Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Propunere legislativa pentru reducerea taxelor consulare în redobândirea cetateniei române


Deputatul PDL Eugen Tomac, presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, propune intr-o initiativa legislativa reducerea cu 90% a taxelor consulare percepute pentru perfectarea oricarui act in procesul de redobandire a cetatenei romane.
Aproximativ 40 de parlamentari din intreg spectrul politic au subscris propunerii legislative prezentate de Tomac in cadrul dezbaterii "27 martie 1918 - Unirea Basarabiei cu Romania, model pentru integrarea europeana a Republicii Moldova", dezbatere organizata de Platforma Civica Actiunea 2012, in parteneriat cu Centrul pentru Cultura, Istorie si Educatie, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni si Consiliul Mondial Roman, cu ocazia implinirii a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania.
"Legea 21/1991 a cetateniei romane stipuleaza procedura de redobandire a cetateniei statului roman pentru persoanele care au pierdut acest drept fara voia lor, precum si descendentilor acestora pana la gradul II inclusiv. Dupa redobandirea cetateniei romane urmeaza procedura de obtinere a actelor de stare civila, procedura care se poate efectua si la oficiile diplomatice si consulare ale statului roman din tara unde solicitantul isi are domiciliul si astfel devin aplicabile taxele consulare(...) Venitul mediu al cetatenilor din R. Moldova este de aproximativ trei ori mai mic decat al cetatenilor din Romania si de 10 ori mai mic decat al cetatenilor UE. Este evidenta disproportia dintre cuantumul taxelor raportate la venitul mediu", se arata in expunerea de motive a propunerii legislative.
Eugen Tomac sustine in proiectul de act normativ ca, pentru evitarea acestor taxe, cetatenii care au redobandit cetatenia renunta la serviciile consulare si se deplaseaza la oficiile autoritatilor de pe teritoriul Romaniei a caror activitate este practic blocata de volumul mare de lucrarilor consulare. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page