Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Interviu cu Dr. Vitalia Vangheli PavlicencoDr. Vitalia Vangheli Pavlicenco este presedinta a Partidului National Liberal din Basarabia (R.Moldova)

Motto: "Am un gol imens si de neacoperit in suflet – de aceea e pentru prima oara cand am reusit sa scriu despre mama – asta pentru ca EA, care m-a facut romanca, cea care canta "Seara pe deal" de Eminescu, "Pe langa plopii fara sot" si pentru care limba, literatura romana, Romania, istoria noastra, erau valori de capatai, a decedat cu numai doi ani inainte de a apuca alte vremuri in Basarabia, cand s-a adoptat grafia latina si limba noastra drept limba de stat. Iar cand am trecut in 1987, pentru prima oara, frontiera cu trenul spre Iasi, am plans in hohote de emotii nestapanite, pentru ca am ajuns la aceasta clipa nemaicrezuta in viata noastra, dar si pentru ca nu a putut sa retraiasca si mama clipa de revenire in Romania. (Dr Vitalia-Vangheli-Pavlicenco)

Gabriel Teodor Gherasim, New-York

(Continuare din editia precedenta)

G.T.G.: Sa revenim la condamnarea comunismului: Romania a facut-o in 2006, la fel si tarile din Estul Europei. R.Moldova a interzis, in 2012, simbolurile "secera si ciocanul", sub a caror flamura rosie au murit peste 150 000 000 de civili in toata lumea, in regim comunist. Rusia, insa, mai are steaua rosie pe Kremlin si venereaza hoitul lui Lenin, pe post de "Mesia al comunistilor". Comunitatea Europeana a refuzat in repetate randuri sa condamne comunismul, cel mai recent in 2010, cand Romania, Republica Ceha, Ungaria, Bulgaria, Latvia si Lituania au cerut din nou acest lucru. Frica sa le taie rusii gazele naturale si conlucrarea partidelor de stanga din Grecia si Vestul Europei au facut ca occidentalii sa respinga initiativa.
In Londra in 2011 a avut loc o expozitie cu chiloti de dama cu secera si ciocan pe ei in loc de floricele si au venit propuneri din SUA sa se faca bauturi de limonada chemate Leninada. Fascinatia cu dictatorii comunisti a ajuns si la Casa Alba, unde, in 2009, pe bradul de Craciun a aparut si un glob cu fata lui…Mao Tse Dung (65 000 000 de victime, conform Cartii Negre a Comunismului). Iar in 2010, in acelasi an cand Georgia a demolat statuia lui Stalin din Groznii, in Bedford Virginia, americanii i-au ridicat o statuie lui … Stalin, pentru "eliberarea" Frantei (de mentionat ca singurii "estici" care au participat, de fapt, la eliberarea Occidentului, a fost armata poloneza din exil, pe care Churchill a predat-o dupa razboi rusilor; acestia i-au arestat pe soldati si i-au omorat pe supravietuitorii luptelor contra germanilor din Franta si Italia). Presedintele Nicolae Timofti a declarat luna trecuta in revista austriaca Die Presse ca: "nu exista nici o diferenta intre sistemul nazist si cel sovietic". Deci cum trebuie educati acesti occidentali ca sa afle memoria atator martiri, pe care ei o terfelesc prin bagatelizarea sau chiar glorificarea ideologiei si a actiunilor comuniste?

V.V.P: R.Moldova a interzis, in 2012, simbolurile "secera si ciocanul", dar nu a interzis si steaua rosie, nu aplica hotararile Guvernului, adoptate dupa proclamarea Independentei, privind lichidarea monumentelor comuniste, adica privind decomunizarea, conform recomandarilor Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Asta ridica un mare semn de intrebare, mai bine spus - este o confirmare in plus ca nici conducerea postcomunista nu vrea decomunizarea cu adevarat a societatii, dupa 21 de ani de iesire din URSS. Practic, ceea ce ati spus aici, eu, fara sa citesc intrebarea, am si anticipat in raspunsurile anterioare constatarile enuntate de dumneata. Si Comunitatea Europeana, desigur, sta intre ciocan si nicovala sau chiar intre "ciocan si secera", incercand sa fie recunoscatoare URSS, de fapt, bolsevicilor, ca au rezistat in fata nazistilor, cautand, totodata, surse alternative de energie, dar se teme sa nu ramana fara hidrocarburile rusesti. Din aceste motive, Occidentul parca e cu dreptatea, dar parca si nu, iar noi riscam sa ramanem ai nimanui. De aceea trebuie sa revenim la sanul Patriei noastre Romania, sa fim un stat European puternic, avand mare si munte, cu imense bogatii subterane, unele descoperite recent, fapt ce ne poate face independenti si cu adevarat liberi. Pentru Occident, uneori, bolsevismul, comunismul si satrapii lor sunt ceva exotic, ceea ce e total inadecvat, asta pentru ca putine popoare au trait drama poporului roman. Nu exista o familie in Basarabia care sa nu fi suferit din cauza odiosului regim comunist, ce a ucis, a organizat foamete, a adus oamenii la canibalism, a comis aceleasi atrocitati ca si nazistii. Probabil, sunt si niste motive etnice, care inca nu au permis o condamnare transanta a comunismului si a crimelor lui, pentru ca se stie cine umbla cu fantasma comunismului prin Europa… Noi am avut Holocaustul nostru, al romanilor, prapadindu-se din cauza bolsevicilor un milion de romani si acest lucru trebuie sa il stie toti care se joaca usurel cu fantomele rosii. Poate Presedintele Nicolae Timofti va fi omul de stat, romanul ce va rezista cu demnitate pana la capat in fata impertinentei Kremlinului. Oamenii de buna credinta si cu verticalitate din R. Moldova asteapta mult o asemenea persoana vertical si de caracter. Educarea vine de la informare. Inca nu avem presa libera, nu avem un adevarat pluralism politic si de opinii, nu avem economie libera, nici justitie independenta, ramanem intr-un cerc vicios condimentat cu o coruptie ascensiva si o contrabanda rusinoasa, inflorind sub umbrela Puterii.

