Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Interviu cu Dr. Vitalia Vangheli PavlicencoDr. Vitalia Vangheli Pavlicenco este presedinta a Partidului National Liberal din Basarabia (R.Moldova)

Motto: "Am un gol imens si de neacoperit in suflet – de aceea e pentru prima oara cand am reusit sa scriu despre mama – asta pentru ca EA, care m-a facut romanca, cea care canta "Seara pe deal" de Eminescu, "Pe langa plopii fara sot" si pentru care limba, literatura romana, Romania, istoria noastra, erau valori de capatai, a decedat cu numai doi ani inainte de a apuca alte vremuri in Basarabia, cand s-a adoptat grafia latina si limba noastra drept limba de stat. Iar cand am trecut in 1987, pentru prima oara, frontiera cu trenul spre Iasi, am plans in hohote de emotii nestapanite, pentru ca am ajuns la aceasta clipa nemaicrezuta in viata noastra, dar si pentru ca nu a putut sa retraiasca si mama clipa de revenire in Romania. (Dr Vitalia-Vangheli-Pavlicenco)

Gabriel Teodor Gherasim, New-York


(Continuare din editia precedenta)

G.T.G.: Inca de pe timpul Imperiului Roman, zicala "Divide et Impera!" (Imparte si Domina!) a fost folosita cu succes de toate imperiile in zonele ocupate. Ceea ce am vazut in Basarabia, au fost romani basarabeni care "s-au dat cu rusii" si au devenit parte integranta in persecutarea propriului popor. Mai greu de acceptat este ca oameni, ale caror familii au suferit crunt sub persecutia comunista ruseasca nu numai ca au pasit pe cadavrele inaintasilor si au trecut de partea opresorilor, dar au si devenit porta-voce a lor. Sa il luam pe Vladimir Bujenita, al carui bunic matern, Isidor Sarbu a fost luptator anti-comunist si refugiat in Romania dupa ocuparea ruseasca a Basarabiei. E vorba de numele conspirativ De Vladimir Voronin (Cioara), fost si prezent milionar si presedinte al comunistilor, care a numit tricolorul Moldovei (deci romanesc) "steag fascist". Alt caz e tovarasa Zinaida Greceanii, fosta prim-ministru pusa de comunisti aserviti Moscovei, ai carei parinti Marioara Ursu si Petrea Bujor au fost deportati in Siberia, in anii ’50. Ce instrumente si tehnici a folosit sistemul comunist de a fost in stare ca sa desfigureze in asa hal indivizii, sa ii transforme pe unii din victime in asupritori?

V.V.P: Vedeti ca, in raspunsul anterior, parca am anticipat abordarile Dvs.? La Moscova lucrau laboratoare intregi pentru inventarea metodelor de spalare a creierilor, de intimidare si mutilare a etniilor din teritoriile ocupate de rusi. Am publicat multe materiale demonstrand acest lucru in "Mesagerul", unde aveam si un interior de pagina intitulat "Intre Est si Vest". Apoi a fost acea frica sa nu ramai vesnic marginalizat, de aceea exista "intratul in cardasie" cu dusmanul. Ceea ce familia mea nu a facut niciodata. Problema e dubla, mai ales daca ne gandim ca acum, cand nu mai facem parte oficial din URSS sau Rusia, ne tot intrebam de ce aceste persoane si-au indragit si isi mai iubesc atat de zelos calaii. Acum poti incerca, cel putin, sa fii liber. Ei, uite, ca nu, iar acesti tipi nu fac decat sa demonstreze ca sunt santajabili, ca securitatile moldoveneasca (fiind una prorusa) si cea rusa ii au la maini cu ceva palpabil si ii pun sa danseze cum le convine lor. Intai ii atrag in scheme de furt, acaparari, inavutiri necinstite, apoi ii pun sa danseze tananica ruseasca, indreptata contra romanilor. S-a intamplat sa fiu pe la cimitirul unde sunt inmormantate rudele lui Voronin, in zona de peste Nistru, de unde securitatea "noastra" rusa alegea cadre, dupa principiul loialitatii fata de comandamentele venite de la Moscova. Aceasta ura a malului stang al Nistrului impotriva Romaniei este ura Kremlinului pentru poporul roman destept, frumos, harnic si care, iata, e in rand cu lumea civilizata.

