Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Asociatia pentru Proprietate Privata, nemultumita de proiectul de lege privind restituirea proprietatilorAsociatia pentru Proprietate Privata considera ca proiectul de lege privind restituirea proprietatilor propune termene lungi de solutionare a notificarilor si mentine procedura prin care dosarele sunt "plimbate" de la o autoritate administrativa la alta, se arata intr-un comunicat al Asociatiei.
"Proiectul de lege privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist in Romania propune termene lungi de solutionare a notificarilor si mentine procedura prin care dosarele de despagubiri sunt plimbate de la o autoritate administrativa la alta pentru ca, intr-un final, ceea ce a hotarat o institutie sa fie invalidat de catre o alta", releva sursa citata.
Asociatia afirma ca, dupa 20 de ani in care guvernele "au alimentat doar promisiunea" ca fostii proprietari isi vor recupera bunurile, in prezent este mai evident decat oricand ca retrocedarile raman "doar promisiuni".
Asociatiile de proprietari constituite in Uniunea Nationala a Asociatiilor de Proprietari Expropriati din Romania au solicitat imediat dupa publicarea proiectului de lege sa fie organizate discutii publice cu autoritatile implicate in elaborarea legii, in speranta ca s-ar mai putea indrepta ceva.
"Nu am primit niciun raspuns, ceea ce ne determina sa apreciem ca nu exista consultare publica, desi potrivit Guvernului ne aflam in perioada in care legea se afla in 'plina' dezbatere publica. Suntem santajati, in raport cu termenul impus de CEDO, sa adoptam o lege redactata in graba, fara niciun fel de consultare publica, prin procedura asumarii raspunderii. Fara a avea o situatie cu date exacte despre cuantumul cererilor de retrocedare ramase nesolutionate, Guvernul lanseaza, aproape la intamplare, cifra de 8 miliarde de euro care ar mai trebui platita proprietarilor cu titlu de despagubiri. Dupa ce initial Guvernul precedent a lansat alte sume (21 de miliarde de euro si apoi 16 miliarde de euro), care nici acestea nu aveau o acoperire reala, algoritmul aritmetic care a dus la concluzia ca cifra de 8 miliarde este cea reala este cel putin neserios", se arata in comunicat.
Asociatia pentru Proprietate Privata sustine ca s-a avut in vedere suma totala a despagubirilor acordate pana la un anumit moment, numarul total de cereri solutionate si s-a impartit aceasta suma la numarul de solicitari.
"S-a obtinut o valoare pentru fiecare cerere si apoi aceasta valoare a fost inmultita cu numarul de cereri care a ramas de solutionat si in acest fel s-au obtinut suma de 8 miliarde de euro. (...) Acum Guvernul afirma ca vrea sa rezolve problema restituirii proprietatilor confiscate de regimul comunist fara insa a sti ce se mai poate retroceda in natura si care este suma totala a despagubirilor care trebuie acordata proprietarilor", releva sursa citata.
Asociatia pentru Proprietate Privata este de parere ca impozitarea cu 85% a veniturilor obtinute de "samsari" nici nu va determina scaderea numarului de vanzari de drepturi litigioase si nici nu ii va avantaja pe fostii proprietari.
"Acestia din urma vor fi nevoiti sa accepte sume de bani mai mici, in timp ce contractele vor mentiona, probabil, ca vanzarea s-a facut conform numarului de puncte avut. Spre exemplu, un proprietar al carui bun a fost evaluat la 100.000 de puncte (adica echivalentul a 100.000 de lei), chiar daca va primi o mica parte din aceasta suma, va accepta sa precizeze in contract faptul ca pretul incasat este de 100.000 de lei. In caz contrar, tranzactia nu s-ar mai incheia, iar el nu ar mai primi in acest moment nicio suma de bani, ramanand sa astepte multi ani de acum inainte. 'Samsarii' nu vor plati impozit, pentru ca nu realizeaza vreun venit - cumpara cu 100.000 de mii de lei un bun de 100.000 de lei. In realitate, ei vor continua sa profite de situatia in care se afla fostii proprietari, unii dintre ei bolnavi si foarte batrani. Vor avea de profitat si notarii", se mai arata in comunicat. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page