Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Tinerii muzicieni români din Londra si invitatii lor continua Seria `Concertelor Enescu` la ICR Londra


Cea de-a sasea stagiune a Seriei 'Concertelor Enescu' continua pe data de 7 martie 2013 cu un concert aflat sub semnul entuziasmului si al primaverii, sustinut de tinerii muzicieni romani din Londra si invitatii lor. Ansamblul format din Radu Ropotan - vioara, Francesco Ionascu - vioara, George White - viola, Raphael Lang - violoncel si Alexandra Vaduva - pian ne va oferi o interpretare unica a celebrelor Cvintete pentru pian de Enescu si Dvorák. Inzestrati cu un talent de exceptie, muzicienii sunt studenti la cele mai prestigioase scoli de muzica din capitala britanica: Royal Academy of Music si Royal College of Music, dupa cum subliniaza un comunicat al ICR Londra.
Organizate incepand cu anul 2007 de catre ICR Londra si Societatea Enescu din Londra, concertele seriei care se desfasoara la sediul din 1 Belgrave Square au transformat sala de concerte a institutiei culturale romane intr-una dintre scenele camerale cele mai interesante din centrul Londrei.

Nascut in 1989 la Galati, Radu Ropotan, a castigat nu mai putin de saisprezece premii nationale si internationale printre care premiul I in cadrul 'Remember Enescu International Violin Competion' (Sinaia, Romania, 2007) si premiul special in 2005 in cadrul 'Andrea Postacchini International Competition' in Fermo, Italia. In 2008 i-a fost acordata o bursa de studiu in cadrul Royal College of Music, Londra, unde a devenit elevul lui Yuri Zhislin sub indrumarea lui Maciej Rakovski. Radu a concertat in Bucuresti la Sala Radio, precum si la Ateneul Roman, iar la nivel international a concertat pe scene importante din Franta (Bordeaux), Italia (Napoli, Fermo), Germania si Marea Britanie.

Nascut la Venetia in 1991, Francesco Ionascu a descoperit muzica la doar 4 ani si a inceput sa ia lectii cu Mariana Suma. In Romania, Francesco isi continua studiile sub indrumarea profesorului Valeriu Maior de la Academia de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca si a violonistului Robert Trut. Violonistul a sustinut peste 60 de concerte, cu orchestre prestigioase din Bucuresti, Cluj, Sibiu, Oradea sau Craiova si a cantat sub bagheta unor dirijori vestiti precum Franz Lamprecht, Francois Robert Girolami, Alexandru Lascae, Petre Zbarcea, Tiberiu Soare sau Cristian Sandu. Francesco a castigat numeroase premii in competitii nationale si internationale, printre care premiul II la Junesses Musicales in 2005 sau premiul al III-lea si premiul "Mihail Jora" a Asociatiei Criticilor Muzicali in cadrul concursului "stefan Ruha". Incepand cu anul 2008, violonistul este bursier Sonoro si concerteaza cu mari muzicieni precum Alexander Sitkovietsky, violonista Natalia Lomeiko, pianista Diana Ketler, violistul Razvan Popovici si violoncelistul Brenhard Naoki Hedenborg.

Pianista Alexandra Vaduva a inceput studiul pianului la varsta de 4 ani, sub indrumarea profesoarei Doina Olteteanu. Alexandra a castigat numeroase competitii nationale si internationale, precum Concursul International de pian de la Viena, premiul al III-lea la Concursul Beethoven (Londra, 2011), premiul al II-lea la Concursul de pian Sterndale Bennett si multe altele. Pianista a interpretat Concertul de pian al lui Stravinski cu Royal Academy of Muisc Wind Orchestra, dirijor Keith Bragg si a urcat pe scene celebre, precum Wigmore Hall, Duke's Hall, Steinway Hall, Yamaha Centre, St. James? Church Piccadilly, St. Pancras Church sau Charlton House. Alexandra a urmat masterclassuri cu Imogen Cooper, Stephen Hough, Pascal Devoyon, John O'Conor, Evgheny Sudbin, Joanna MacGregor si Galina Eguiazarova. In curand, ea va sustine Concertul de pian nr. 1 de Prokofiev, acompaniata de Bedford Sinfonia.

George White este student in ultimul an la Royal Academy of Music (RAM) si studiaza sub indrumarea lui Garfield Jackson, membru al prestigiosului cvartet de coarde Endellion. George are o activitate concertistica intensa si a cantat sub bagheta unor dirijori de renume precum Sir Simon Rattle, Edward Gardner, Sir Trevor Pinnock and Sir Mark Elder. In anul 2011 a fost prim-violist al RAM Sinfonia pentru premiera mondiala a operei 'Kommilitonen!'. Violistul este un valoros muzician de camera si a beneficiat de sprijin si indrumare din partea unor mari ansambluri camerale britanice precum Endellion, Doric, Emerson, London Haydn, Chilingirian sau Skampa. George a sustinut in ultimul an concerte camerale pe scene britanice prestigioase.

De la varsta de 13 ani, Raphael Lang a studiat la Conservatorul national Regional de la Paris cu Raphael Pidoux si Erwan Faure. Din anul 2009, Raphael studiaza la Royal Academy of Music cu David Strange. Violoncelistul a luat parte la masterclassuri cu Raphael Wallfisch, Robert Cohen, Colin Carr, David Finckel si Christoph Henkel. In anul 2008, Raphael a ajuns in finala competitiei Jeunes Talents. In 2011, in cadrul RAM, a castigat premiul May Mukle, iar in 2012 premiul David Martin/Florence Hooton. Tot anul trecut, muzicianul a fost admis in una dintre schemele de studiu ale London Symphony Orchestra, cu care va si concerta in a a doua jumatate a acestui an.AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page