G.T.G.: In ciuda rusificarii si a tribalizarii masive asa-zis "moldoveniste" din Moldova, totusi, Basarabia da exemple demne de urmat intregii natiuni daco-romane: Festivalul Limba Noastra Cea Romana, Protestele Tinerilor din Aprilie, Podul de Flori, Marsul Unirii, cel mai mare drapel tricolor romanesc din lume desfasurat la Chisinau. Unde vedeti redesteptarea romanilor dintre Nistru si Prut in viitorul apropiat si departat al poporului nostru?

V.V.P: Noi am creat Consiliul Unirii, puteti vedea cine a aderat urmand acest link: http://www.consiliul-unirii.ro/organizatii-si-persoane-afiliate/ Sunt oameni cu demnitate, cu verticalitate si merite mari in trecut, activand si acum pentru a apropia Unirea. Am facut toate actiunile impreuna cu Platforma civica "Actiunea-2012" noua Marsuri ale Unirii si – pe 24 Ianuarie (Marsul auto al PNL), de Ziua Marii Uniri, pe 25 Martie, in Chisinau, pe 13 si 16 mai in Chisinau, cand s-au implinit 200 de ani de ocupatie ruso-sovietica, pe 28 iunie la Chisinau, pe 21 iulie la Cahul, pe 5 august la Balti, pe 16 septembrie in Chisinau, pe 21 octombrie la Bucuresti si pe 1 Decembrie am fost prezenti la Alba Iulia. Este foarte importanta unirea eforturilor celor avand experienta si durerea vietii cu elanul, optimismul si speranta tinerilor in reintregirea Romaniei. Noi, unionistii, am redat Demnitate romanilor din Basarabia, Romania, la Marsurile Unirii din Chisinau participand cate circa 10 mii de persoane si avem in Consiliul Unirii cetateni de multe nationalitati – inclusiv ucraineni, bulgari, rusi, polonezi, gagauzi s.a. Cred ca, in anul care a inceput, vom continua manifestarile, avem si altele in vizor, de care se poate lua cunostinta pe site-ul www.consiliul-unirii.ro. Recent, inainte de plecarea la Alba Iulia cu circa 100 de membri din Basarabia, coordonatori si membri activi ai Consiliului Unirii au prezentat Manifestul Unionistilor, un studio-tratat-program de circa 100 de pagini, in care aratam cum se poate face Unirea, care sunt caile de apropiere urgenta si de cooperare imediata dintre cele doua state romanesti, care sunt decalajele in dezvoltare si cum poate fi reastabilita cu demnitate unitatea Statului Roman. Dupa cum se cunoaste, un numar mare de basarabeni si-au redobandit cetatenia romana, foarte multi si-o asteapta, asa ca, practic, Unirea se produce – doar ca nu am dori sa ajungem la sanul mamei noastre Romania total insaraciti si instrainati. Tinerii sunt optimisti, ei cred ca Unirea se poate produce in urmatorii cinci ani, unii cred ca si mai devreme, important e ca va fi neaparat. Acest lucru e constientizat de oameni politici de la Bucuresti, poate, deocamdata, mai putin la Chisinau, dar presiunea publica ii va face pe neverticali si pe lasi sa devina curajosi - o alta iesire nu exista.

G.T.G.: Ati mai vrea sa adaugati ceva pentru cititorii nostri din toata lumea?

V.V.P: Vreau sa le multumesc tuturor romanilor, din orice colt al lumii, care s-au inscris in Consiliul Unirii, care ne-au sprijinit cum au putut in acest an si sa le solicit sa ne fie alaturi in continuare, sa-i roage si pe altii sa ne adunam gramajoara si sa apropiem Unirea. Totul depinde de noi si Dumnezeu este alaturi de cei care se ajuta, se sprijina, se aduna, se iarta si se roaga.

G.T.G.: Cum pot sa va contacteze cititorii nostri?

V.V.P: Am mai multe adrese de e-mail, inclusiv vpavlicenco"yahoo.com, vitalia"pavlicenco.eu. Doritorii imi pot citi postarile sau imi pot adresa mesaje pe www.pavlicenco.md, www.pavlicenco.ro, precum si pe www.consiliul/unirii.ro, consiliul.unirii"yahoo.com, la tel.+37369111682 ori +491605702646.

G.T.G.: Stimata dnaVitalia Vangheli Pavlicenco, va multumesc pentru timpul acordat.

V.V.P:
Va multumesc si eu pentru interesul de a fi discutat cu mine, de a-mi fi solicitat opiniile.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page