Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

INIMA CREDINTEI CRESTINE
Mirabila  Samanta a-nvins moartea prin moarte,
Redevenind Rege, Preot, Imparat, Dumnezeu,
Facandu-ne si noua, prin credinta in El, parte
Sa fim rodul viu al suferintelor sufletului Sau.

                                     Prof. Dumitru Buhai

   Mi se bucura sufletul cand scriu despre miracolul Invierii ca despre inima credintei crestine. Simt imprimavararea inimii mele si traiesc sentimentul ca sunt un fiu al ei. In chip tainic, prin harul Duhului Sfant, traiesc si simt ca viata imi este umpluta de fericirea venita din Cer ca dar divin, prin credinta Invierii Vietii in Bucurie si in cantecul biruintei asupra mortii si asupra rautatii omului. Scriind, imi simt indumnezeirea sufletului meu prin credinta ce o am, de o viata intreaga, in Invierea Fiului lui Dumnezeu.
   Ce mult as dori, cititorule, sa simti tot asa ceva in inima ta, la acest Paste sarbatorit printre straini sau pe meleagul strabun romanesc!
    Pastele(gr, „pascha") este Ziua Bucuriei crestine. In aceasta zi, credinciosii de pe toate meridianele pamantului sarbatoresc miracolul Invierii Domnului Iisus, bucurandu-se de posibilitatea de a reintra in familia lui Dumnezeu, prin pocainta si credinta. El este Mantuitorul si speranta noastra, caci prin moartea Sa, El moartea a invins, dandu-ne viata vesnica in dar. El este credinta sperantelor noastre ca va veni curand timpul sa trecem din lumea durerii si a mortii in lumea fericita, pentru eternitate, cu Dumnezeu.
   Invierea (gr. „anastatis"= reintoarcerea la viata) este baza credintei noastre crestine. Miracolul prin care  puterea Invierii Domnului Iisus Hristos ne-a inviat si pe noi din pacat este inima credintei crestine. Invierea in ziua dintai a saptamanii a dovedit cu putere ca Iisus, Domnul, este Fiul lui Dumnezeu, avand toata puterea in Cer si pe pamant, iar Adevarul acesta este principala sursa a optimismului crestinilor. In acelasi timp, Invierea da putere divina celor care se incred in valori spirituale si traiesc cu ochii credintei atintiti spre ?ara cu lumini eterne.
    Pentru inviatii prin credinta in cel Inviat, Pastele este substanta vietii lor. Ei nu cred doar rational in Inviere, nici nu celebreaza doar formal, nu se desfata doar intelectual-gnostic sau lirico-emotional, prin sensurile metaforice ale culorilor sarbatorii sau ale melodiilor divine, ori a cuvantarilor sublime, ci prin Harul Duhului Sfant, traiesc pe pamant ca „Fii ai Invierii", in sufletul carora cu adevarat:  „Hristos a Inviat!" in chip tainic, dar real si a caror viata este umpluta divin de prezenta Sfintei Treimi. In ei radiaza Iubirea, Bucuria, Pacea, Indelunga rabdare, Bunatatea, Facerea de bine, Credinciosia, Blandetea, Infranarea poftelor.

   Invierea este o victorie cosmica, in lumea spirituala, o garantie ca viata nu se opreste la mormant, ci continua in eternitate. Ca sa te bucuri de miracolul Pastelui, trebuie sa crezi in Inviere, pentru a avea parte de fericirea fiilor luminii. Crezand, ai speranta ce mangaie si da siguranta ca viata pe acest pamant este doar o scoala reala de pregatire pentru examenul de trecere in tara unde nu se mai moare, ci-i doar Sarbatoare si Bucuria mantuirii divine-n Lumina.  
   Cea mai stralucita biruinta din infinitul cosmosului ne-a uimit si ne-a fericit prin speranta si siguranta ce ne-a dat-o Inviatul din morti prin Bucuria mantuirii ce a rasarit ca ghioceii prevestitori ai primaverii crestine. Prin Inviere  s-a nascut credinta si biruinta, au aparut crestinii, s-au ivit bisericile, s-au raspandit scripturile, s-au crestinat paganii, s-a schimbat istoria, s-au intors oameni la Dumnezeu... De Pastele acesta, Mantuitorul mai bate si la usa sufletului tau...
   Bucuria Invierii este Darul duhovnicesc al credintei care te scoate din lumea de tina si te transfera in cea de lumina divina. Aceasta stare de Bucurie este o melodie venita din Cer. Nu este o autosugestie psihologica data de o situatie efemera, ci este o  trecere(Pastele) de la „amar" si durere la vindecare, de la disperare la optimism, de la nefericire la fericire, de la intuneric la lumina  Invierii, de la moarte la viata. Ce metamorfoze minunate!
  „De n-ar fi plans, n-ai duce-n ochi lumina..." De n-ar fi fost Crucea Golgotei, n-ar fi fost Invierea! Un adevar axiomatic ce ne leaga viata de pamantul cu lacrimi, dar cu dorul sufletului care tanjeste mereu dupa Dumnezeu..
   Fara Invierea Domnului si Mantuitorului nostru n-am avea Bucuria mantuirii in suflet, dar prin credinta avem biruinta sperantei si fericirea ca suntem „Bucuria rodului suferintelor Lui".
   El ne-a salvat Bucuria Pastelui!  Fie numele lui laudat!
   Pentru aceasta sarbatoare a sarbatorilor, Pastele nostru,  inima credintei crestine, doresc fiecarui roman Fericire si Bucurie cantand impreuna sfanta melodie pe care o fredonam in armonie: „Cristos a Inviat din morti!" si sa memoram o poezie:

 „PASTELE IN TARA"

In dimineata de Pasti,
Cu soarele zambind,
Simteai ca te renasti,
Auzind clopotele sunand:
Ding-dang!...

Peste tot te intampinau florile,
Parfumate si de toate culorile,
Iar pomii cu frunzele verzi
Tresareau de bucurie-n livezi.

In livada, ciresii falnici innalbiti
Cantau in corul frunzelor fericiti.
Soarele trimitea razele de lumina
Ca toti crestinii sa aiba fata senina.

Pastele acela sfant romanesc,
In dimineata cu soare-a-nvierii
Era ceva asa de divin si ceresc,
Ca uitai ca mai esti in valea durerii!

Oamenii veseli, bogati si saraci,
Copii, femei, baieti, fete, barbati,
Cu zambet pe fete, curat imbracati,
Se grabeau s-ajunga la slujba-nvierii.

Padurea de oameni cu suflete vii
Astepta bucuria adusa-n faclii...
Si canta in cor „Cristos a-nviat!"
Iar valuri umane repetau „Cu adevarat!
CRISTOS A INVIAT!"


 E-mail: ProfBuhaiD@aol.com


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page