Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Eveniment cultural european: Au aparut primele 25 de volume din "Integrala manuscriselor Cantemir"Ladita cu "Integrala manuscriselor Cantemir", pe care a primit-o Putin
Sub coordonarea scriitorului Constantin Barbu, intr-o editie de lux, au vazut lumina tiparului primele 25 de volume din "Integrala manuscriselor Dimitrie Cantemir", primul set fiind achizitionat chiar de catre Vladimir Putin,
Acesta a aprobat scanarea documentelor aflate de sute de ani in Arhivele din Moscova.
Va prezentam mai jos interviul pe care l-am realizat cu scriitorul Constantin Barbu,
cel despre care filosoful Constantin Noica spunea ca este "exceptional de inzestrat pentru lucrari de eruditie si istorie literara". Interviul a fost inregistrat chiar inainte de plecarea la Moscova, unde, impreuna cu sponsorul acestei intreprinderi culturale, Paul Tudor, urmeaza sa aduca in tara fotocopiile urmatoarei transe din editia acestei integrale Cantemir.
"Ce manuscrise vrei? - Pe toate!"
Ion Spanu: Cum a inceput aceasta aventura prin Arhiva Moscovei?
Constantin Barbu: La festivitatea de acordare a unui premiu de excelenta ambasadorului Federatiei Ruse, Alexander Churilin, l-am rugat sa-mi aprobe intrarea in Arhiva de la Moscova, cu care, in principiu, a fost de acord. Dupa un timp, am fost surprins sa primesc de la domnia sa o scrisoare in care ma intreba "ce manuscrise vrei?".
I-am trimis lista dupa Tocilescu, completata cu ce mai stiam eu, dar i-am spus, prevazator, ca le vreau pe toate.
S-a dovedit ca am procedat bine, intrucat acolo am descoperit manuscrise despre care nu se stia nimic!
Abia in mai 2009 am primit confirmarea din partea rusa, inclusiv pretul pentru fiecare fila scanata.
Din partea oficialitatilor romane nu a fost nimeni dispus sa finanteze aceasta operatiune,
astfel incat abia in toamna lui 2009 am putut pleca la Moscova, cand Paul Tudor, un om de faceri care conduce firma SC Besta SA, prin "Fundatia culturala Tudor", a avut bunavointa sa sponzorizeze tot demersul acesta, cu care Romania se va mandri multe secole de acum inainte, caci fondul acestor manuscrise este cel mai mare tezaur al Romaniei din afara granitelor!
"Vladimir Putin ne-a dat una dintre aprobari"
Dar cum de a ramas in uitare o asemenea arhiva?
Simplu. Incepand din 1878, cand Tocilescu a tiparit primul volum Cantemir, si pana azi, Academia Romana a publicat doar 9 (noua) volume de opere! Lui Tocilescu ii aprobase copierea manuscriselor tarul Alexandru al II-lea,
iar mie, pentru documentele din Arhiva Ministerului de Externe, Vladimir Putin, care era pe atunci prim-ministrul Rusiei!
De aceea, in semn de recunostinta, i-am trimis in dar aceasta lada care contine primele 25 de volume aparute, intr-o editie de lux cum rar se tiparesc in lume.
Le stii, nu cred ca ma contrazici...
Dar ce manuscrise erau in Arhiva Ministerului de Externe din Rusia?
Acolo am fost surprins sa gasesc "Jurnalul persan" in limba rusa si "Manifestul lui Petru cel Mare". Despre "Jurnalul persan", Tocilescu credea ca are doar 7 pagini, iar despre "Manifest..." credea ca este "Catehismul persan", care s-ar fi scufundat in mare!
Academia Romana spune ca s-au mai scanat manuscrise Cantemir.
Da, in anii '60 s-au facut fotocopii alb-negru dupa unele manuscrise, dar va rog sa le comparati cu editia aceasta, unde documentele sunt mai frumoase decat originalul! Ca sa nu mai spun de numarul lor... De altfel, se stie ca Tocilescu furase, pur si simplu, 3 fascicule, pe care le rezumam astfel: 4 pag. din "Epistola dedicatoria" la "Sacro-sancte scientiae indepingibilis imago", 24 de pag. din "Index Rerum Nobilium", de la aceeasi lucrare, si fila 42 din "Loca Obscura".
si pe acestea le-am introdus in editia mea, reintregind astfel "Sacro-sancte scientiae indepingibilis imago" si "Loca Obscura".

