Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Remus Cernea: Mesaj la împlinirea a 95 de ani de la unirea Basarabiei cu România


 

 

 

Astazi, 27 martie 2013, se celebreaza 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. Pe 27 martie 1918, a fost votat in Parlamentul Republicii Democrate Moldova(Basarabia) Actul de Unire cu Romania. 
Gasiti detalii istorice si continutul acestuia aici: 
http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/unirea-basarabiei-romania-documente

Ieri am participat la Parlamentul Romaniei la o dezbatere prilejuita de aceasta aniversare. Mi-am afirmat punctul de vedere ca apropierea dintre Romania si Republica Moldova de astazi ar trebui continuata pana la unirea celor doua state intr-unul singur, in interiorul Uniunii Europene. O astfel de unire nu ar fi facuta impotriva nimanui, nici a Rusiei, nici a Ucrainei ori a altor vecini. De asemenea, statul unificat va trebui sa asigure un standard inalt, european, de respectare a drepturilor minoritatilor nationale si a libertatii religioase pentru absolut toti cetatenii. 

Cred ca ar trebui sa reflectam la modelul reunificarii Germaniei si sa cautam sa intelegem cum de acesta a fost posibil. Este un model de urmat, chiar daca, acum, conjunctura politica pentru zona noastra este mult diferita. Diplomatia si partidele politice din Romania si Republica Moldova ar trebui sa isi asume aceasta cauza. Sunt numeroase ratiuni de ordin economic, istoric si politic care pledeaza pentru un proces de unificare intre cele doua state, proces care ar trebui agreat si de statele Uniunii Europene, de Rusia si Statele Unite pentru a putea fi infaptuit. Dar principalul motor al unificarii va fi vointa Romaniei si a Republicii Moldova de a merge pe acest drum pe care eu il sustin... Avem nevoie, dupa o istorie indelungata a traumelor, sa facem eforturile necesare pentru a da spatiului nostru comun o istorie a constructiei. 

Tot ieri am semnat, in calitate de initiator, un proiect de lege care priveste reducerea substantiala a taxelor procedurale pentru cei care doresc sa isi recastige cetatenia romana, lege care vizeaza un anumit numar de cetateni ai Republicii Moldova.

In imagine este Actul Unirii votat de Sfatul Tarii in 27 martie 1918. 

 

 

Deputat Remus Cernea

Presedinte - Partidul Verde

remuscernea.ro@gmail.com

0727583594
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page