Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

AM VAZUT UN CHIP DE FEMEIE GRAVAT PE O CAMEESub Faldurile Nesfarsite ale Mantiei Timpului

Mantia timpului ne infasoara pe nesimtite cu faldurile ei pe masura ce clipele trec unele dupa altele intr-un sir nesfarsit. O lucrare maiastra se cizeleaza pe suprafata nevazuta a sufletului prinzand contur in priviri, gesturi si trasaturile fetei. Uneori rezultatul este magnific, alteori mediocru, depinzand de calitatea experientelor prin care ne este dat sa trecem pe cararea finita a vietii. Cu toate acestea, timpul poate zamisli forme pline de stil in fiinta noastra launtrica, pentru ca ulterior acest lucru sa se observe prin tot ceea ce exprimam prin intermediul gandurilor, cuvintelor, gesturilor si actiunilor. Frumusetea autentica se naste si se dezvolta din interior, revarsandu-se ulterior printr-o cascada de simtaminte ce se manifesta spontan in relatie cu toti oamenii si cu tot ce exista.

Natura, univers sau societate, nu conteaza, au parte de o continua prefacere ce nu se opreste vreodata sub mana marelui maestru numit Timp, care niciodata nu se da batut si mereu este nemultumit de tot ceea ce a realizat pana in clipa de fata. Nu este de mirare cu cata usurinta arunca la cos astazi creatiile de ieri, pentru ca mereu sa o ia de la capat intr-un joc aparent nesfarsit. Dar lucrurile sunt doar aparente in aceasta privinta, fiindca exista creatii pe care le iubeste si pe care le aduce la perfectiune cu o rabdare care intrece orice imaginatie. Ce poate fi mai frumos decat un apus de soare? Sau adierea brizei marine in racoarea serii pe tarmul marii, cine o poate intrece? Sau fosnetul frunzelor in bataia vantului pe culmea aspra a unui munte, cine o poate reproduce pe deplin?

Perfectiunea in Lucruri Aparent Simple

Exista creatii care se apropie de ceea ce numim noi perfectiune in lumea naturala din jurul nostru, dar  pentru care nu avem ragaz sa le acordam atentie. Sunt multe flori de o frumusete iesita din comun pe langa drumul pe care tocmai trecem, dar noi privind dincolo de volan sau afundati in problemele de zi cu zi, uitam sa le mai privim, sa le mai admiram si sa le mai aruncam macar o privire. Sunt atat de multe fatete ale realitatii, care se cer explorate si de care depinde fericirea noastra, dar pe care le ignoram sau le calcam in picioare din neatentie sau din neglijenta.

Zambetul pe care suntem datori sa ni-l acordam unii altora lipseste, desi are in el esenta perfectiunii. Gestul de incurajare, cuvantul care motiveaza si mana care sprijina sunt cu totul absente in climatul unei competitii devastatoare in lacomia sustinerii unui standard de viata ce ne ucide in cele din urma. Timpul este irosit, ocaziile sunt date uitarii, iar viata trece intr-o atmosfera anosta, care in cele din urma se curma brusc sub impactul viguros al unei realitati ignorate, dar care nu poate sa ne mai tolereze in nestiinta noastra.

Cameea Zamislita in Suflet

Cu toate acestea, lucrarea timpului se graveaza in fiecare clipa pe suprafata, uneori neteda, alteori aspra, a sufletului, asa cum cu migala se cizeleaza chipul unei femei pe o piatra semipretioasa zamislind o camee de mare pret. Uneori modelul reuseste, iar atributele frumusetii incununeaza un efort de o viata, stralucind prin stil, armonie si bun gust. Atunci gravura realizata prin intermediul mintii si trupului prinde contur spre bucuria maestrului care nu se da batut pana cand nu isi finalizeaza opera.

Prin excelenta primavara are impactul modelator cel mai puternic, fiindca materialul este inca proaspat, crud, iar mugurii abia au aparut. Cat timp elasticitatea este inca prezenta, modelarea se poate realiza cu usurinta, iar rezultatul devine magnific. Ulterior vara va intari formele gravate, iar toamna ii va oferi acea patina pretioasa a vechimii si durabilitatii, care va trece asprul test al iernii. Sub mladierea unduioasa, dar ferma, a trecerii suvoiului de clipe peste materia vie abia iesita la lumina, primavara este primul artist ce isi pune amprenta pe lucrarea interioara a sufletului si pe cea exterioara a expresivitatii chipului trecerii noastre.

Idealul Universal al Adevaratei Feminitati

Insa dintre atributele cele mai frumoase ce pot fi inscriptionate in cameea vietii noastre, nimic nu se compara cu idealul adevaratei feminitati, care prin valorile pe care le poarta ne transmite simtul echilibrului formelor, armoniei principiilor si universalitatii exprimarii. Prin excelenta, latura feminina este tributara notiunii de estetic, de frumos, care se suprapune utilitatii pana la estomparea acestui ultim aspect. Aceste aspecte pot da multa bataie de cap barbatilor, mult prea grabiti sa treaca la actiune, ignorand soaptele frunzelor si mirosul plin de parfum al florilor la inceput de primavara. Insa cameea se realizeaza in timp, pe masura ce i se ofera ocazia de a modela fiinta noastra launtrica.

Uneori ea ajunge la stadiul final, rezultatul fiind admirat cu incantare de catre posesor, dar si de catre cei care stiu sa aprecieze adevarata calitate umana. Alteori ea ramane la nivel de schita, cu un chip gravat superficial, detaliile fiind putine la numar, ca o marturie a unei lucrari abandonate sau compromise din cauza proprietarului. Este straniu sa observi o femeie ce se indeparteaza de feminitate evoluand catre materialism, prost gust si grobianism. Sa auzi cuvinte de ocara pornind de pe niste buze care ar fi trebuit sa exprime sensibilitate si iubire, sau varsand ura amestecata cu manie, in locul cuvintelor de imbarbatare si compasiune.

Puterea Irezistibila a Iubirii

Daca exista o sansa ca umanitatea sa invete lectia practica a iubirii, atunci aceasta este tocmai cea oferita prin mentinerea idealului de feminitate, de robustete a laturii estetice in fata asaltului dur al badaraniei unite cu materialismul desantat al vremurilor de fata. si de aceea, venirea primaverii ne aminteste mereu de cameea plina de frumusete ce se zamisleste in interiorul nostru, avand obligatoriu gravat chipul de femeie al iubirii. Dincolo de caracterul comercial al sarbatorilor de primavara, totusi aducerea aminte a idealului renasterii si frumusetii merita sa fie consemnata prin cuvintele pline de candoare pe care ar trebui sa le adresam unii fata de altii si prin aprecierea celor care ne sunt prietene, sotii, mame sau colege, indiferent de rolul lor, tocmai pentru ca imaginea perfectiunii sub forma de camee sa ajunga la final.

Cu aceasta ocazie, adresez cele mai alese ganduri catre toate persoanele de sex feminin, cu dorinta sincera ca aceste putine cuvinte pe care le-am asternut in scris sa aduca bucurie, motivatie si speranta. Nu este simplu sa treci prin incercarile acestei vieti, insa de fiecare data este util sa ne aducem aminte ca o camee se zamisleste in mintea si trupul fiecaruia dintre noi, iar chipul ei obligatoriu va purta atributele feminitatii, care in ciuda aparentei fragilitati, ascunde puterea irezistibila a iubirii.

Octavian Lupu
Bucuresti
01.03.2013


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page