Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Covasna: Conducerea scolii `Korosi Csoma Sandor`, sanctionata dupa scandalul `bentitei tricolore`


Conducerea Liceului 'Korosi Csoma Sandor' din statiunea Covasna a fost sanctionata cu mustrare scrisa pentru 'modul defectuos' in care a gestionat situatia creata saptamana trecuta dupa ce cativa elevi romani din clasa a IX-a au venit la scoala cu insemne tricolore de Ziua maghiarilor de pretutindeni.
Intr-un comunicat de presa al Inspectoratului scolar Judetean Covasna remis marti AGERPRES se mentioneaza ca au fost sanctionati cu 'observatii scrise' directorul general si cei doi directori adjuncti si s-a luat masura inlocuirii dirigintei clasei.
Inspectoratul scolar a mai dispus actualizarea si completarea Regulamentului de Ordine Interioara si asumarea acestuia prin semnatura de catre elevi, dascali si parinti, imbunatatirea parteneriatului dintre scoala si parinti, precum si organizarea de activitati extracurriculare si extrascolare cu caracter educativ care sa implice toti elevii, indiferent de nationalitate.
In comunicat se mentioneaza, de asemenea, ca s-a dispus luarea unor masuri pentru 'interzicerea imixtiunii politicului in scoala', pentru educarea elevilor in spiritul respectarii simbolurilor nationale, a identitatii etnice si culturale a fiecaruia, precum si 'in spiritul convietuirii normale intr-un mediu multicultural, in care toleranta si respectul sa fie primordiale', iar Ziua nationala si alte sarbatori nationale ori specifice minoritatilor nationale sa fie organizate astfel incat la acestea sa poata participa 'activ' toti elevii, indiferent de etnie sau limba de predare la clasa.
Inspectoratul scolar precizeaza ca va 'monitoriza atent' modul in care vor fi puse in practica aceste masuri, dorindu-se ca situatia din aceasta scoala sa revina cat mai repede la starea de normalitate.
In finalul comunicatului se subliniaza ca Inspectoratul scolar acorda constant atentie educarii elevilor in spiritul respectarii valorilor nationale si etnice, precum si a insemnelor nationale.
''ISJ Covasna considera ca orice elev are dreptul sa poarte insemnele nationale oricand si oriunde, daca acest drept este dublat de respectul pe care aceste insemne il impun. ISJ Covasna promoveaza un mediu in care sa primeze toleranta, respectul fata de sine si fata de ceilalti, si respectul interetnic', se arata in comunicat.
Trei elevi romani din clasa a IX-a de la Liceul 'Korosi Csoma Sandor' din Covasna au venit cu insemne tricolore la scoala pe data de 15 martie, cand s-a sarbatorit Ziua maghiarilor de pretutindeni, iar una dintre eleve, Sabina, a continuat sa poarte o bentita tricolora si in urmatoarele zile. Gestul lor a fost considerat 'provocator' de unii profesori si colegi maghiari care i-au huiduit, iar Sabina a fost amenintata cu moartea pe Facebook.
Politia a demarat cercetari in acest caz, iar o echipa de la Ministerul Educatiei a venit saptamana trecuta la liceul din Covasna pentru a investiga situatia.
Gestul Sabinei de a purta tricolor, dar si faptul ca a fost culpabilizata si amenintata cu moartea, a starnit reactii pro si contra. Alaturi de Sabina au fost cateva sute de oameni, indeosebi elevi si studenti, care au organizat mitinguri si marsuri de solidaritate in mai multe orase din tara. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page