Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

„Cine îsi uita istoria merita sa o retraiasca!”20 martie este o zi cu semnificatii aparte pentru romani.
La 20 martie 1821, Tudor Vladimirescu adresa o proclamatie locuitorilor din Bucuresti si o alta catre cei din judete, in care arata ca ridicarea sa a fost provocata de „pierderea privilegiilor noastre si jafurile cele nesuferite care le patimea fratii nostri”. *  La 8 martie / 20 martie 1848 are loc, la Paris, in locuinta lui Nicolae Balcescu, o intrunire a revolutionarilor romani (munteni si moldoveni), unde se hotaraste inceperea Revolutiei si se redacteaza un program revolutionar burghezo-democratic, in care se preconiza, printre altele, improprietarirea taranilor cu despagubire.
*
La 20 martie 1820, la Husi, in Moldova, s-a nascut Alexandru Ioan Cuza, domnitor al Moldovei si al Valahiei,  domnitor al Principatelor Unite, cel care a pus bazele nationalitatii romanesti.
„Alexandru Ioan Cuza se tragea dintr-o veche familie de moldoveani, din partile Falciului, familie de cluceri, spatari, comisi, ispravnici. A fost primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei si Munteniei, precum si al statului national Romania. Cuza a participat activ la miscarea revolutionara de la 1848 din Moldova si la lupta pentru Unirea Principatelor.
La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 si al Munteniei (Valahiei), infaptuindu-se astfel Unirea celor doua tari romane. Devenit domnitor, a dus o sustinuta activitate politica si diplomatica pentru recunoasterea Unirii de catre puterea suzerana si puterile garante, si apoi pentru desavirsirea unirii Principatelor Romane pe calea infaptuirii unitatii constitutionale si administrative, care s-a realizat in ianuarie 1862, cand Moldova si Valahia au format un stat unitar, adoptand, oficial, numele de Romania, cu capitala la Bucuresti, cu o singura adunare si un singur guvern.
La 20 martie 1862, sub sceptrul sau, are loc fuzionarea scolilor militare de ofiteri de la Iasi, Moldova si Bucuresti, Valahia, cu sediul nou, la Bucuresti. Alexandru Ioan Cuza a fost obligat sa abdice in anul 1866, de catre o larga coalitie a partidelor vremii, denumita si Monstruoasa Coalitie, din cauza orientarilor politice diferite ale membrilor sai, care au reactionat astfel fata de manifestarile autoritare ale domnitorului.” La 20 martie 2004, in Capitala, a fost dezvelita, in fata Patriarhiei, statuia domnitorului Unirii Principatelor, realizata de sculptorul Paul Vasilescu.

                    *
La 20 martie 1831 s-a nascut pictorul Theodor Aman, membru al Academiei Romane (d. 1891), aceeasi zi, insa in 1847, fiind data nasterii compozitorului si muzicologului Gavril Musicescu (d. 1903). * 20 martie este si ziua nasterii, in 1886, la Bucuresti, a lui George Toparceanu, poet, prozator, memorialist si publicist roman, membru corespondent al Academiei Romane din 1936 (d.1937). Volumele sale se bucura de succes de public si de presa, in special poezia, pentru care obtine in 1926 Premiul National de Poezie. * 20 martie este si ziua de nastere a minunatei soprane Felicia Filip - „Filippissima”, careia ii uram un calduros „La multi ani!”.
                *
Daca tot vorbim de semnificatii aparte, intr-o zi de 20 martie a anului 235 d. Hr, Maximin Tracul este proclamat imparat. Gaius Iulius Verus Maximinus (c. 173 – aprilie 238), cunoscut ca Maximin Tracul, a fost imparat roman in perioada 235–238. Primul imparat roman de origine... barbara, primul dintre imparatii-soldati. Stramosul nostru trac este, asadar, primul strain care se urca pe tronul Romei Eterne. („Historia Augusta” precizeaza ca Maximin era nascut in Tracia sau Moesia, dintr-un tata got si o mama alana.)
