Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Alba: Un artefact roman, exponatul lunii la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia


Un artefact de perioada romana, un basorelief, este 'Exponatul lunii martie' la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, eveniment care a avut vernisajul marti.
Specialistii Muzeului National al Unirii Alba Iulia au propus drept exponatul lunii in martie un basorelief care prezinta un binecunoscut simbol al lumii romane, 'Lupoaica alaptand gemenii Romulus si Remus', legendarii intemeietori ai Romei.
Arheologul Radu Ota a explicat ca basorelieful, care este din calcar, a facut parte din registrul inferior al unei stele funerare. Nu se cunoaste contextul descoperirii acestuia la Alba Iulia, in anticul Apulum, cea mai mare asezare urbana din Dacia Romana. Se stie doar ca provine din vechile colectii ale Muzeului National al Unirii. In Alba Iulia au fost descoperite doua astfel de monumente.
Manifestarea expozitionala 'Exponatul lunii' este organizata de Consiliul Judetean Alba, Primaria Municipiului Alba Iulia si Muzeul National al Unirii. Prin acest demers se urmareste readucerea in atentia publicului a unora dintre cele mai importante bunuri din patrimoniul institutiei.
In ianuarie, exponatul lunii a fost cel mai vechi obiect produs de om descoperit pe raza judetului Alba, un varf de lance din paleolitic, datat in perioada 50.000-35.000 i.Ch., iar in februarie, un portret al lui Horea, realizat chiar in timpul vietii conducatorului rascoalei taranesti din Transilvania din 1784. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page