G.T.G.: Cealalta parte a ecuatiei iarasi este de ce, in ciuda aceluiasi sistem de mutilare sufleteasca, au fost si sunt romani basarabeni, precum dumneavoastra si domnul Mihai Ghimpu, care in ciuda aceluiasi regim de deznationalizare, si in ciuda persecutarii familiei pana la omucidere de catre rusi, ati pastrat si ati promovat de-o viata cultura, limba, istoria, si civilizatia daco-romana dintre Nistru si Prut? Ce-a creat de fapt diferenta dintre cedare, sau rezistenta in fata persecutiilor comuniste?

V.V.P: Eu cred ca felul meu de a aborda lucrurile se datoreaza mamei, in primul rand. Apoi neimpacarii cu faptul ca mi-am pierdut cele mai apropiate persoane – tatal, bunicul, mama, nepotul, bunica. Ma mandresc si ca am Ordinul de Onoare "Pentru Merit in Grad de Comandor" din partea Statului Roman, care, cred, mi-a fost acordat pentru consecventa promovarii si apararii romanismului. Mi-am redobandit cetatenia romana in 1992, ca mai devreme nu s-a putut. Fiica mea a facut studii la Liceul de Muzica "Dinu Lipatti", din Bucuresti. Nu am colaborat cu niciun fel de servicii secrete, in situatia cand tot oamenii ce provin de acolo raspandesc zvonuri despre oamenii onesti si necolaborationisti doar pentru ca nu-si pot duce singuri povara turnarii, tradarii, a pacatului. Am avut rude in Romania, un frate al bunicii, refugiat cu sotia, o fiica de preot, de la Balti, care veneau adesea si ne aduceau discuri romanesti, inclusiv "Balada" lui Ciprian Porumbescu, pe care  fiica-mea, Beatriz, a cantat-o si la nunta ei. Asta m-a marcat, cred, profund, plus rudele din partea sotului, care s-au refugiat si ei in Romania, unde au ajuns buni profesionisti si oameni vazuti, utili societatii.

G.T.G.: Sa ajungem la minoritari. La 20 de ani de la independenta Moldovei dupa jugul rusesc, un numar important de alogeni rusolingvi pastreaza franghiile economiei de la Chisinau. Populatia minoritara rusofona insista ca majoritatea de 80% de etnici romani sa stie ruseste, pentru ca ei sa nu vorbeasca romaneste. Aceiasi rusolingvi, odata ajunsi in Vestul Europei sau in SUA (inclusiv daca sunt sub 60 de ani) invata limba tarii-gazda in 6 luni sau stiu ca ajung sa nu aiba ce manca, adica din ce isi castiga existenta. Mai tragic, pentru gospodarii romani basarabeni deportati in Siberia, Kazahstan s.a., alternativa era sa invete imediat ruseste sau sa moara. Cum explicati persistenta rusolingvilor din Basarabia de a refuza sa invete limba romana, pe care ei o numesc "moldoveneasca", si ma refer aici la copii de la 16 ani pana la adulti sub 60 de ani? Sau cum explicati tupeul bascanului din "Gagauzia", care ameninta ca restituie scrisorile Chisinaului pentru ca sunt in…"limba moldoveneasca", si nu "in rusa"?

