Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Pe noi, victimele, pagubasii, cine ne amnistiaza?


   Senatorul si, din nefericire, secretarul Comisiei pentru Drepturile Omului, Sorin Rosca Stanescu, scrie, unde altundeva decat in Jurnalul National, din 18 ianuarie 2013, un articol-bomba, "Despre amnistie", in care, renumitul ziarist isi da duhul de mila detinutilor, de te face sa crezi ca e chinuit de sumbre presimtiri. Si zice dl Stanescu, "Societatea romaneasca trebuie sa faca ceva pentru a ameliora conditiile de viata ale detinutilor, ceea ce presupune costuri. De unde ar putea veni banii? O dubla amnistie, una in acest an si alta anul viitor, cand Noul Cod Penal va lua locul actualului Cod Penal, ar putea elibera fonduri estimate la aproape 100 de milioane de euro. Cu acesti bani s-ar putea face multe in penitenciare". Pana aici, eu am inteles ca dl Rosca Stanescu propune ca, imbunatatirea conditiilor de viata ale puscariasilor sa se obtina, prin eliberarea lor, dar nu ne spune ce vor face ei, puscariasii, in libertate, ca ce facem noi, stim. Stam in casa. Probabil, s-a gandit dansul, ca, in calitate de senator si ca secretar al Comisiei pentru Drepturile Omului, va forta intrarea Romaniei in Spatiul Schengen si, mai departe e treaba lor. Dar, dl Stanescu nu ne lasa sa ne facem griji, el propune o lucrare grandioasa pentru a stabili cine ar urma sa beneficieze de amnistie "O amnistie bine pregatita, facuta in urma unui studiu de impact si a unei consultari atente cu ONG-urile, cu cei de la Directia Penitenciarelor, cu reprezentanti ai Ministerului Justitiei, cu organizatiile internationale, ar putea stabili, cu inteligenta, care sunt categoriile care ar putea beneficia de o amnistie, fara ca siguranta cetatenilor sa fie pusa in pericol. Si ar putea stabili, de asemenea, amploarea acestei operatiuni. Cu certitudine, va trebui tinut cont de dinamica infractionalitatii. Pentru ca, prin amnistie, sa nu fie create conditii propice pentru dezvoltarea unui tip ori unui alt tip de infractiuni". Ceea ce inseamna ca dl Rosca Stanescu, in cazul ca este, si eu cred ca este, in toate facultatile, vede actiunea "amnistia", precum, "revolutia", cu comisii, comitete, institute de cercetare, oameni de stiinta, consultari, colaboratori, informatori, ceea ce va necesita fonduri mult mai mari decat 100 de milioane de euro, iar suta de milioane nu se va obtine daca vor fi eliberati doar  cateva sute de detinuti. Si mai are o scapare dl Rosca Stanescu. Aceasta munca de stabilire a beneficiarilor de amnistie va dura ani de zile, deci anul acesta nu se va putea amnistia nici dl Adrian Nastase, care constituie tinta ostenelii dlui Stanescu.
   Dupa numai doua zile, la 20 ianuarie 2013, renumitul ziarist apare, in acelasi jurnal, cu un articol si mai bombastic "Oameni striviti in inima Europei", in care ne zdrobeste inima cu viata insuportabila a puscariasilor si chiar cu viata, intr-un permanent pericol, a gardienilor, cand sistemul nervos al puscariasilor, cedeaza. Si nu e destul pentru renumitul senator ca descrie iadul de la noi, ca vine si ne povesteste ce spune dl Bogdan Popovici despre raiul din puscariile occidentale. "Cate doi in camera. Nu cate 60. Cearsafurile, paturile, uniformele, pana si mancarea sosesc in folii. Totul este de buna calitate. Se munceste in penitenciare. Pentru ca oamenii doresc sa faca acest lucru. Si pentru ca au unde. Prima lor grija este sa se califice intr-o meserie. Detinutii castiga bani frumosi. De la 500 la 2000 de euro pe luna. Mai mult decat chirurgii ori senatorii din Romania. Cu acesti bani isi amelioreaza viata, in care singura privatiune e libertatea. Si raman cu bani si pentru dupa. Au dreptul la vizite conjugale lunare. Cate zece ore. Vorbesc la telefon cat vor. Au chiar sauna si uneori piscina. Dispun de televizoare si de orice DVD-uri cu ce filme doresc". Orice om cu mintea normala isi va pune intrebarea daca nu cumva aceste dezvaluiri au menirea sa creasca stavila pusa in fata romanilor de a patrunde in raiul din puscariile occidentale. De altfel, Jurnalul National din 13 martie 2013 scrie ca detinutii de la Jilava au inceput sa manifesteze pentru eliberarea lui Nastase, ca dupa asta stiu ei ce au de facut. Oricum, lui Rosca Stanescu nu-i va fi bine dupa hotararea celor 26 de ministri de externe, privindu-i pe ministri si parlamentarii cu probleme in justitie.
   I-as sugera dlui Rosca Stanescu sa studieze si varianta de a salva vietile celor ce mor de foame si din lipsa de medicamente si asistenta medicala, cu fonduri create din confiscarea averilor celor condamnati, scutindu-i, astfel, pe acestia, sa mai mearga la puscarie. Nu crede dl Stanescu ca este mai urgent sa salvam o viata decat sa eliberam un puscarias, care, poate, o ia de la inceput? Lasati, domnule Rosca Stanescu, justitia sa termine ce a inceput, chiar daca va trebui sa dati si dv. o declaratie, cum ati castigat ceea ce aveti. Daca va ocupati de drepturile omului, aveti in vedere toti oamenii nu numai pe cei cu probleme in justitie, chiar daca au fost prim-ministri si ii cheama Nastase. Succes!

   Baltimore – USA – 14 martie 2013             
Gheorghe Tanasescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page