* Tot dintr-o asemenea zi, „a labirintului”, dateaza si scrisoarea, din 1476, a Papei Sixt al IV-lea catre stefan cel Mare, domn al Moldovei (1457-1504), in care ii lauda vitejia ce „a adus atata stralucire numelui tau, ca esti in gura tuturor si laudat cu deosebire de toti in unire de simtiri”.
* 20 martie 1871 este data sedintei de constituire a Societatii Academice Literare „Romania Juna” din Viena. * La 20 martie 1935, in Romania se infiinteaza, ca miscare politica legionara, Garda de Fier, sub denumirea de „Totul pentru tara”, in frunte cu generalul Gheorghe Cantacuzino-Granicerul. * La 20 martie 1965, Romania devine membra a Organizatiei Interguvernamentale Consultative pentru Navigatie Maritima.
*
In fine, dar nu in ultimul rand, oricat de neplacuta ar fi amintirea, nu putem sa nu amintim ziua de 20 martie 1990, care a inscris o pagina neagra in calendarele intregii Romanii. Coincidenta sau nu, 20 martie 1894 este chiar ziua mortii lui Kossuth Lajos, conducatorul revolutiei de la 1848 din Ungaria. La Targu-Mures au curs sange si lacrimi. In luptele de strada au fost morti si raniti. Martie Negru! Nu vreau sa mai amintesc acel episod tragic, dar Doamne fereste sa se  repete! Acesta este motivul pentru care infatisez privirii si simtirii dumneavoastra, stimati cititori, o SCRISOARE DESCHISa a romanilor din SUA.
„Scrisoare deschisa, adresata Guvernului Romaniei si tuturor celor preocupati de soarta tarii!
Frati romani, Transilvania e in pericol!
De mai multi ani, serviciile secrete ruse si ungare instiga Secuimea din centrul Transilvaniei:
* Sa respinga din ce in ce mai mult autoritatile romanesti; sa sfideze limba si natiunea romana; si sa se pregateasca pentru autonomie, independenta, si eventual reunire cu Ungaria!
In acest scop, se fac pasi marunti dar siguri, iar modelul urmarit este Kosovo.
* Astazi, ungurii secui din Transilvania cer vociferos ca romanii sa invete limba maghiara.
* Maine insa, ii vor expulza pe romani din mijlocul tarii.
* si in viitor, romanii vor vizita Transilvania doar pe baza de pasaport!
Ungurii trebue sa stie insa ca noi, romanii, suntem bastinasi din todeauna in Europa!
Dacia a fost candva leaganul unei mari civilizatii europene, iar Regatul lui Decebal se intindea pana dincolo de Tisa.
Ungurii au venit acum o mie de ani in Europa si nu au adus Transilvania cu ei de pe unde au venit!
Transilvania era aici dintodeauna si va fi pentru todeauna romaneasca! si in ciuda celor 1.000 de ani de dominatie austro-ungara, romanii au continuat sa constituie majoritatea populatiei din Transilvania pana in ziua de azi!
Situatia actuala este cu atat mai grava cu cat Romania si-a distrus in mare masura economia; posibilitatile de creare a locurilor de munca pentru populatie sunt foarte reduse; si, in acelasi timp, si-a slabit ingijorator de mult capacitatea de aparare nationala.
In aceste conditii, Guvernul de la Bucuresti ar putea fi confruntat curand nu numai cu iredenta maghiara, dar posibil si cu indiferenta unor romani ardeleni pe care nu-i mai apara si nu-i mai reprezinta.
* Reamintim Guvernului tarii ca garantiile internationale nu au nicio valoare in fata unor conjuncturi vitrege. Sa nu uitam anul 1940!
* „Fraternitatea europeana” este un ideal frumos, dar se va realiza probabil intr-un viitor indepartat, si nu in prezent.
*Romania are nevoie de vointa politica si de un guvern care sa mobilizeze natiunea pentru a-si apara glia stramoseasca.
* Chiar si cel mai inrait dusman te respecta cand dai dovada de curaj si demnitate!
