Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

„Musai list” de Octavian Pantis - Idei simple si practice de îmbunatatire a managementului timpuluiAm citit cu interes „Musai List", volumul scris de Octavian Pantis, in care autorul explica pe inteles „cum sa iti organizezi timpul in asa fel incat sa muncesti eficient, sa faci loc pentru ce-ti place si sa te bucuri de fiecare zi". „Musai List" este o carte informativa, un manual continand tehnici usor de urmat, ce se adreseaza oricui doreste sa descopere mijlocul de a-si reorganiza viata astfel incat sa aiba mai mult timp liber si sa munceasca mai eficient.  
 
„Musai List" pe scurt  
 
Bine structurat in trei parti – „Ce vrei", „Cum sa muncesti" si „Esti mai mult decat munca ta" – volumul lui Octavian Pantis ne prezinta pe parcursul a 17 capitole, intre care este inclus si un „Interstitiu" – idei si trucuri privind modul in care stilul nostru personal are impact asupra timpului.  
 
Cu un condei clar si concis, Octavian Pantis defineste mai intai ce inseamna serviciu, cariera si vocatie, pentru ca apoi, punandu-ne fata in fata cu cele mai profunde motivatii ale noastre, sa ne intrebe direct si deschis: „Pentru ce muncesti, de fapt?" In continuare, autorul ne invata cum sa ne organizam mediul de lucru si ne explica importanta determinarii unui scop in viata, ceea ce presupune metode si obiceiuri care sa ne ajute sa diminuam stresul provocat de lipsa de timp.  
 
Urmeaza „cele sapte planuri ale vietii extraprofesionale", pe care suntem invitati sa le imbogatim, iar dupa ce ne atrage atentia ca „momentul cel mai potrivit nu exista", Octavian Pantis ne ofera in final, „cinci solutii de impact".  
 
„O singura lista, nu mai multe"  
 
Solutiile sunt necesare pentru ca esecul, nemultumirea, absenta productivitatii la locul de munca, indepartarea de scopuri, amanarea treburilor importante, toate acestea inseamna o zi de cosmar la serviciu, adica stres datorat in primul rand lipsei de timp si de organizare.  
 Solutiile expuse in cartea lui Octavian Pantis vizeaza un set de reguli de eficientizare a timpului ce trebuie respectate, dar si stabilirea obiectivelor intr-o lista de prioritati. Daca vom avea, asa cum spune autorul, un musai list, deci „o singura lista, nu mai multe", nu numai ca nu vom uita ce avem de facut, dar vom detine si o imagine de ansamblu asupra a ceea avem de facut.  
 
Important, urgent si cu impact  
 
„Musai List"-ul e un fel de a defini acele lucruri care sunt importante si urgente in acelasi timp, dar al caror impact este mare", spune Octavian Pantis. Cele doua criterii in functie de care se aleg sarcinile ce alcatuiesc un „musai list" sunt urmatoarele: pe de o parte, sarcina stabilita trebuie „sa ne apropie de scopuri, sa fie parte din ceva important, sa fie o caramida mai mare sau mai mica din constructia noastra profesionala", iar pe de alta parte, acea sarcina „trebuie sa aiba un impact imediat, sa aduca niste roade".  
 
Cele doua surse de sarcini sunt ceilalti si scopurile noastre profesionale, de aceea „nu este deloc acelasi lucru in ce ordine faci sarcinile". Exista tentatia sa alegi sa incepi cu ceea ce este mai usor, mai simplu, lasand lucrurile mai grele, sarcinile de tip elefant, pentru mai tarziu. Nimic mai gresit, caci „sarcinile mici au tendinta de a se comporta precum gazul: umplu tot spatiul disponibil. Asa ca umple in primul rand spatiul cu treburile consistente si rezolva apoi cat mai multe sarcini mai marunte", ne sfatuieste autorul.  
 
„...Mai calm, mai relaxat, mai priceput, mai convingator, mai putin agresiv sau defensiv"  
 
Organizarea este necesara si substantiala, dar nu este suficienta. Pe langa organizare mai este nevoie si de dezvoltare profesionala si personala, adica de arta de a investi in propria persoana. Octavian Pantis ne recomanda sa ne trecem in revista marile realizari si sa investim exact in lucrurile care ne aduc rezultatele cele mai bune. In plus, ar trebui sa renuntam la incercarea de a ne transforma punctele slabe in puncte tari. Sa nu neglijam de asemenea, sa ne dezvoltam abilitatile de comunicare.  
 
Iata un indemn dat de autor: „...Cauta experiente prin care sa devii mai calm, mai relaxat, mai priceput, mai convingator, mai putin agresiv sau defensiv". Acest lucru devine posibil doar daca stim sa fim stapanul propriului timp, avand o relatie unica, speciala cu timpul nostru. Doar astfel vom avea satisfactie in munca, reusind sa ne pastram calmul in toiul provocarilor si detinand controlul in situatiile importante si urgente, al caror impact este mare.  
E = mc²  
 
Timpul este relativ. E = mc², de aceea eficienta noastra, prioritatile, dar si non-prioritatile in jurul carora ne ducem existenta si ne desfasuram activitatea, resursele pe care le avem la indemana, toate acestea graviteaza in jurul ceasului. Planificam, ne pregatim, ne clarificam si ne stabilim obiective zilnice sau pe termen lung, renuntam la obiceiurile nefolositoare si care deci, ne mananca din timp si astfel reusim sa fim organizati, sa ne controlam impulsurile, sa invatam din experienta, sa gasim solutii, sa stabilim un plan, mai simplu spus, sa intocmim un „MUSAI LIST".  
 
Date de referinta: "Musai List" (www.Facebook.com/CarteaMusaiList) de Octavian Pantis (octavian.pantis"tmi.ro), Editura Publica (www.publica.ro), Bucuresti, 2012, 187 pp.  
 
Corina Diamanta Lupu  
Bucuresti  
28 februarie 2013


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page