa intre Prut si Nistru, si noi nu ne vom schimba scrisul in unul latin, chiar daca va face acest lucru toata Rusia”, - a mai adaugat politicianul.

Corespondentul special al Asociatiei Culturale si de Creatie
CulturaBASS la Moscova
1.04.2013
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page