Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

România ocupa locul doi în Uniunea Europeana la numarul de decese în accidente rutiere


Romania ocupa locul doi in Uniunea Europeana, dupa Lituania, la numarul de decese in accidente rutiere in 2012, figurand printre cele doar patru tari in care numarul deceselor a crescut anul trecut, in contextul in care, la nivelul Uniunii Europene, mortalitatea pe sosele s-a redus.
In Romania au fost inregistrate anul trecut 96 de decese in accidente rutiere la un milion de locuitori, in crestere cu 1% fata de 2011, cand au fost consemnate 94 de decese la un milion de locuitori. Romania este devansata de Lituania, cu 100 de decese, si este urmata de Polonia (93 decese) si Grecia (92 decese). In Bulgaria au loc 82 de decese, iar in Ungaria - 60 decese.
Aceasta crestere are loc dupa ce Romania inregistrare o scadere anuala de 15% a numarului de decese, de la 111 morti la un milion de locuitori in 2010 la 94 de morti in 2011.
La nivelul Uniunii Europene, accidentele auto lasa in urma in fiecare zi 75 de morti si 750 de raniti.
Totusi, mortalitatea pe soselele europene s-a redus cu 9% in 2012, echivalentul a 3.000 de vieti salvate.
"Anul 2012 a fost unul decisiv pentru siguranta rutiera europeana, cu cel mai scazut numar de decese in accidente rutiere inregistrat vreodata. O scadere de 9% inseamna ca anul trecut au fost salvate 3.000 de vieti. Aceste rezultate sunt extrem de incurajatoare. Din pacate, pe drumurile Europei inca isi pierd zilnic viata 75 de oameni, asa ca nu putem sa ne multumim doar cu progresul de pana acum. Avem obiective ambitioase - dorim sa reducem la jumatate numarul deceselor rutiere in UE pana in 2020 ti, pentru a obtine acest lucru, trebuie sa avansam in acelasi ritm", a declarat comisarul european pentru transporturi Siim Kallas.
El atrage totodata atentia ca ''decesele in accidentele rutiere sunt doar varful aisbergului'' si ca este "nevoie de o strategie care sa reduca numarul accidentelor rutiere grave peste tot in UE''. Se estimeaza ca, pentru fiecare deces pe drumurile Europei exista 10 persoane grav ranite si alte 40 cu rani usoare.
Statisticile pentru fiecare tara in parte arata ca numarul deceselor variaza inca foarte mult de la o tara la alta. tarile cu cel mai scazut numar de decese in accidentele rutiere raman Marea Britanie, Suedia, Olanda si Danemarca, acestea raportand aproximativ 30 de decese la un milion de locuitori.
Comisia Europeana noteaza ca s-ar putea obtine progrese importante prin acordarea unei atentii similare ranirilor grave, dar nu mortale, provocate de accidentele rutiere. "Problema este ca cifrele actuale privind ranirile grave sunt generale si estimative. Exista probleme legate de raportarea eronata si de raportarea unui numar mai mic de raniri grave, iar cifrele nu sunt comparabile la nivelul UE", precizeaza CE intr-un comunicat.
Bruxellesul evidentiaza etapele ce trebuie urmate in vederea unei strategii UE cuprinzatoare privind acest aspect, in special: o definitie comuna a ranirilor grave in accidente rutiere (aplicabila incepand cu 2013); imbunatatirea de catre statele membre a colectarii de date cu privire la accidentele rutiere grave (prima raportare utilizand metode de colectare a datelor comparabile la nivelul UE si definitii noi, 2014); principiul de adoptare, la nivelul UE, a unui obiectiv de reducere a numarului ranirilor grave in accidentele rutiere (de exemplu in perioada 2015-2020). AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page