Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Pasagerii curselor aeriene cu escala care ajung la destinatie cu întârzieri de cel putin 3 ore au dreptul la compensatii


Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis marti ca pasagerii curselor aeriene cu escala care ajung la destinatia finala cu o intarziere de trei ore sau mai mare trebuie sa primeasca o compensatie, transmite EFE.
Indemnizatia va fi primita chiar si in cazul in care cursa initiala nu a avut o intarziere de trei ore, interval care da dreptul la compensatie, potrivit jurisprudentei europene.
Aceasta compensatie se va situa intre 250 si 600 de euro in functie de distanta de zbor si va fi determinata de ultima destinatie la care ajunge pasagerul dupa ora prevazuta, a amintit Curtea intr-un comunicat.
Curtea cu sediul la Luxemburg a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a fost consultata de Curtea Federala de Justitie a Germaniei, Bundesgerichtshof, cu privire la cazul unei pasagere, Luz-Tereza Folkerts, care a suferit o intarziere totala de 11 ore cu Air France, de la Bremen (Germania) la Asunción (Paraguay), cu escale la Paris (Franta) si Sao Paulo (Brazilia).
Prima cursa a inregistrat o intarziere de aproape doua ore si jumatate la decolare, fata de ora initiala, fapt pentru care Folkerts a pierdut la Paris legatura cu Sao Paulo. Pasagera a fost reprogramata pentru o cursa ulterioara, tot a companiei Air France, insa, cand a ajuns la Sao Paulo, era prea tarziu pentru a prinde legatura cu Asunción, astfel ca a ajuns la aceasta destinatie cu o intarziere de 11 ore fata de ora de sosire prevazuta initial.
Air France a fost condamnata la plata unei indemnizatii catre Folkerts, insa compania a formulat recurs la Bundesgerichtshof.
In aceasta situatie, Curtea Federala de Justitie a Germaniei a intrebat Curtea de Justitie a UE daca un pasager al unei companii aeriene poate fi compensat atunci cand, la plecare, cursa a avut o intarziere mai mica de trei ore, insa pasagerul a ajuns la destinatia finala cu o intarziere de trei ore sau mai mare fata de ora de sosire prevazuta initial.
Curtea europeana argumenteaza ca negarea dreptului la indemnizatie in cazul acestor pasageri ar insemna o diferenta de tratament nejustificata, dat fiind faptul ca si acestia sufera o pierdere de timp ireversibila.
Sentinta de marti stabileste, de asemenea, o serie de situatii in care compensatiile financiare pe care trebuie sa le plateasca transportatorii aerieni se pot atenua: conditia este ca intarzierea sa fi fost cauzata de 'circumstante extraordinare' ce nu ar fi putut fi evitate.AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page