V.V.P: Totul ce ati spus este adevarat. Aceste argumente au fost rasvehiculate la noi, dar nu isi fac efectul. Asta pentru ca emisarii sau adoratorii Rusiei considera ca "R.Moldova este pamant rusesc", iar clasa politica, pentru "a nu supara" minoritatea etnica rusa,  ii lasa sa creada asa. Mai mult – conducerea R.Moldova, venita dupa comunistii antiromani, nu stie ce identitate are, pledeaza pentru moldovenism, pentru statalitatea exacerbata, uitand de Declaratia de Independenta, care admite o decizie de Unire cu Romania, prin urmatorul alineat: "REPUBLICA MOLDOVA ESTE UN STAT SUVERAN, INDEPENDENT SI DEMOCRATIC, LIBER SA-SI HOTARASCA PREZENTUL SI VIITORUL, FARA NICIUN AMESTEC DIN AFARA, IN CONFORMITATE CU IDEALURILE SI NAZUINTELE SFINTE ALE POPORULUI IN SPATIUL ISTORIC SI ETNIC AL DEVENIRII SALE NATIONALE.
Acelasi lucru e posibil in baza Art.142 din Legea Fundamentala, care spune – in spiritul Declaratiei de Independenta – "Limitele revizuirii. (1) Dispozitiile privind caracterul suveran, independent si unitar al statului, precum si cele referitoare la neutralitatea permanenta a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majoritatii cetatenilor inscrisi in listele electorale."Rusolingvii se tem de acest lucru si cauta, sprijiniti de Kremlin, sa isi consolideze continuu pozitiile, exploatand nostalgiile oamenilor dupa trecutul satul, dar neliber, insa cand ei erau tineri. Vina, insa, nu este doar a lor. Mai sunt niste realitati incontestabile si stiute de toata lumea. Capitalul pe care l-a avut Partidul Comunist din R.Moldova a fost transmis in mainile "oamenilor de incredere", tot de-ai lor, nomenclaturistilor si apropiatilor, care s-au imbogatit de pe spinarea taranului si a muncitorului roman din Basarabia. Dintre acesti apropiati fac parte, in special, loialii regimului bolsevic, cei care i-au exploatat pe bastinasii romani si care acum au devenit proaspat imbogatiti, sefi, nomenclaturisti de vita noua. Ei pastreaza si finanteaza clasa politica si ii dicteaza strategiile. La inceputul anilor ’90 rusolingvii, stransi un pic la perete, au inceput sa invete limba romana, sa isi dea copiii la gradinite si la scoli romanesti, insa, la scurt timp, cand au venit agrarienii, ce aveau multi comunisti prorusi printre ei, precum si dupa venirea masiva a comunistilor la Putere, in 2001, pentru opt ani, interesul lor pentru integrarea in societatea romaneasca prin invatarea limbii romane a incetat. Sunt 14 ani buni din cei 21 si jumatate de dupa Independenta, in care al doilea stat romanesc a fost condus de antiromani, antieuropeni, care nu au incurajat integrarea alogenilor in societatea postsovietica, prin adaptarea necunoscatorilor datorita invatarii limbii oficiale. Dimpotriva, au adancit ruptura intre majoritari si minoritarii antiromani. In Gagauzia, Ambasada Romaniei de la Chisinau a desfasurat cursuri de invatare a limbii romane, chiar in perioada comunista. Acum, insa, desi au venit parca la putere democrati, necomunisti, postcomunisti, liderul gagauz, impreuna cu premierul, care nu l-a atentionat, cel putin, in legatura cu rezistentele ilegale opuse Masurilor unioniste, in special la Balti, acestia nici nu au de gand sa demonstreze bun-simt sau respectul legii, fac ce vor si chiar par sa stea in spatele fortelor proruse antiunioniste agresive si violente. Concluzia este ca, atata timp cat conducerea nu va fi cea cu interesul general al unitatii nationale romanesti, oricine va dori ne va dansa pe cap tontoroiul nedemnitatii nationale.

G.T.G.: Cand retorica antiromaneasca pierde teren, se recurge la violenta: agresivitate si violenta contra participantilor la Marsul Unirii de la Balti, impuscarea cetatenilor civili la punctul de trecere "al vamesilor transnistreni" rusi, violarea si omorarea tinerilor la protestele tinerilor din aprilie 2010, asasinarea, prin diverse "accidente", a artistilor si intelectualilor unionisti romani de-a lungul anilor, invadarea in scoli, si/sau expulzarea profesorilor si a elevilor din scolile romanesti "moldovenesti" din Estul Moldovei (Transnistria), arestarea sub acuzatii false "de teroristi" a elevilor romani din Transnistria, armata ruseasca de ocupatie din anii 90, in ciuda Tratatului de Retragere semnat la Istanbul in 1999 etc. In ce masura trebuie sa inventariem, comemora si repeta aceste fapte publicului romanesc si international, pentru a arata cat de "democratica", este, de fapt, Rusia azi   in Republica Moldova?

