Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ERADICAREA PANICII... sau CE ALTCEVA


Mai marilor responsabili de toate mari cate se intampla pe lume li se pare ca PANICA a devenit pandemica si au intrat in panica. Asa a fost descoperit vaccinul antipanica - numit in limba noastra a tuturor - "I DON'T CARE".  Rezultatele sunt uluitoare. Imunitate aproape totala. Capeteniile responsabile cu parghiiile financiare sunt oprite sa mai vorbeasca de criza economica si vaccinatii chihotesc la discursurile lor. Propovaduitorii de armaghedon, apocalipsa si sfarsit de lume sunt persiflati ca circarii. Daca pe undeva, cu cate cineva s-ar mai banui ceva panica molipsitoare, se mareste doza administrata pana la anestezie generala, caci panica trebuie eradicata. Din pacate, istoric acest vaccin nu a fost testat si se dovedeste un dezastru. El nu vindeca. Tampeste. Mariuana. Vaccinatul nu rade, nu plange, zambeste.  Nu-l intreba de ce.
Ma mai duc si eu la cate o biserica, dar nu intalnesc pe nimeni intrat in panica de vreo profetie ce sta sa se implineasca, de vreo avertizare prea luata in serios, nici chiar printre propovaduitori si nu spun ca ar trebui sa se intample panica, dar o seriozitate ar mai putea avea loc. Vaccinarea lucreaza. E un fel de transa. Una se citeste, se spune, - daca se mai citeste sau se mai spune - si alta se traieste. De fapt nu slujba din altar cu mesajul ei este centrul, ci "potluck-ul", numit "partasie frateasca", organizat cu minutiozitate in anexe antipanica. Cu orice enorias ai sta de vorba e mai intelept aplicativ decat calugarul Malachia si n-are "halucinatiile" acestuia despre papi si mai ales despre ultimul ca ar fi "ultimul", desi papii l-au luat in serios si nu i-au socotit scrierile chiar elucubratii, ci le-au pastrat prin sertare cu decenta. Si ca nu cumva sa se uite cineva pe acoperisul Vaticanului sa vada ca nu mai e loc pentru alt papa si ca acesta s-ar putea sa fie ultimul, si sa intre in vreo panica de sfarsit de lume, responsabilii cu eradicarea panicii au gasit solutia. Vor folosi spatiile de printre papii care au fost, pentru expunerea papilor ce vor veni oricat de multi la numar, milenii intregi pana la mileniul cel mare care nu scapa nici el miraculosului vaccin, adica ori "nu va fi" ori "ce daca va fi" si gata, s-a terminat cu panica. In virtual nu exista panica. Simtul egalitatii desarte inlocuieste toate celelalte simturi, chiar si bunul simt. Facebook. Adica nu spalatul, ci datul cu odicolon.  Pe ambitusul de posibilitati de intamplari, eu vaccinatul, drogatul, nu mai pot face nici o diferenta. Nici macar intre cea mai de jos si cea mai de sus. Scara de la 1 la 10 este scoasa din folosinta. Mi-e la fel orice nelafel.  Vaccinati de panica, adica cloni, ne urcam impreuna si deodata cele peste sapte bilioane de peste tot, sa zicem in varful turnului din Dubai si ne aruncam in gol. Nu de spectacol. Nu de minunat extraterestrii. De panica nici atat. De nimic. Degeaba. Nu mai e nici conditie, nici motivatie, nici sens. De panica sigur am scapat. Ci asa o napustire asupra calugarului Malachia a carui profetie nu e nici macar din Biblie si ca ultimul papa nu e italian cum a prevestit el - desi este nascut italian -, nu isi ia nici ordinul "petrinilor" cum a prezis - desi franciscanii sunt urmasii directi ai petrinilor.  Dar sa nu facem scenarii nepotrivite si nesigure. Sa nu dam calugarului autoritate scripturistica, dar sa-l lasam sarmanul sa doarma linistit in "colbul de cronici" cum ar zice Eminescu. Spun aceasta pentru ca sub ochii nostri fatima ne dezvaluia, tot din biblioteca Vaticanului, ca fetitele portugheze, - tot personaje nebiblice -, vorbeau despre frangerea Rusiei inainte ca vreun politician sau filozof sa se gandeasca sau sa indrazneasca s-o faca.
 Ca limbaj, n-am vorbit frumos, desigur, si ar trebui sa-mi cer iertare si chiar imi cer, dar fu o jeluire si nu ceva de buhai sau de oua rosii.  M-am jeluit frateste in paginile revistei noastre comune.
Panica este un intrus si vaccinarea impotriva ei o catastrofa. Ea pur si simplu nu trebuie sa existe. Atata timp cat Domnul Dumnezeu Creatorul a toti si a toate este in control, panica nu este de vreun sens. Numai vinovatia starneste frica, panica. Omul credincios trece pe langa sediul de politie, tribunal sau puscarie, la fel de linistit precum trece pe langa scoala, biserica sau orice alta locuinta ca a sa.  Niciodata n-o sa vedem un credincios Domnului panicat. Nu pentru ca a fost vaccinat cu "I DON'T CARE", ci dimpotriva, pentru o credinta nestramutata a umblarii cu Domnul. Chiar daca nu intelege totul, el simte totul.  Eradicarea panicii nu se face prin anestezie sau drogare, ci prin CONSTIENTIZARE spre o atitudine optima si pozitiva in fata realitatii.
Cat priveste profetiile biblice, ele vorbesc de la sine si nu se poate nici adauga, nici scoate si vaccinarea impotriva lor nu prinde. Este in planul lui Dumnezeu a sta fiecare fata in fata cu El pentru decizie de viata sau moarte vesnica, constienti in hotarare, neametiti de vreo anestezie. Nici vorba de panica, ci drept si adevarat si frumos pe baza unui DA sau NU in legatura cu CRUCIFICAREA Lui pentru SALVAREA noastra. Restul este detaliere, mai folositoare sau mai putin folositoare.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page