Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CEDO condamna România la plata a 350.000 de euro pentru 72 de victime ale represiunii din 1989 de la Timisoara


Curtea Europeana a Drepturilor Omului /CEDO/ a condamnat marti statul roman la acordarea de despagubiri in suma totala de 349.500 de euro unui numar de 72 de cetateni romani, victime sau rude ale unor victime ale represiunii comuniste impotriva manifestatiilor incepute la Timisoara in decembrie 1989, informeaza un comunicat publicat pe site-ul CEDO.
Petentii - cetateni romani nascuti intre 1919 si 1988 - au fost recunoscuti toti de ancheta oficiala deschisa dupa caderea regimului comunist drept victime ale represiunii sau urmasi ai acestora.
Invocand in special art.2 (dreptul la viata) si art.3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, ei au reclamat faptul ca autoritatile competente nu au intreprins o ancheta efectiva cu privire la decesele apropiatilor lor sau la relele tratamente carora le-au fost supusi ei insisi in timpul reprimarii manifestatiilor anticomuniste de decembrie 1989 de la Timisoara.
In decizia anuntata marti, CEDO a stabilit acordarea a cate 5.000 de euro, cu titlul de daune morale, pentru cei 65 de petenti in cazul carora a fost constatata incalcarea art. 2, si a cate 3.500 de euro in cazul celor sapte reclamanti pentru care a fost constatata incalcarea art. 3 din Conventie. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page