Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Monseniorul Vladimir Ghika se numara printre martirii comunismului si nazismului ce vor fi beatificati

Papa Francisc a dat joi semnalul de inceput al beatificarii a 63 de catolici, din care majoritatea au fost victime ale razboiului civil spaniol, al nazismului si comunismului, a anuntat joi Vaticanul, preluat de AFP.
Pentru prima oara de cand este papa, Jorge Bergoglio a autorizat Congregatia vaticana pentru cauza sfintilor sa promulge decrete care vor permite, cu timpul, viitoarele beatificari. Analize ale vietii si mortii viitorilor beatificati au fost lansate cu multi ani inainte de alegerea sa ca papa.
Printre martirii care vor fi beatificati se numara monseniorul Vladimir Ghika (1873-1954), print roman de religie ortodoxa care s-a convertit la catolicism si care a lucrat si in serviciul diplomatic al papei Pius al XI-lea, dupa cativa ani petrecuti la Paris. A revenit in Romania in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial ca sa ii ajute pe refugiatii polonezi fugiti din calea invaziei naziste. Arestat in 1952 de politia comunista, a fost supus unui simulacru de proces, alaturi de alti cinci preoti.
si tanarul italian Rolando Rivi (1931-1945) va fi beatificat. El a fost ucis de partizanii comunisti la 14 ani, la trei ani de la intrarea la seminar.
Majoritatea celor pe care papa Francisc i-a recunoscut drept martiri au fost ucisi in razboiul din Spania (1936-1939).
Pe 12 mai, suveranul pontif originar din Argentina va celebra in bazilica Sfantul Petru primele sale canonizari, aprobate pe 11 februarie de Benedict al XVI-lea, cand si-a anuntat si renuntarea la pontificat, motiv pentru care au trecut aproape neobservate. Viitorii sfinti sunt Antonio Primaldo si cei 800 de martiri italieni asasinati de fortele otomane in 1480 la Otrante pentru ca nu au renuntat la credinta lor. Aceste canonizari ar putea crea insa tensiuni in relatiile dificile deja dintre crestinism si islam. Acestora li se alatura columbiana Laura de Santa Catalina de Siena Montoya y Upegui si mexicanca Maria Guadalupe Garcia Zavala, doua calugarite care au creat ordine religioase in tarile lor.AGERPRES


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page