V.V.P: Ce sa va spun? Retorica antiromaneasca inca nu si-a pierdut din teren, deoarece e practicata la nivel de stat. Tocmai aici e problema – daca cei care azi si-au propus sa edifice intre Nistru si Prut o societate in care sa fie asigurate drepturile si libertatile fundamentale ale omului – cu libertatea de exprimare, pluralismul de opinii, - ar face ce spun ca isi propun, s-ar opri si s-ar pune capat faradelegilor, insa senzatia noastra este ca cei de sus si comunistii stau in spatele agresorilor antiromani – unii din interes electoral, altii din invidie si concurenta politica si de imagine (ca ei asa sunt inclinati sa trateze durerea noastra), altii din ura viscerala cultivata de regimurile antinationale… Vorbesc de toate partidele din Parlament, fara exceptie, pentru ca, sper, nu ati uitat ca unii pretinsi liberali au pus Unirea in sicriu. Asta in timp ce nu exista alta solutie pentru supravietuirea celui de-al doilea stat romanesc, ce va trebui ori sa devina cu adevarat romanesc, ori sa dispara in genere, inghitit de Rusia, prin proiectele ei demagogice.
Nici celelalte fenomene nedrepte si dureroase - devenite cronice - care au loc, unele fiind condamnate si de CEDO, ne demonstreaza ca nu avem o conducere cu demnitate nationala, despre care ne-a vorbit si Regele Mihai, intr-un recent discurs in Parlamentul Romaniei. Demnitatea si caracterele ne-au lipsit mereu, in spatele clasei politice actuale inca stau niste fosti sefuleti de stat, pentru care PCUS si Moscova sunt icoane, de aceea se si vorbeste acum mai putin de retragerea armatei ruse, nu se cere socoteala pentru uciderea tinerilor nevinovati la Nistru de catre "fortele de pace!", nu se cere dizolvarea acestora si a Comisiei Unificate de Control, desi sunt adoptate unanim in Parlament, inca sub regim comunist, in anul 2005, doua hotarari fundamentale in acest sens - "trupele de pace" si armata rusa de ocupatie trebuind sa fie deja plecate inca de la sfarsitul anilor 2005 si, respectiv, 2006. Tocmai va spuneam mai sus ca am obtinut, la Amsterdam, la sesiunea de toamna a Adunarii Parlamentare a OTAN, in 1999, cu doua zile inainte de decizia de la Istanbul, o Rezolutie care cere retragerea imediata si neconditionata a trupelor rusesti din Moldova si Georgia. In Georgia trupe nu mai sunt, au avut un program guvernamental, propus spre respectare Rusiei si problema s-a rezolvat, in timp ce noi inca ne cautam vointa prin tufarii politici si mrejele oneroase. Desigur, pentru a ne obtine adevarata libertate, e nevoie sa batem mereu clopotele, sa solicitam Occidentului sa ne sprjine in confruntarea cu Rusia, ca sa ne obtinem adevarata recunoastere a desprinderii de Imperiul Rus. Vestul sa ii faca pe rusi sa isi retraga trupele de ocupatie si sa nu se amestece in treburile noastre interne, prin santajul gazelor. Pentru ca astea sunt, de fapt, problema si motivul principal al comportamentului conducerii – se teme de preturi inalte pentru gazele rusesti, se teme de nemultumirea alegatorilor si, in consecinta, de pierderea voturilor, adica - de plecarea de la Putere si de imposibilitatea de a mai fura bunul public. Si aici se intalnesc explicatiile pentru tot ce vedem in interfluviul Nistru-Prut. Mai mult – intreaga actuala conducere, in pofida demersului ei, parca proeuropean, ca si fosta conducere comunista, stie foarte bine ca se va produce Unirea cu Romania. Tocmai din aceasta cauza fura si fura, ca, atunci cand ne vom uni cu Romania, sa fie cetateni onorabili ai Europei, cu averi, bogati, stiind ca in UE proprietatea este sfanta, imuabila.
Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page