Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Interviu cu dr. Brîndusa Aldea, sefa Sectiei Ambulatoriu de Specialitate a Institutului Oncologic Bucuresti "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu"

Autor: Elena Chirita
Membra a Uniunii Ziaristilor din Romania


Maladie redutabila la nivel mondial
Femeile albe sunt mai predispuse la cancerul de san decat cele afro-americane

"Nu este simplu sa afli ca ai cancer si sa te supui tratamentelor oncologice care, desi sunt greu de suportat, sunt singura optiune pentru supravietuire. O abordare optimista a acestei situatii, convingerea ca totul se face pentru binele tau si ca in final vei supravietui, este pentru toti pacientii un lucru pozitiv. (...) Depinde foarte mult de fiecare dintre noi sa nu murim de cancer. Prin controale periodice putem diagnostica boala in stadii incipiente, deci o putem vindeca."

Interviu cu dr. Brindusa Aldea,  sefa Sectiei Ambulatoriu de Specialitate a Institutului Oncologic Bucuresti "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu"


Ph.D. Sanda-Brindusa Aldea
- medic primar, cercetator, chirurg oncolog cu o experienta de 30 ani in tratarea bolnavilor internati in spital -. figureaza pe lista celor mai apreciati medici specializati in oncologie-ginecologica din Romania.  Medicul Sanda-Brindusa Aldea este recunoscuta si pentru  implicarea sa in numeroase programe de educatie si training. In cadrul proiectelor desfasurate sunb auspiciile Fundatiei "Renasterea" din Bucuresti, si-a asumat misiunea de a informa femeile asupra depistarii, la timp, a cancerului la san si a cancerului de col uterin..
.

Romania sta mai bine decat Danemarca  si  Irlanda

-    Doamna doctor, rapoartele OMS arata ca, la fiecare 3 minute, o femeie este diagnostica cu cancer de san, iar, la fiecare 2 minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. Reprezinta aceste doua forme de cancer, cea mai grava problema de sanatate publica la nivel planetar?

-    Cancerul reprezinta o maladie redutabila la nivel mondial, insa conform statisticilor, prima cauza de mortalitate este data de bolile cardiovasculare, cu 48% din cazuri, urmate de cancer, responsabil de 21% din cazuri. Dupa localizare, prima cauza de mortalitate prin cancer o reprezinta cancerul pulmonar, urmat de cancerul sanului, colorectal, stomac si ficat. Mortalitatea prin cancerul sanului si cel al colului uterin este in stransa legatura cu programele de screening si implicit, cu diagnosticul precoce al acestor maladii care, in stadii incipiente, sunt vindecabile. In tarile mai sarace, in care nu a fost posibila implementarea acestor programe, cancerul colului uterin ajunge sa fie chiar prima cauza de mortalitate la populatia feminina, desi in marea majoritate a celorlalte tari, diagnosticul unui cancer de col se face in stadiile 0 sau 1, situatie in care boala este complet vindecabila prin tratamente simple si putin costisitoare. Trebuie sa mai mentionez ca, din pacate, si Romania se afla intr-o situatie delicata, programul de screening pentru cancerul uterin demarand abia in vara anului trecut.

-    Pe ce loc se plaseaza Romania, fata de alte tari din Europa?

- Ca incidenta, conform ultimelor date publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 2008,  Romania se plaseaza pe locul 47, locul 1 fiind ocupat de Danemarca. Romania avea, in 2010, o medie de 241 la 100.000 de cazuri noi de cancer la barbati, si 180 la 100.000 de cazuri noi la femei, cu mult sub media europeana, respectiv 298 la 100.000 la barbati, si 296 la 100.000 la femei. Conform Eurostat, in privinta mortalitatii in cancer de san, Romania se afla pe locul 21, cea mai mare mortalitate inregistrandu-se in Irlanda si Danemarca. Bine, din punct de vedere statistic, este si faptul ca in Romania numarul de cazuri noi de cancer mamar depistat este de 50 la 100.000. Dupa parerea mea, aceste statistici se datoreaza, nu in mica masura, faptului ca in Romania s-a creat la inceputurile anilor ‘60 una dintre cele mai importante scoli de oncologie la nivel european, multumita profesorului. dr. Octav Costachel, profesorului. dr. Alexandru Trestioreanu, profesorului. dr. Ion Chiricuta, care au infiintat si cele doua institute oncologice din Bucuresti si Cluj si au impus o conduita comuna la nivel national in tratamentul pacientilor oncologici.

