Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1075)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

Intr-un e-mail trimis unui viitor colaborator din pitorescul oras Tomis-Constanta ma deconspiram, referitor la aceste eseuri. Nu stiu in ce masura reusesc, dar se doresc o expresie exterioara a unei revolte interioare la adresa acestui monstruos-grotesc si terifiant mapamond in care caracterul, integritatea, onestitatea si multe alte virtuti umane au devenit o "Rara Avis", splendorile Terrei au fost coplesite de orori, valorile de nonvalori, factorii decizionali ai Universului posedand o dotare cerebrala indoielnica, - asta ca sa nu zic, inexistenta - iar parlamentele si guvernele lumii sunt ocupate de persoane al caror primitivism comportamental si infantilism cerebral ar necesita de urgenta un consult medical la "Patton Military Facility", cea mai prestigioasa institutie in domeniu, care poate stabili cu exactitate maxima nivelul intelectual si nu numai.
In aceasta perfecta dezordine, rod al activitatii unor "Laboratoare Speciale" de existenta carora nici cele mai perfectionate organizatii de Intelligence nu au cunostinta, am realizat ca, la comanda unor grupuri de interese, se pot confectiona presedinti, senatori - parlamentari, sefi de guverne, politicieni verosi sau versati, sau orice, o minte structurata la parametrii normali nu poate intelege. Ca totul sa fie cat mai autentic pentru prostime, pentru masa amorfa de idioti utili, usor de manevrat din cauza unor tare, haideti sa le zic educationale, "creatiile" sunt insotite de certificate de nastere autentice, diplome pana la cel mai inalt nivel universitar, curriculum-vitae, in general o biografie care pare mai mult decat perfecta, "confectionarile" incepand de la Adam si Eva. Sunt convins, fara a fi mistic, ca omenirea isi traieste ultimele clipe, inaintea iminentului sfarsit. De fapt, Berttolt Brecht, poet, eseist si dramaturg german, ne spunea in "Teroarea si mizeriile celui de-al treilea Reich", ca lumea va ajunge in pragul prabusirii, al autodesfiintarii atunci cand neinitiatii, nestiutorii, oamenii mai putin dotati, vor da lectii celor initiati si dotati cerebral. Bertolt Brecht a fost un adorator al eufemismelor. Eu, cu tot respectul pentru parerile contrarii, voi spune ca mapamondul se va prabusi atunci cand agramatii, idiotii, incompetentii, iliteratii  si multi altii...ati, vor ocupa - sau mai corect, vor fi plasati in functii decizionale - de "laboratoarele" a caror stricta specializare este distrugerea omenirii si reluarea existentei din comuna primitiva.
Am indreptatite dubii sa cred ca cei care ne conduc si nu numai ei au auzit de filosoful Kurt Vonnegut, care, referindu-se la comuna primitiva, ne-a spus, inca din 1973: "Fiintele umane vor fi mai fericite nu atunci cand vor vindeca cancerul, sau vor ajunge pe Marte, sau vor elimina prejudecatile rasiale or seca Lacul Erie, ci cand vor locui in Comuna Primitiva-Human being will be happier not when they cure the cancer or get to Mars or eliminate racial prejudice or flush Lake Erie, but when they find the ways to inhabit primitive communities again". Pentru sceptici, le recomand nuvela Harrison Bergeron, desi pentru conationali, indiferent de nivelul educational, cititul ramane o insuportabila povara, cifrandu-se undeva intre 1-2 la 10.000!?!, organizatii care-si pretind o existenta de peste 100 de ani, n-au macar un elementar abonament la o publicatie romaneasca, esichierul publicistic romanesc "s-a subtiat" considerabil din cauza totalului dezinteres fata de limba stramoseasca. Invatati de la comunitatea maghiara, slovaca, sarba, vietnameza, cambodgiana, laotiana, unde procentul este de peste 75%, daca sunt patru intr-o familie, trei se aboneaza pentru a mentine vie limba inaintasilor. Sunt curios, desi sper sa nu mai fiu printre dumneavoastra, ce o sa lecturati dupa disparitia completa a presei de limba romana? Nimic, ca si pana acum!!!
 Personal, n-am nici cel mai mic dubiu ca la nivel comportamental suntem sub nivelul Comunei Primitive, omenirea fiind caracterizata prin lipsa totala de cele mai elementare notiuni de simt civic, regasindu-se perfect in termenul de "dystopian nature" a sistemelor politico-economice, sisteme caracterizate prin lipsa drepturilor individului. Deci, cu alte cuvinte: "Welcome to the Jungle!", vestitul cantec a nu mai putin vestitei formatii de Hard Rock, Guns N'Roses, lansat in Octombrie 1987, ca un avertisment, preludiu la ceea ce ne asteapta.
Cu ani in urma, mai exact in 2006, am participat la aniversarea a 50 de ani de la absolvirea Liceului Teoretic din frumosul, cochetul, pitorescul si unicat european oras Sighisoara, denumit pe drept, "Perla Ardealului". La un moment dat, am fost oprit pe strada de un cetatean necunoscut, care mi-a spus ca mi-a fost coleg la...gradinita!!! eveniment care, la timpul respectiv, avea o vechime de peste 50 de ani. Raman surprins ca de Titanicul Pontifus Maximus, nu-si aminteste nimeni din cei peste 400 de colegi pe care pretinde ca i-a avut colegi la Columbia University; paradoxul situatiei este ca nici George Stephanopoulos, jurnalist profesionist care face parte din elita liberalo-stangista, absolvent al aceleiasi Universitati, ai aceleiasi sectii - Political Sciences, aceeasi promotie nu-si aminteste de mesianica faptura. Atunci, nu-mi insultati inteligenta si afirmati ca nu avem laboratoare unde se fabrica, ceea ce o minte umana nu poate percepe.
Haideti sa revenim la aforismul lui Aristotel: "Stiu un singur lucru, acela ca nu stiu nimic".

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page