Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Razboiul impotriva saraciei si nu incriminarea ei trebuie sa fie prioritatea UE

28-03-2013
Op-ed Mircea Geoana pentru Voxpublica: Razboiul impotriva saraciei si nu incriminarea ei trebuie sa fie prioritatea UE

De cinci ori a rostit numele Romaniei premierul Marii Britanii, David Cameron, in discursul despre imigratie pe care l-a sustinut luni la Universitatea Suffolk. Alaturi de bulgari, am fost exemplul favorit al politicianului conservator atunci cand era vorba de a calma temerile induse britanicilor de presa tabloida si de partide precum UKIP despre desantul nostru in Regatul Unit dupa 31 decembrie.

Cu subiect si predicat, premierul britanic spune ca ii vrea ca imigranti pe cei mai straluciti si cei mai buni dintre noi, dar nu pe cei care sunt atrasi de sistemul de beneficii sociale britanice. Cu alte cuvinte, va vrem creierele, dar tineti-va saracii acasa. Este exact acelasi tip de retorica pe care am auzit-o acum cateva saptamani la ministrul german de interne. O atitudine perfect rationala si conform interesului national, la prima vedere. Dar…

Propunerile lui Cameron sunt departe de a rezona cu idealul unei Europe unite si sunt mai degraba expresia rupturii care apare intre insula si continent, ruptura abil manevrat de politicieni pe care criza ii poate omori politic, dar pe care aruncatul vinii pe imigranti ii mai poate tine un mandat in functie. Cameron propune, pe de-o parte, o Europa comuna a creierelor, in care imigratia este buna. Pe de alta parte, Cameron scoate din spatiul comun persoanele aflate in dificultate.

Europa si Marea Britanie nu sunt un teritoriu pentru cei saraci. Cei 119,6 milioane de cetateni ai UE atinsi de saracie sunt expulzati la periferia societatilor din care provin. Nobilul ideal al Strategiei Europa 2020, de a ridica din saracie 20 milioane de europeni, se evapora sub presiunea interesului politic si electoral. Acesta este mesajul discursului lui Cameron, unul politicos, dar care implica o retorica a diferentei si a izolationismului, cu romanii si bulgarii pe post de tapi ispasitori.

O astfel de atitudine nu este doar impotriva Romaniei si Bulgariei, ci este impotriva intregului proiect european. Stau si ma gandesc ce viitor putem avea pentru Europa daca vom continua sa adancim liniile actuale de fractura - intre Nord si Sud, intre Est si Vest. Cum ar arata Uniunea fara Marea Britanie sau zona Euro fara Grecia, Cipru sau Malta? Daca privesti Uniunea Europeana precum un castel de carti de joc, iti dai seama de ce atitudinea lui scapa cine poate e falimentara: nu poti extrage nici macar o carte fara ca edificiul - cu valorile si istoria din spate - sa se darame. Din aceasta perspectiva, nu pot decat sa salut pozitia fostului comisar european si lider laburist, Lordul Mandelson, care spune clar ca un referendum pentru iesirea din UE ar fi distructiv pentru Marea Britanie.

Intorcandu-ne la situatia noastra, da, trebuie sa recunoastem: imaginea Romaniei ca tara in Europa este in continua degradare. Da, platim pretul delasarii si lipsei de proiect de acasa. Da, avem nevoie sa ne expunem cu consistenta argumentele in fata partenerilor nostri europeni, intr-o ofensiva de primavara politico-diplomatica, de afaceri si culturala care, bine facuta, ne poate permite accesul in spatiul Schengen in sase luni. Dar…

Abordarea si eventualele masuri ale lui Cameron nu pot ramane fara replica. Nu putem lasa capul in jos, intelegand sa tacem chiar atunci cand avem dreptate. Nu, suta de mii de romani din Marea Britanie nu este o problema. Nu, cele cateva sute de infractori din inchisorile britanice, oricat deserviciu de imagine ar face Romaniei, nu reflecta caracterul unei natiuni si nu deveni criteriul central de raportare la o natiune.

M-a bucurat extrem de tare replica premierului Suediei la discursul lui Cameron. Premierul Reinfeldt pledeaza pentru o Europa deschisa, in care trebuie sa ne intrebam mai degraba cum se pot integra mai usor strainii pe piata muncii. Mai mult, comentand migratia saraciei, politicianul suedez arata foarte clar ca acesta este doar un aliat discursiv al politicienilor, nu o realitate: nu ne-am confruntat cu acest turism social si ar fi intelept sa impartasim aceasta idee si altora.

Iata ca Romania isi poate gasi aliati chiar printre tarile asa-zis contributoare, iata ca exista destui politicieni care au curajul sa actioneze in spiritul Europei unite si a valorilor europene. Dar este important ca acesti politicieni sa poata sustina, nu sa suplineasca un efort de comunicare si de actiune al celor care au responsabilitatea sa intervina. M-a nemultumit faptul ca pozitia lui Cameron nu a primit niciun fel de reactie de atentionare, in aceste zile, din partea Comisiei Europene, care este un gardianul tratatelor UE. Nu cred ca propunerile lui Cameron respecta tratatele europene si, inaintea de a se ajunge eventual la Curtea de Justitie a UE, este datoria Comisiei sa intervina pe un ton apasat in legatura cu intentiile Guvernului britanic. Razboiul impotriva saraciei si nu incriminarea ei trebuie sa fie prioritatea UE, precum si mai multa luciditate si intelegere a faptului ca nu ne putem salva decat impreuna.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page