* Precizam ca Serbia si Slovacia au si ele minoritati maghiare insemnate, dar guvernele acestor tari au adoptat politici ferme, si nu au problemele cu care se confrunta in prezent tara noastra. Ce face Guvernul de la Bucuresti?
Trebuie retinut, de,asemenea, faptul ca Romania si-a sacrificat tinerii alaturi de Occident in Afganistan si a acceptat scutul anti-balistic american pe teritoriul ei. Ce a obtinut in schimb? O primire la Casa Alba si vorbe frumoase?
Desteapta-te, romane, pentru ca traim intr-o lume foarte cinica!
Cerem conducerii de la Bucuresti sa ia imediat masuri ferme pentru salvarea Transilvaniei.
Nu acceptati o noua Basarabie! Daca nu ne trezim astazi, maine nu vom mai avea o tara!
Asa sa ne ajute Dumnezeu!”

SEMNATARI: Fundatia „Iuliu Maniu”, New York, presedinte Justin Liuba; Comitetul Roman-American pentru Basarabia, Washington, DC, Dr. Nicholas Dima; Consiliul Romano-American, Los Angeles, California, presedinte Neculai Popa; Societatea „Avram Iancu”, New York, presedinte Dr. Anca Popa; Very Reverend Dumitru Ichim, John the Baptist Romanian Orthodox Church, Kitchener, Ont. Canada; Very Reverend Traian Petrescu, „St. Dumitru” Romanian Orthodox Church, New York; Asociatia Culturala Romana, Hamilton, Ontario, Canada, presedinte, Dumitru Rachitan; Dacia Revival http://www.dacia.org/, New York, presedinte Dr. Napoleon Savescu; Revista <alternativaonline.ca> Toronto, Ontario, Canada, director Alexandru Tomescu; „Clipa Romanian Magazine”, Los Angeles, California, director Dwight Luchian-Patton, Vera Luchian-Patton, redactor-sef; Fundatia Culturala „Grigore Vieru”, New York, presedinte Florin Carlan; Forumul Democrat al Romanilor din Moldova - Filiala Canada, presedinte Iacob Cazacu-Istrati; Worldwide Romanian Forum - Filiala Toronto, Canada, presedinte Alex Mursa; Societatea Culturala „Miorita”, California, vicepresedinte prof. Dr. Marius Petraru; Ziarul „Miorita” USA, Viorel Nicula, editor; Manhattan Chronicles, New York, Alexandra Ares, editor; Fundatia Luca Ritiu, Prof. Dr. Flaviu Ritiu, presedinte; „Romanian Voice TV”, New York, Vasile Badaluta, director; „Romanian Journal”, Vasile Badaluta, editor.
Lista ramane deschisa pentru noi adeziuni. („CLIPA”, Anaheim Editia: 1072 - 16 Martie, 2013 - Anul XXIII » Editoriale)
*
„Noi nu suntem nici istorici, nici scriitori, de aceea pretindem ca lucrarea de fata este doar o monografie in care am adunat dupa puterea si priceperea noastra, aceste date si fapte spre neuitare. Gandurile noastre se indreapta nu cu ura impotriva cuiva, ci cu durere, dorind sa nu se mai repete nicodata intre oameni asemenea tragedii, incheind cu cuvintele Sf. Ap. Pavel, adresate romanilor: „Binecuvantati pe cei ce va prigonesc, binecuvantati-i si nu-i blestemati'”. (Romani 12, V. 14.)
Am citat randurile acestea de pe coperta tulburatoarei carti recent aparute la editura targumureseana Nico, intitulata „Rani nevindecate ale neamului romanesc din mijloc de tara”,  purtand semnaturile preotilor Dumitru Gherman si Dimitrie Gherman, tata si fiu – victime si martori ai unui timp si ai unor realitati nemiloase cu romanii din Ardeal. O carte-document, de straja demnitatii romanesti si iubirii de tara. O carte intru neuitare. Caci noi, romanii, iertam, dar nu uitam.
     „Cine isi uita istoria merita sa o retraiasca!”

MARIANA CRISTESCU
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page