Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Luna Amza Pellea la Cinemateca Româneasca de la ICR Londra - 30 de ani de la moartea marelui actor


Cinemateca Romaneasca de la ICR Londra ii dedica luna aprilie marelui actor Amza Pellea. Cele patru filme proiectate pe parcursul lunii prezinta rolurile definitorii, in film, ale marelui actor si reprezinta, in acelasi timp, o celebrare a cinematografului popular romanesc, care a creat personaje, situatii si replici memorabile, oferind o cale de evaziune din cenusiul cotidian al comunismului.
Gala de deschidere are loc marti, 2 aprilie, ora 7 p.m. cu proiectia filmului 'Atunci i-am condamnat pe toti la moarte' (1972). Filmul, despre ultimele zile ale ocupatiei germane in Transilvania, este o ecranizare a nuvelei Moartea lui Ipu, publicata de Titus Popovici in 1970, si este considerat de critici unul dintre cele mai bune filme ale lui Sergiu Nicolaescu. Amza Pellea il interpreteaza in acest film pe Ipu, nebunul satului, care accepta sa fie tapul ispasitor al comunitatii, dupa ce satenii sunt amenintati cu executia daca nu vor gasi vinovatul pentru uciderea unui soldat german.
Daca Amza Pellea ar fi facut un singur rol si acela era Ipu, tot ar fi ramas in istoria filmului romanesc ca mare actor. A fost rolul vietii lui. (Eva Sarbu - Actori care nu mai sunt)
Alte filme programate in cadrul lunii Amza Pellea sunt Duios Anastasia trecea (regia Alexandru Tatos, 1979); Mihai Viteazul (regia Sergiu Nicolaescu, 1971), Nea Marin miliardar (regia Sergiu Nicolaescu, 1979). Filmele vor fi subtitrate in limba engleza, iar intrarea este libera.
Amza Pellea (7 Apr 1931 - 12 Dec 1983) a fost unul dintre cei mai importanti actori romani, cu o cariera extraordinara atat in teatru, cat si in film.
Amza Pellea s-a nascut la Bailesti, intr-o familie cu cinci copii si a absolvit Colegiul National Carol I din Craiova. A debutat in teatru in 1956 pe scena Teatrului National din Craiova, iar in film in 1961 in Setea. A mai jucat la Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai reprezentativi ai scenei romanesti. De asemenea, a fost profesor la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC). Amza Pellea a interpretat atat personaje istorice (rolurile din Tudor, Rascoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul), cat si personaje contemporane sau din repertoriul clasic universal (Esteban din Fantana turmelor de Calderon, Horatiu din Hamlet, Platonov din Un Hamlet de provincie de Cehov). A fost interpretul lui Nea Marin, binecunoscutul personaj popular care i-a pus atat de bine in valoare talentul pentru comedie.AGERPRES/(AS - Mariana Ionescu)
In 1977 Amza Pellea a castigat premiul de interpretare masculina - cel mai bun actor la Festivalul International de Film de la Moscova, pentru rolul sau exceptional din filmul Osanda (ce urmeaza sa fie proiectat in cadrul Cinematecii).
Proiectul Cinemateca Romaneasca este organizat in parteneriat cu Centrul National al Cinematografiei (CNC).
Pentru programul complet al evenimentelor din cadrul Lunii Amza Pellea, va rugam sa vizitati www.icr-london.co.uk.AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page