Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Aschia nu sare departe de Faget

Pe actualul prim-adjunct al Serviciului Roman de Informatii, generalul Florian Coldea l-am intalnit pentru prima oara in avion. Ma intorceam din marea aventura a vietii mele din Irak si mi-a stat tot timpul alaturi. Sa fiu sincer, desi nu am inteles nimic din ce imi spunea la ureche (avionul Hercules C130 B luat de romani de la cimitirul de aeronave USAF, facand un zgomot infernal), ma bucuram nespus ca, in sfarsit, Traian Basescu se tine de cuvant. Aduce in serviciile secrete un val de tineri cu mentalitati europene, mai putin atinsi de morbul Securitatii. Coldea avea la numirea sa, la conducerea SRI, vreo 33 de anisori. Am constatat mai tarziu ca ma bucurasem degeaba.

Au trecut patru ani de atunci si sereiul a cunoscut o improspatare evidenta, mai ales la nivel de conducere de sectii judetene. Din pacate, cei vechi au fost inlocuiti doar ca persoane, nu ca mentalitati. De exemplu, Gorjul s-a bucurat cand a aflat ca dinozaurul Ion Faget a fost schimbat de la conducerea sectiei judetene SRI. Putini stiau ca cel de mai sus a fost indepartat in urma unor scandaluri legate de seful sau, generalul Dumitru Zamfir, zis Titel. Afacerea a cazut greu la stomacul sereiului si s-a lasat cu scurgeri de informatii de siguranta nationala catre un alt Dumitru, Udroiu, fost sef al Finantelor Publice. Victima colaterala a evenimentelor de la Gorj a fost insusi seful Directiei de Protectie Interna din Centrala, generalul Ion Maranda. Daduse cu nasul in lista generalilor, care si-au tras terenuri si vile la Ranca.

Despre inlocuitorul sefului SRI Gorj nu se stiau prea multe, colonelul Catalin Peptan fiind la acea data doar o mica aschie pe langa trunchiul viguros al lui Ion Faget. In constiinta vecinilor, Peptan ramasese cu reputatia de baiat cuminte – karatistul de pe terasa blocului. Multi au fost surprinsi sa afle ca discretul karatist se ocupa cu studiul Revolutiei romane (vezi Raportul Informativ nr. 004039486 din 21 aprilie 2005, elaborat de colonelul Peptan Catalin).

Un document ramas clasificat, in ciuda cererii subsemnatului, in fata Comisiei Parlamentare de Control a Activitatii SRI, condusa de Radu Stroe, la acea data.

In zadar l-am contactat pe colonelul Peptan pentru a afla cum de se ocupa de diversiune, la 16 ani de la terminarea acesteia sau cum de au ajuns subordonatii sai sa intoxice opinia publica in paginile ziarelor locale. Domnia sa nu putea fi deranjat, deoarece era in concediu si se ocupa cu... zugravitul. Mi-a dat de inteles ca nici inlocuitorul sau la comanda sectiei judetene nu este disponibil pentru discutii cu presa.

Asa ca, fac apel catre colegii jurnalisti din Targu Jiu, sa-l intrebe pe Catalin Peptan in gestiunea cui sunt antenele de pe cladirea SRI Gorj si de ce nu au fost demontate pana acum. Am auzit ca Asociatia Judeteana de Fotbal locala de abia asteapta sa afle ce se coace in birourile serviciilor secrete. Dar, deocamdata lasati omul sa termine cu zugraveala.

Eduard Ovidiu Ohanesian

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page