Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Andrei Marga: Raspunderea culturii


Hegel socotea cultura drept fruct al libertatii spiritului si spatiu al libertatii. Nu exista vreo cauzalitate naturala care sa duca la cultura, aceasta reprezentand rezultatul libertatilor asumate de oameni. Ei creaza un regn al operelor spirituale, peste cel al naturii. Dar acolo unde este libertate, se poate vorbi si de raspundere. Asupra acesteia ma concentrez in interventia de fata.
Raspunderea culturii este pe masura dificultatilor vietii umane. Ne dam seama de magnitudinea acestora parcurgand literatura diagnozelor date societatilor europene actuale. De aceea, voi incepe cu preluarea rezultatelor acestei literaturi (I), pentru ca, in continuare, sa abordez ponderea culturii in geneza modernitatii (II) si „cotitura culturala" din societatile contemporane (III), sa inaintez, apoi, examinand ideologia dominanta in cultura de astazi(IV) si criza din Romania (V), pentru a incheia cu raspunsul la intrebarea : ce are de facut acum cultura noastra? (VI).
Inteleg prin cultura ansamblul compus din idei filosofice si teologice, simboluri artistice, teorii stiintifice si programe ideologice, precum si din incorporarea acestora in institutii, tehnologii, comportamente. Cultura este intregul constituit din idei, imagini, expresii de trairi si cautarii sensului, dar si din obiectivarea acestora in viata comunitatilor. Iar daca este vorba de cadrul pe care-l iau ca referinta, cel european, atunci apar sustinerea ca ceea ce numim cultura europeana s-a specificat in raport cu alte culturi pe cateva planuri: competenta tehnica, comportament economic, capacitate administrativa, actiune politica, cultura spirituala.
Mai exact spus, cultura europeana este stiinta nomologica capabila de aplicatii tehnice, comportament economic ghidat de principiul randamentului, administratie ce trece examenul eficientei, vointa politica formata in urma dezbaterii publice a cetatenilor maturi, cultura spirituala ce sta pe suportul interpretarii adevarului drept corespondenta a propozitiilor cu starile de lucruri, a libertatii ca autonomie si al considerarii vietii ca unica in conditiile pamantesti (Andrei Marga, The Destiny of Europe, 2012). Inainte, insa, de alte consideratii, vreau sa raspund la intrebarea: in ce lume traim?
(Extras din conferinta sustinuta de presedintele ICR, Andrei Marga, la Academia Romana, in 6 martie 2013)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page