Mutatii. Copiii, mai bolnavi decat bunicii

-    Din toate grupele de varsta, care sunt cele mai predispuse? Exista perioada din viata unei femei cand incidenta cancerului de san sau de col uterin este mai crescuta?

-    Atunci cand mi-am inceput activitatea la Institutul Oncologic Bucuresti, la inceputul anilor ‘80, marea majoritate a pacientelor Institutului se situau in grupele de varsta 50-74 si 75+. Din nefericire, in ultimii ani, s-a constatat o crestere semnificativa a cazurilor noi de boala la femeile tinere, aproximativ 45% dintre localizari afectand grupa de varsta 25-49. Acesta ar fi si motivul pentru care sfatuiesc toate femeile tinere sa mearga periodic la medic, chiar in lipsa semnelor de boala, desi in urma cu cativa ani, cancerul era boala persoanelor in varsta.

-    Pot fi si barbatii  diagnosticati cu cancer de san?

-    Da, exista cancer mamar la barbati, dar din fericire incidenta este de sub 1% fata de cea a femeilor. Spun „din fericire”, pentru ca este mult mai agresiv, avand o speranta de supravietuire la 5 ani semnificativ mai mica decat cea a femeilor. Mai trebuie mentionat si faptul ca, la barbati, varsta medie de diagnostic este mult mai mare, respectiv 69,6 ani. Pe de alta parte, la nivel european, mortalitatea prin cancer la barbati este semnificativ mai mare decat la femei, lucru care se datoreaza, se pare, expunerii mai mari a acestora la factori de risc: fumat, alcool etc., dar si disponibilitatii mai mici la controale medicale.

-    Care sunt primele simptome care ar trebui sa fie semnale de alarma atat pentru femei, cat si pentru barbati, si care sunt  recomandarile  medicului specialist?

-    In privinta cancerului mamar, femeile ar trebui sa fie invatate sa efectueze autopalparea sanului, sarcina care revine medicului de familie in principal, si sa se prezinte la controale periodice cel putin o data pe an la medicul specialist, chiar in afara oricaror semne de boala. La fel si pentru cancerul colului uterin, unde un control clinic si efectuarea testului Babes-Papanicolau o data pe an, poate diminua riscul aparitiei unui cancer invaziv si respectiv al decesului prin aceasta boala.

-    Este mit sau realitate ca femeile albe sunt mai predispuse la cancerul de san decat cele afro- americane, de exemplu?

-    Date publicate in Statele Unite arata ca incidenta cancerului mamar este usor mai ridicata la femeile albe, insa mortalitatea este mai scazuta. Conform acestor date, la pacientele albe incidenta este de 125,4 la100.000, iar mortalitatea de 23,9 la100.000, iar la femeile afro-americane incidenta este de 116,1 la 100.000, iar mortalitatea de 32,4 la 100.000. Cred ca in aceasta problema sunt mult mai importante nivelul socio-economic si cel educational decat apartenenta la o rasa sau alta.
                                     
Vindecarea. Puterea Inteligentei  Emotionale
 
-    Care sunt factorii majori  de risc? Studiile de caz arata vreo inegalitate, in ceea ce priveste incidenta bolii, din punct de vedere geografic, al profesiei, al gradului de educatie etc?

-    Factorii majori de risc sunt foarte des mentionati in ultimii ani, fiind, cred, cunoscuti de marea majoritate a populatiei. Merita mentionati fumatul, responsabil de 22% din totalul mortalitatii, alcoolul, dieta si lipsa activitatii fizice. Nu in ultimul rand, trebuie mentionate bolile transmisibile, respectiv infectiile virale cu virus B si C (HBV, HCV) si Papilloma Virus (HPV) responsabile de aproximativ 20% din decese, mai ales in tarile cu venituri mici si medii. Conform studiilor efectuate, se pare ca aproximativ 30% din decese ar putea fi prevenite, evitand acesti factori de risc.

-    Dupa cat timp pacientii diagnosticati cu cancer, tratati, operati, pot considera ca sunt in afara oricarui pericol? Exista si forme de cancer de san vindecabile suta la suta, fara recidiva?

-    Un pacient oncologic este scos din evidentele spitalului in care a fost tratat la 10 ani de la diagnosticarea acestuia. In mod real insa, exista si recidive dupa aceasta perioada, e drept, la un numar foarte mic de pacienti. Trebuie sa stim insa, ca s-au facut progrese foarte mari in tratamentul bolnavilor de cancer, astfel ca aproximativ 40% din cancere sunt complet vindecabile. Este foarte important in aceasta discutie, stadiul bolii cu care se prezinta pacientul la medic. Motiv pentru care revin cu mentiunea ca cea mai mare importanta victorie care s-a obtinut in lupta impotriva cancerului este preventia si implicit, controlul periodic al pacientilor.

