Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Liviu Dragnea: Va ninge în continuare în toata tara; autoritatile trebuie sa fie pregatite sa intervina


Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a declarat marti ca va ninge in continuare in toata tara, adaugand ca autoritatile trebuie sa fie pregatite sa intervina in situatiile dificile.
"Vestea buna este ca s-a ridicat codul portocaliu de viscol si ninsorile se vor mai linisti. Vestea mai putin buna este ca meteorologii au emis o noua avertizare de cod galben de ninsori. Va ninge in continuare in toata tara, deci trebuie sa ramaneti in dispozitiv, sa actionati asa cum ati actionat pana acum pentru a duce a indeplinire toate angajamentele. (...) Greul nu a trecut. Codul galben se mentine in sudul tarii si se va deplasa spre sud-est. De asemenea sunt prevazute ninsori in toata tara, deci in anumite zone este posibil sa apara si polei si rog in continuare Politia Rutiera sa tina cont de acest aspect", a spus ministrul Dragnea, la Comandamentul de iarna.
El a anuntat ca nu exista drumuri nationale sau judetene inchise sau blocate si nu sunt persoane inzapezite sau aflate in situatii dificile.
Circulatia feroviara, in judetele afectate de viscol, se desfasoara in conditii de iarna, dar fara blocarea liniilor. Traficul aerian de pe Aeroportul International ''Henri Coanda'' a fost perturbat putin, inregistrandu-se mici intarzieri din cauza vizibilitatii reduse. In Tulcea exista patru localitati care nu sunt alimentate cu energie electrica.
Liviu Dragnea a mentionat ca luni peste 10.000 de angajati ai Ministerului de Interne, circa 2.700 de mijloace de interventie, inclusiv elicoptere, si peste 400 de politisti rutieri au fost implicati in actiunile de prevenire a efectelor generate de inrautatirea vremii.
El a adaugat ca in fiecare judet pot exista zone cu probleme mai mari, unde drumurile pot fi blocate din cauza vantului sau a ninsorii, si ca acestora trebuie sa li se acorde o atentie sporita.
Liviu Dragnea a atras atentia asupra faptului ca la finele saptamanii se va inregistra o crestere a temperaturii, cand zapada se va topi.
De asemenea, a cerut fiecarui prefect sa coordoneze realizarea unei analize asupra modului in care s-a actionat in aceasta iarna comparativ cu anii anteriori, semnalandu-se deficientele de comunicare, punctele bune si cele mai putin bune.
La randul sau, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anuntat ca atentionarea cod galben isi va inceta valabilitatea in jurul orei 20,00, dar ca va ninge in continuare.
"Nu mai dam niciun cod pentru ca avem vant sub 50 de kilometri pe ora, dar ninge si la noapte si maine in aproape toata tara. La Bucuresti putem sa ne asteptam la inca cinci-sase centimetri de zapada, dar fiind vantul asociat in jur de 40 de km/ora, nu 60 de km/ora cat a fost azi noapte, nu se mai impune emiterea de cod", a spus el.
De asemenea, acesta a adaugat ca pana la sfarsitul saptamanii temperaturile vor creste, ajungand duminica pana la 20 de grade.
Ion Sandu a dorit sa explice si cateva particularitati ale criteriilor prin care se stabilesc atentionarile meteo.
"Criteriile elaborate si aprobate de Ministerul Mediului, Ministerul de Interne si Administratia Nationala de Meteorologie, pentru un viscol la sfarsitul lui martie si aprilie sunt diferite de criteriile pentru un viscol in luna februarie sau ianuarie. (...) De exemplu, asta noapte, la minus doua grade, temperatura echivalenta la 60 de km/ora a fost de minus 16 grade. La minus 16 grade o noapte, plantatiile de caisi infloriti sunt compromise. Am dat un exemplu ca sa intelegem ce inseamna criterii de viscol primavara in comparatie cu cele in timpul iernii", a mai spus el. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page