Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

150 de ani de la nasterea profesorului Gheorghe Marinescu, creatorul scolii românesti de neurologie


Societatea de Neurologie din Romania, impreuna cu Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, organizeaza simpozionul omagial "150 de ani de la nasterea profesorului Gheorghe Marinescu, creatorul scolii romanesti de neurologie", manifestare care se va desfasura marti, orele 14.00, in Sala de Consiliu a Facultatii de Medicina, se arata intr-o informare de presa a institutiei.
'Simpozionul este una dintre cele mai importante si onorante manifestari organizate de catre Societatea de Neurologie din Romania, de la reinfiintarea ei juridica in forma actuala in 2001, deoarece insasi actuala Societate de Neurologie din Romania este continuatoarea si mostenitoarea peste timp a primei Societati de Neurologie infiintata de insusi Profesorul Gheorghe Marinescu, fiind astfel una dintre cele mai vechi societati nationale in acest domeniu, din Europa. Este bine sa intelegem ca peste timp, o personalitate precum Gh. Marinescu reprezinta un model viu si foarte actual intr-o perioada cand se resimte cu acuitate nevoia de modele de referinta pentru noi cei de astazi si pentru neurologii de maine, chiar daca, iata, ca se implinesc acum 150 de ani de la nasterea sa", a declarat prof. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii de Neurologie din Romania.
In prima parte a acestui simpozion omagial se vor prezenta o serie de detalii semnificative despre personalitatea si opera stiintifica, medicala, didactica si sociala a profesorului Gh. Marinescu, iar in a doua parte a simpozionului se vor evidentia o serie de descoperiri stiintifice prioritare in lume apartinand profesorului Gh. Marinescu si se va sublinia modul in care aceste descoperiri au influentat evolutia cunoasterii activitatii creierului uman in conditii normale si patologice, din vremea sa si pana in prezent.

Printre personalitatile marcante ale medicinei romanesti care vor lua cuvantul in cadrul simpozionului omagial se numara acad. prof. dr.Ionel Sinescu, Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, prof. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii de Neurologie din Romania, prof. dr. Alexandru serbanescu, presedinte de onoare al Societatii de Neurologie din Romania, conf. dr. Bogdan O. Popescu, neurolog Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti dr. Ioana Mindruta, neurolog - Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, conf. dr. Octavian Buda, Universitatea de Medicina si Farmacie 'Carol Davila' din Bucuresti.
La eveniment sunt invitati sa participe studenti care isi desfasoara activitatea in cadrul Organizatiei stiintifice a Studentilor in Medicina (SOMS), neurologi din clinicile bucurestene, alaturi de alte mari personalitati si lideri de opinie din domeniul medicinei romanesti, apartinand Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti dar si altor institutii medicale si academice.
Gheorghe Marinescu s-a nascut la Bucuresti, in 28 februarie 1863, iar in 1882, dupa absolvirea Seminarului Central, s-a inscris la Facultatea de Medicina din Bucuresti, urmand ca mai tarziu sa devina profesor in cadrul aceleiasi universitati.
In anul 1898, cu ajutorul operatorului Constantin M. Popescu, a realizat primul film stiintific din lume: 'Tulburarile mersului in hemiplegia organica'.
In anul 1906 profesorul Gheorghe Marinescu a fost ales membru al Academiei Romane, unde a rostit discursul de receptie "Progresele si tendintele medicinei romanesti".
Marele savant roman de renume mondial a devenit din ce in ce mai cunoscut si apreciat in cercurile stiintifice de specialitate internationale, iar in anul 1912 a fost ales membru corespondent al Academiei de Medicina din Paris.
La data de 15 mai 1938 profesorul Gheorghe Marinescu a incetat din viata in Bucuresti.
Profesorul Gheorghe Marinescu a fost printre primii medici din lume care a aplicat in domeniul neurologiei metode histochimice si electrofiziologice in cercetarea stiintifica. Retin atentia contributiile sale originale asupra unor fenomene ca troficitatea reflexa, cromatoliza, neuronofagia, degenerescenta retrograda ca urmare a sectiunii axonilor. Prin cercetari la ultramicroscop a aplicat datele teoriei coloizilor la structura neuronului.
Gheorghe Marinescu a fost si autorul primului tratat stiintific de neurologie din lume, avand o prefata elogioasa scrisa de unul dintre cei mai importanti laureati ai Premiului Nobel - Profesorul Ramon y Cajal. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page