-    Cu cat contribuie in vindecarea bolii, in marirea ratei de supravietuire: aparatura de diagnosticare si tratament, harul medicului, inteligenta emotionala a pacientului, familia?  

-    Cancerul reprezinta o importanta problema de sanatate la nivel mondial, pentru care se fac investitii enorme in cercetare; si fiecare victorie obtinuta s-a facut cu pasi mici, dar constanti, de-a lungul ultimelor decenii. Exista medici specializati in cele trei importante specialitati oncologice: chirurgie, chimioterapie si radioterapie, care conlucreaza in tratamentul complex al unui pacient diagnosticat cu cancer. Sunt medici care duc o lupta reala, zi de zi, pentru supravietuirea acestor pacienti si care cred ca nu pot face acest lucru decat dintr-o mare pasiune si daruire, pentru ca altfel, probabil, nu ar rezista impactului emotional constant al acestei specialitati. E foarte important, nu determinant, in evolutia unui pacient, o abordare pozitiva a unei afectiuni deloc usor de gestionat. Nu este simplu sa afli ca ai cancer si sa te supui tratamentelor oncologice care, desi sunt greu de suportat, sunt singura optiune pentru supravietuire. O abordare optimista a acestei situatii, convingerea ca totul se face pentru binele tau si ca in final vei supravietui, este pentru toti pacientii un lucru pozitiv. Nu pot sa spun de ce, dar in 30 de ani de experienta, am observat ca pacientele care au luat cancerul ca pe oricare alta boala, care au fost sprijinite de afectiunea familiei, care nu si-au pus intrebarea „de ce eu?” si au urmat indicatiile medicale, au avut o evolutie mult mai buna fata de cele pesimiste si convinse ca nu se vor vindeca.

-    Doamna doctor, aveti o vasta experienta ca medic oncolog, figurati pe lista celor mai buni medici oncologi din Romania. Ce mesaj ati dori sa le transmiteti persoanelor, pentru care diagnosticul de cancer echivaleaza cu o condamnare la moarte?

-    Asa cum va spuneam mai devreme, cancerul este o boala ca oricare alta. Au trecut de mult anii in care acest diagnostic insemna condamnarea la moarte. Sa nu uitam ca acum aproximativ jumatate din cancere sunt vindecabile. Depinde foarte mult de fiecare dintre noi sa nu murim de cancer. Prin controale periodice putem diagnostica boala in stadii incipiente, deci o putem vindeca. Prin prezentarea la medic la cele mai mici semne de boala putem evita un diagnostic in cazuri avansate, dificil si costisitor de tratat si cu sanse de supravietuire mult mai mici. Evitarea factorilor de risc principali poate preveni aproximativ 30% din imbolnaviri. Nu in ultimul rand, doamnelor, examenul sanului si acea simpla investigatie a colului uterin, examenul Babes-Papanicolau, va salveaza de doua dintre cele mai importante localizari ale cancerului la femei. Faceti aceste controale la medicii din sectiile si institutele oncologice, macar o data pe an. In acest fel, puteti fi sigure ca orice eventuala problema de natura oncologica va fi tratata cu succes.

Tratamentul citostatic, acelasi: si la Bucuresti, si la Viena

-    Doamna doctor, spitalul  AKH din Viena a devenit  un El Dorado pentru  foarte multi romani bolnavi de cancer. De ce aleg romanii sa se trateze la Viena: din snobism sau pentru ca nu au incredere in sistemul sanitar din Romania? Vedeti ca, intr-un viitor apropiat, Romania sa fie importatoare de pacienti, si nu exportatoare,  sau  acest vis  va ramane etern pe agenda sperantelor?

-    Din fericire, in Romania exista inca medici foarte performanti, chiar daca de multe ori, in privinta aparaturii performante, suntem mult in urma statelor din vestul Europei. In privinta bolnavilor oncologici, tratamentul chirurgical si cel citostatic se face, in Romania, la fel ca in orice clinica europeana. Singura problema a fost cea legata de aparatura necesara radioterapiei, problema care a inceput deja sa se rezolve si in sistemul sanitar romanesc. Deci da, consider snobism lipsa de incredere in sistemul sanitar romanesc si sunt convinsa ca, in viitorul apropiat, vor fi pacienti europeni care se vor trata la noi in tara.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page