Banuiesc ca nu e asa de usor sa cauti printr-o arhiva cum este cea a Moscovei? Ne povestesti care a fost cea mai mare surpriza din aceasta aventura prin hartiile lui Cantemir?
stiam din sursa stiintifica sigura ca arhiva pastrata de Serghei Cantemir, fiul cel mai mic al lui Dimitrie, compusa din 27 de pachete, a fost cumparata la licitatie la moartea sa si se afla intr-una din arhivele Moscovei. Mergand prin arhiva de acte stravechi, condusi de directorul acesteia (caci pe acolo nu te plimbi ca pe Unirii!), m-am trezit in fata a 76 de ladite pe care scria "CANTEMIR"! Bucuria mea a fost de om smintit. Directorul ne-a adus opisul si de la el am aflat ca acesta fusese facut intre 1898 si 1956! Ultimul care ordonase terminarea inventarului fusese Stalin, in 1935, cand s-au si adus in Romania osemintele lui Cantemir! si daca tot veni vorba, sa ne amintim ca atunci sicriul lui Cantemir a fost primit pe covor rosu, cu salve de tun, fiind salutat de Guvernul tarii, iar Iorga a stat drepti in fata Voievodului!
Din aceste 76 de lazi cate ai reusit sa scanezi?
Doar una! De fapt, partea rusa a scanat documentele in conditii exceptionale. In aceasta prima lada este corespondenta dintre Antioh, Maria si Constantin Cantemir si formeaza doua dintre volumele actualei editii! Iti dai seama cat a mai ramas de tiparit?
"In final, editia va avea peste 100 de volume!"
Ai o estimare a numarului total de volume al acestei editii Cantemir?
 
Probabil ca, in final vor fi vreo 100 de volume, daca nu vom mai avea si alte surprize prin arhivele lumii. Tragedia este ca pentru intocmirea acestei editii nu plateste decat Ludovic al XIV-lea, cum ii spun eu lui Paul Tudor! Cu el si cu ceilalti prieteni ai lui Cantemir intentionez sa aduc in tara si celelalte manuscrise ale Domnitorului, care se afla in alte 10 tari, in afara de Romania si Rusia!
Care speri sa fie impactul acestei colosale editii Cantemir?
Sper ca in anii viitori sa se scrie carti si sa se dea doctorate dupa aceasta editie, caci Cantemir, prin toata opera lui, ar putea sa traga dupa el toata cultura romana!
Ca sa nu mai spun ca si politicienii nostri ar putea sta altfel de vorba cu mai-marii lumii daca le-ar pune pe masa o astfel de editie!
N-ar mai avea tonul acela arogant pe care-l au acum Barroso, Viviane Reding, presedinta Lituaniei sau chiar doamna Merkel!
Un mesaj pentru final, inainte de plecarea la Moscova?
 
Trebuie sa tinem minte ca, in 1711, cel mai vestit tar rus, Petru cel Mare, l-a facut pe Dimitrie Cantemir print al Imperiului rus, si tot la fel a procedat cu toti copiii lui, pe care Rusia i-a tratat princiar pana la stingerea stirpei!
Asta, in timp ce, in 1714, Constantin Brancoveanu si fiii sai erau umiliti si decapitati la Constantinopol de Sultanul Ahmed al III-lea, despre care se spune ca ar fi trait in "epoca lalelei".
Cantemir era cineva in vremea lui, iar rusii l-au apreciat cum se cuvine.
Nu putem sa ramanem mai prejos, noi, cei care-i suntem urmasi!

Dan Predescu
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page