Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Bancuri primite de la cititori

La Viena, bustul compozitorului si dirijorului german Richard Strauss (1864-1949) a fost dezvelit in prezenta compozitorului. Dupa festivitate o incantatoare doamna s-a apropiat de Strauss spunand:
-      Cinci sute de kilometri am facut, maestre, pentru a avea placerea sa asist la aceasta sarbataore!
-      Sunt onorat, scumpa mea doamna, spuse Strauss. Eu as fi facut chiar cinci mii de kilometri pentru a avea placerea sa asist la dezvelirea bustului dv.!
*
In timpul celui de al doilea razboi mondial, un aghiotant i-a citit lui Sir Winston Leonard Spencer Churchill (1874-1965), pe atunci prim-ministrul Marii Britanii, o relatare dintr-un ziar de scandal: un barbat de peste 75 de ani, intr-o zi geroasa de ianuarie – cand temperatura era de -35oC – ii propuse unei tinere de 19 ani sa faca sex cu el pe iarba in Hyde Park. Replica data de Churchill aghiotantului a fost urmatoarea:
-      Peste 75 de ani! Sub zero grade! Asta te face sa fii mandru ca esti englez!
*
Unul dintre amiralii care s-au opus violent reformelor din Marina Regala, pe care le facuse Churchill, inainte de Primul Razboi Mondial, a fost un palavragiu, lordul Charles Beresford.
Churchill a reactionat la una dintre izbucnirile lui colerice spunand:
-      El poate fi descris ca fiind unul din acei oratori care, inainte de a se ridica in picioare, habar nu are ce o sa spuna; cand vorbeste, habar nu are ce spune; iar cand se asaza la loc, habar nu are ce a spus!
*
O data in campania electorala, in parlementul englez un socialist cuvanta monoton despre realizarile guvernarii de stanga. Ca exemplu a citat cresterea populatiei in cei trei ani precedenti de administratie laburista. Churchill a ciulit urechile auzind cifra si s-a ridicat sa-i puna vorbitorului o intrebare:
-      N-ar vrea onorabilul domn sa accepte faptul ca ultima statistica privitoare la populatie se datoreaza initiativei private?
*
Foarte meticulos, precaut si atent pana la exagerare, cand era vorba de punctuatia in scrisul sau, Ion Luca Caragiale a telegrafiat de la Berlin ziarului „Opinia” din Iasi, indicand intr-o lunga telegrama unde sa i se puna anumite virgule.
In aceasta privinta este demna de retinut, o scrisoare trimisa de Caragiale lui Iacob Negruzzi - tot in materie de virgule. In acea scrisoare el punea urmatoarea sarada:
-      Care este culmea greselii de punctuatie?
Si tot el raspundea:
-      Sa treci o garla pe virgule, in loc s-o treci pe pun(c)te!
*
Scriitorul si filozofol francez Denis Diderot (1713-1778) povestea ca vizitandu-l pe Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) la Montmorency, se duse cu el sa se plimbe de-a lungul elesteului.
-      Iata ii spuse Rousseau, un loc unde am fost ispitit in nenumarate randuri sa ma arunc, ca sa sfarsesc odata cu viata!
-      Si de ce n-ai facut-o? il intreba Diderot.
Rousseau indignat de indiferenta cu care prietenul sau rostea aceste cuvinte, ramase o clipa pe ganduri si in cele din urma raspunse:
-      Am bagat mana in apa si am gasit-o prea rece.
*
Jean Paul Richter, unul dintre cei mai reprezentativi umoristi germani din secolul XIX, vizita intr-o zi un orasel la portile caruia paznicul il legitima cu stereotipa intrebare: „Numele, profesia?”
-      Ma numesc Richter si sunt autor – ii raspunse scriitorul.
-      Cum adica autor? Insista paznicul. Nu inteleg.
-      Autor de carti, eu le fac.
-      A, se dumiri paznicul, la noi se spune legator de carti!
O tanara si paionata colectionara il ruga pe scriitorul german Gerhard Hauptmann (1862-1946) sa-i acorde doua autografe.
-      Cu placere, ii raspunse maestrul, dar de ce doua si nu unul?
-      Pentru ca pe doua „Hauptmann”-uri primesc un „Franz Lehar”!

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page