Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Asteptam de mult pe la gardMaria Diana Popescu, Agero

Dupa Strauss-Kahn, din nou vilvataie, perchezitii, indicii. Regele banului F.M.I. la gard e pus de lacheii cu vicii, gata-gata sa-si piarda coroana si sceptrul! Rind pe rind, in ziare, isi dau arama pe fata miseii. In teapa sint trasi la buletine de stiri. Si atit. Uite cum se scoate din masina stricata cite-o piesa de lux, pe linie moarta, la gard. F.M.I. redeschide sezonul de bal! Foarte bine! Se vor duce cu totii pe fund de ocean, cu ecou scufundat, ca niste cutii de conserve golite, nu pline. Istoria se repeta! Ce mica e lumea! Senzualul f.m.i. ne vrea jupuiti de bani si de vii, stropiti cu noroaie la moda. Mai sa fie de bal, concept anapoda e pentru ei demnitatea! Coruptia e pe val, libertatea hotiei, in voga, eu, scribul modest, militant pentru bine, saracii, romanii, hamali in porturi straine. Banalitate, zic unii. Cu furie si groaza in primejdii ma-mbat, stau de paza. Nu-i bai! Bal sa fie, de-i bal, intre hoti, la ceasul fixat. Intr-un fel de antreu izolat, asteptam de mult pe la gard cu condeiul in mina… Pe scrisul meu n-am prea luat letcaie, nu am nici opulenta in odaie, am o lumina si-o spal zilnic, ce sa zic?, pe cinstea mea, nu-mi trebuie nimic. Nici nu ma pling, am Patria in suflet si-n cuvint.
Pe la Guvern ne trebuie un ciomu, cu un alt bisturiu. In saracie poporu-i virit ca-ntr-o teaca, acum pirpiriu, o barca rasturnata, Romania, in U.E., se-apleaca. Saracia umple uriase distante, in popor doar sperante, tot mai multi nevoiasi, mai bolnave toiege, romanii. Coruptii se umfla in talii, palate-si inalta! Oho!, saracii, pe uscat se zbat, precum caii, in spinare cu sacii. Parazitii se-aseaza in istorii de drum. Sa-i sari nici n-ai cum. Coruptia-i pe masa, fierbinte, gustoasa! Afaceri murdare, remize nedrepte, romanii n-au cum sa va ierte. Jos de pe trepte! In Parlament, pe canapele, paiate, sub cravate pititi naduseala ii trece, Romania-i pe harta, cu singele rece, un cerb impuscat. Pe scaune moi dorm trintori cu mintile blege, capitalisti trufasi si frustrati, ministri proaspat frezati, vorbesc in soapta si semne, despre criza, pesemne. Palavragesc si atit. Dau zor cu reforme diforme, cu hotia dau zor, isi chinuiesc teasta, saracii! Ce-i aia, criza, isi zic? Ce e asta? Ridicindu-si palate in tara, la fel ca omul de rind au sa moara.
Trimiteti urgent un detasament afara sa-i dea din avere, cusuti la dosar, snuruiti, prinsi cu clame, capsati, pusi in rame, la r.e.m.a.t. cu imbatatii de glorii! O coaja de piine si curaj, patriotului ii sint de ajuns sa-si reia, dupa tragerea-n teapa a hotiei, mersul lui legendar. Ce exemplu ne dau vinzatorii de cai de pe scena? Ni se baga pe git modelul francez, englez, in fine, ce dilema? Cum sa nu fie pusa la gard, daca l-a ajutat pe Bernard, iar acesta, atent…urmarind virulent in el insusi, victorii. Nu-i gluma. Sef F.M.I. nu putea fi uns decit infiltratul cu afaceri de stat in afacerea lumii. Mi se pare corect... intru-un fel, legal si perfect. Va spuneam mai demult, obiectele muncii F.M.I. au fost aceleasi mereu, coruptia si camataria la zi si la greu. Alo, Bruxelles-ul! Scoateti Romania si Bulgaria de pe primele pagini. Dedicati-le stimatilor care abuzeaza de functie, inseala si dispun, dupa plac, de finantele lumii.
 Dintr-un ritm in altul, mi-am adus aminte de inteligenta dobitoacelor. Cu toate ca nu-mi pot inchipui o gisca infuriata, stind si socotind un pic, mi-am dat in cele din urma seama ca lucru curat la mijloc nu-i, din moment ce mezina pe frunza verde da vina, si pe suratele din Bruxelles. Cum sa-si vada musca de pe caciula proprie, cind a fost lasata pe intuneric la Targu Mures? Patrunsa de solemnitatea parvenitului a continuat macanitul in bezna, sustinindu-si surata falita: doua giste au facut galuste, un ginsac a pus in sac. Vorba ceea: „Anglia are falitii ei, Franta are falitii ei, Uniunea are falitii ei si, iaca, dupa 100 de ani Falitii lui Caragiale sint tot aici. Adica, nu-i gluma deloc. Ei bine! Ce zice sotietatea noastra? Ce zicem noi?… Iata ce zicem: aceasta stare de lucruri nu mai poate fi tolerata!” Hai sa scapam de palavragiii astia care se cheltuiesc in berbantlicuri, receptii si mondenitati? De-ar fi fost belsug, bunastare si voie buna in tara, n-ar fi avut nimenea, nimica, cu ele, cu ei, si cu mandatele lor. Sa las acestea toate in seama istoriei! De suduit, oricum ii suduie lumea.
Asadar, imi trebuie oameni sa scutur nitel regimul, cu tot ce-i in el. Nu-i usor protestul, va spun pe cuvint, de caruta ramii si te pierzi cind esti singur, chiar de ai in condei lumina si plumb.

Maria Diana Popescu, Agero
www.agero-stuttgart.de

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page