Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Învataminte amare dupa votul din Cipru. Despre cum se decide soarta Euro la Moscova
Batalia pentru Cipru este aparent o batalie simbolica, iesindu-se de sub urgenta cu care s-a discutat in ultimele zile despre ce pericol sistemic ar reprezenta aceasta buturuga mica pentru zona Euro si sistemul bancar european.

Nu exista, la acest moment, nicio certitudine in legatura cu ce se va intampla cu Cipru si cu bancile sale. Dupa votul foarte clar din Parlament, troika asteapta o „contrapropunere”, iar Presedintele cipriot vorbeste de un „Plan B”, posibil si prin intermediul ministrilor de finante si de energie trimisi la Moscova. Batalia pentru Cipru este aparent o batalie simbolica, iesindu-se de sub urgenta cu care s-a discutat in ultimele zile despre ce pericol sistemic ar reprezenta aceasta buturuga mica pentru zona Euro si sistemul bancar european. Cu Moscova care ar vrea ba exploatarea rezervelor cipriote de gaz, ba instalarea unei baze militare pe insula din Marea Mediterana, ba cumpararea celei mai mari banci, suntem deschis in zona unei batalii geopolitice si de influenta, cu o Rusie care ataca foarte puternic flancul sudic, foarte vulnerabil al Uniunii Europene. Ne gasim, cel putin la acest moment, dupa votul Parlamentului cipriot, intr-o situatie de tip „lose – lose”, in care toata Europa pierde. Pierde Uniunea ca spatiu de valori si de actiune comuna, pierde zona Euro in care Cirpul creeaza o bresa si un precedent si pierd tarile si cetatenii cei mai atinsi de criza, pentru ca de-acum capitalul va deveni mai scump si mai greu accesibil. Iata cateva concluzii, la cald, despre implicatiile si invatamintele episodului cipriot:
1. Raul a fost deja facut si cred ca putem fi de acord ca este zdruncinata increderea in banci in UE, in zona Euro si, mai ales, in tarile cu probleme (Grecia, Spania, Italia sau Portugalia). Situatia seamana cu cea in care Papandreou a anuntat in 2011 ca supune la referendum masurile de austeritate si apoi s-a razgandit - Grecia a avut tot mai mult de suferit. Va fi tot mai greu atat pentru banci sa atraga capitaluri, dar si pentru cetateni sau pentru mediul de afaceri sa ia credite. In Romania, acolo unde dependenta de capitalul strain poate fi acum vazuta ca o vulnerabilitate strategica, va fi foarte–foarte greu sa gasim resurse prin care sa ne finantam dezvoltarea si crearea de locuri de munca.
2. Ciprul da un semnal foarte periculos, aratand ca exista solutii dincolo de troika. In caz ca „planul B” se concretizeaza, cu un Cipru care intoarce spatele UE si care imbratiseaza nu doar finantarea, dar si conditiile Moscovei, nu putem oare vorbi despre o prima iesire de facto a unei tari din UE?
3. Ciprul a preferat sa sacrifice o intelegere cu UE, refuzand sa-i taxeze mai mult pe cei cu depozite peste 100.000 Euro, pentru a-i proteja in primul rand pe deponentii rusi (despre care se estimeaza ca detin undeva la 18-19 miliarde in bancile cipriote). Slabiciunea liderilor politici ciprioti nu e singura si o are alaturi pe cea a celor care au permis de atatia ani, de la Bruxelles si din marile capitale, Ciprului sa ajunga calul troian al capitalului rus in UE. Problema paradisurilor fiscale si a optimizarilor facute de companiile multinationale trebuie sa devina un subiect important pe agenda UE. Cum s-a ajuns oare ca soarta zonei Euro (caci deciziile asupra Ciprului au implicatii cu mult mai mari decat asupra milionului de oameni ai insulei) sa fie in aceste zile discutata la Moscova si nu la Bruxelles? Este o intrebare dureroasa.
4. Decidentii din UE trebuie sa inteleaga ca nu poti impune masuri la limita, impotriva vointei oamenilor. Cu toate riscurile, democratia bate economia.
5. Ciprul e inca un exemplu de tara despre care se recunoaste acum deschis ca a intrat nepregatita in Euro. Cu Grecia si acum cu Cipru, cat de realista e deci tinta stabilita de Presedinte de trei-patru ani pentru intrarea Romaniei in UE? Avem mult de munca nu doar pentru a ne reabilita imaginea in Europa, dar si pentru a ne intari economia, pentru a crea crestere sanaoasa si locuri de munca.
6. Votul din Cipru e o incurajarea pentru liderii politici si pentru popoarele carora li se vor impune alte masuri de austeritate de la Bruxelles. Vor mai fi grecii de acord sa stranga cureaua dupa ce au vazut ce au facut „fratii” lor mai mici? Oare cat de posibile mai sunt masurile de austeritate in flancul sudic al zonei Euro (pentru context ne putem gandi la cota lui Grillo in Italia) si in tarile non-Euro? Se prefigureaza o schimbare urgenta de model de gestionare a subiectelor economice comune in Uniunea Europeana, o trezire la realitate poate mai rapida decat si-ar dori o Germanie aflata in asteptarea alegerilor din septembrie. Tot episodul cipriot este o invitatie pentru Romania de a-si intari economia, de a-si consolida sectorul bancar prin aport de capital autohton si de a cauta o diversificarea a pietelor de export. Altfel, orice val dinspre zona Euro ne va duce la fund.

Mircea Geoana
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page