Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Romanul, contrabandist cu principii

Pe-nserate, jurnalistii si-au dat intalnire cu unul dintre sefii contrabandistilor ucraineni. Imediat ce au trecut granita pe la Halmeu, undeva spre orasul Vinogradovo, la liziera padurii, un gipan de 50000 de dolari asteapta rabdator. Sunt oamenii lui Oprish.

"Pai si masina noastra ?", intreaba ingrijorat ziaristul. Seful face un semn catre baieti.

"Ai grija de asta !", comanda sec Oprish. Omul se lipeste de masina pana la intoarcerea ziaristilor. Dupa circa o ora de mers prin padurea deasa, jeepul se opreste langa o carciuma. Toata lumea coboara si intra la separeu. Jurnalistii cu gandul la kalasnikoavele din portbagaj se intreaba daca vor prinde ziua de maine. Fostele retele de trafic de persoane sunt folosite pentru contrabanda cu tigari. Spre deosebire de altii, Oprish nu face contrabanda peste verde. Este un mafiot cu principii. Transporta tigarile de contrabanda folosind camioanele prin PTF Halmeu. Are o firma in Satu Mare si face transporturi cu camionul gol. Baxurile sunt mascate in peretii masinii care face zeci de curse prin vama. Relatiile lui Oprish sunt atat de puternice incat, la nevoie, urmele camioanelor sale sunt sterse din sistemul informatic. Operatiunea se face cu voie de la judet sau de la Bucuresti. Jurnalistii satmareni spun ca interlopul este nascut in Maramures si a fost coleg de scoala cu fostul sef al SIPI Satu Mare, comisarul Remus Span.

Firesc, atunci cand este vorba de profituri uriase, concurenta nu intarzie sa apara. Ciungul, ucrainean de origine maghiara, trece tigarile "peste verde", cum spun politistii de frontiera.

Filiera Ciungului este condusa de un ucrainean de nationalitate maghiara, pe numele sau adevarat Udud Istvan. Porecla: « Ciungul » i se trage de la un handicap al mainii drepte. Pentru transportul tigarilor de contrabanda, interlopul foloseste tineri de origine maghiara din zona. Acestia fac curse peste fasie cu unul, doua sau chiar trei baxuri de tigari in spinare. Depinde de fizicul fiecaruia. Traficantii trec noaptea in Romania pe drumuri numai de ei stiute, abandoneaza baxurile si mai fac o tura. De aici le preiau tiganii (mai ales cei din Carei) si le depoziteaza. Marfa ajunge in cele din urma in Ungaria la Bodo Laszlo. Se pare ca o parte din tigari ajunge la Viena, unde este schimbata cu cafea marca Amaroy. Pachetele de cafea sunt valorificate la negru in Satu Mare, Baia Mare si alte localitati, in institutii publice, spitale si tribunale, de catre comercianti ambulanti. In restaurante sau magazine, marfa ar lasa urme in contabilitate. Banii rezultati sunt predati Imparatului, care face apoi imparteala in capitala. Pe listele sale de plata se afla doi generali si doi fosti parlamentari. Am incercat sa aflu care este profitul unei actiuni de contrabanda "peste verde". Nu am reusit. Se pare ca numai profitul "transportatorului" se ridica la peste 200.000 de dolari. Pana nu demult, contrabanda derulata de gruparea Ciungului, era acoperita de colonelul Motrosilov, fostul sef al Batalionului de graniceri Vinogradov si de adjunctul acestuia, colonelul Serghei Daneha. Singurele restrictii: drogurile si armele. In aceste doua cazuri, traficantii ucraineni erau executati pe loc.

Se pare ca Ciungul boicota transporturile de tigari ale grupului Oprish, solicitandu-i colonelului Daneha sa transmita informatii comisarului sef Tiberiu Giurea. Coincidenta sau nu, toate transporturile indicate de Ciung erau prinse de politistii de frontiera satmareni. Toate bune si frumoase pana in noiembrie 2007, cand Giurea a interceptat si un transport de tigari consistent al Ciungului.

Taxa pentru "Imparat"

In zona Halmeului, Ciungul colaboreaza cu retelele interlopilor Marita si Moldovan din loclitatea Porumbesti. Jurnalistii satmareni spun ca liderii acestor grupari erau in bune relatii cu conducerea Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Satu Mare. Banii pentru protectia transporturilor de tigari mergeau la un personaj sus-pus, poreclit "Imparatul ". Dupa ultima actiune a IJPF Satu Mare, condusa de comisarul Tiberiu Giurea, de interceptare a contrabandistilor ucraineni, soldata cu capturarea a aproape 600 de baxuri de tigari, contrabandistii din Halmeu s-au adunat la un bar din localitate. Marita ar fi spus ca transportul de tigari peste fasie a fost interceptat deoarece "Imparatul" nu a primit taxa de 10.000 de euro. Presa locala spune ca agentii Politiei de Frontiera din zona Halmeului stiu de complicitatea dintre mafioti si sefii IJPF.

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page