Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Corlatean: România si Republica Moldova au sansa istorica si datoria de a pregati, împreuna, viitorul nostru european comun


Asteptarile cetatenilor Republicii Moldova sunt legate in prezent, ca si cu 95 de ani in urma, cand Basarabia s-a Unit cu Regatul Romaniei, de integrarea deplina in familia europeana, a declarat miercuri seful diplomatiei romane, Titus Corlatean, subliniind ca e de datoria Bucurestiului sa sustina eforturile Chisinaului de apropiere de UE.
"Sunt onorat sa va pot adresa gandurile mele, in aceasta zi luminoasa din istoria noastra, in care aniversam 95 de ani de la adoptarea Declaratiei de Unire a Basarabiei cu Regatul Romaniei. Intr-un moment de rascruce istorica, nu doar pentru neamul romanesc, dar - cum s-a dovedit ulterior - pentru intregul continent, a fost facuta atunci alegerea clara pentru revenirea la filonul national comun, pentru un set de valori si principii raspunzand aspiratiilor de libertate si reprezentativitate ale locuitorilor de peste Prut. si acum, ca si atunci, asteptarile cetatenilor Republicii Moldova sunt legate de integrarea deplina in familia europeana. Geografic, istoric si cultural, Republica Moldova a fost si este, incontestabil, parte a Europei. tine de datoria noastra, a Romaniei, sa confirmam aceste realitati si din punct de vedere politic, prin sustinerea si implinirea eforturilor de integrare europeana ale Republicii Moldova", a afirmat Titus Corlatean, intr-o declaratie remisa AGERPRES.
El sustine ca Romania si Republica Moldova au astazi "sansa istorica si datoria de a pregati, impreuna, viitorul nostru european comun".
"Am urmarit cu atentie eforturile depuse in ultimii ani de Republica Moldova in directia integrarii europene si ma bucur sa vad ca acestea sunt astazi recunoscute fara rezerve de toti partenerii nostri europeni. Au fost parcurse in acest rastimp relativ scurt, cu determinare si curaj, etape importante pe calea consolidarii statului de drept, a modernizarii de ansamblu a societatii si economiei, si a avansarii in directia comunitatii democratice europene", afirma Corlatean.
El da asigurari ca Romania va fi si pe mai departe alaturi de Republica Moldova, de cetatenii acesteia, la fiecare pas facut pe drumul integrarii europene.
"Stim, din proprie experienta, cat de greu este acest drum. Dar stim, in egala masura, ca nu exista nici o alternativa care sa poata oferi cetatenilor Republicii Moldova sansa libertatii si prosperitatii. Sunt incredintat ca, impreuna, putem apropia clipa in care se va implini destinul european al Republicii Moldova. Ma inclin in fata memoriei personalitatilor care au facut posibil momentul 27 martie 1918. Salut generatiile prezente, care pregatesc si care vor vedea implinirea idealului nostru european comun", spune ministrul de Externe.
Pe 28 martie 1918, unirea provinciei romanesti Basarabia cu tara-mama a fost hotarata de Sfatul tarii de la Chisinau (Basarabia), organ legislativ reprezentativ, prin majoritatea absoluta a votului. AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page