Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SIMPOZION „GRIGORE VIERU” LA BOTOSANI

Rodica Elena LUPUDupa spectacolul dedicat lui Grigore Vieru la Dorohoi, iata ca si la Botosani se organizeaza o manifestare culturala  avand acelasi obiectiv. De data aceasta este vorba despre Simpozionul International, editia I, intitulat „Grigore Vieru, poet al sufletului romanesc”, ce s-a desfasurat in incinta Liceului cu Program Sportiv, institutie  implicata in organizarea acestuia, alaturi de Colegiul Economic „Octav Onicescu”, Casa Corpului Didactic, sub egida Inspectoratului scolar Judetean si a Bibliotecii Judetene „Mihai Eminescu”.
Au luat cuvantul conducatori ai unora dintre aceste institutii: inspector general Mihaela Hunca, prof. Cornelia Viziteu, prof. Ioan Hunca, prof. Ioan Hutanu, dar si ceilalti invitati care au adus fiecare cate o contributie la evocarea marelui poet al neamului romanesc: prof. Ion Ilie, directorul Centrului Judetean de Indrumare a Creatiei Populare si a Miscarii Artistice de Masa, care a depanat amintiri despre intalnirile sale de odinioara cu Grigore Vieru si cu alti artisti basarabeni, Traian Apetrei, directorul Teatrului „Mihai Eminescu”, subliniind importanta personalitatii acestuia, profesoara si poeta Maria Baciu, accentuand asupra receptarii actuale a poeziei in general si a poeziei lui Vieru in special, relevand importanta intelectuala si sufleteasca a intelegerii acestei poezii. Au mai participat prof. Silvia Carmen Diaconu, director al Casei Corpului Didactic si prof. Ciprian Manolache, inspector de specialitate la Inspectoratul scolar Judetean.

Prof. dr. Lucia Olaru Nenati, scriitoare, a facut un excurs rememorativ al legaturilor istorice ale lui Grigore Vieru cu Botosanii, prezentand aspecte revelatorii ale personalitatii poetului evocat, dar si documente, carti, afise, pliante, fotografii  demonstrative, referitoare atat la primul spectacol prezentat in tara, inainte de 1989, de un colectiv de artisti basarabeni in frunte cu poetul si in care au cantat Ion si Doina Aldea Teodorovici, pe scena „Teatrului Eminescu”, pe care-l conducea atunci si la turneul istoric ce a urmat, cat si la alte momente ale legaturii de trainica prietenie ce i-a legat pe cei doi poeti. In acest context s-a prezentat si cartea de performanta bibliofila editata de Asociatia Culturala „Regal D‘Art”, Testamentul literar al lui Grigore Vieru, dedicat cu noblete si sinceritate indragitului artist Fuego, carte care a fost donata liceului de catre d-na notar Lili Bobu, editoarea sa.

 In pregatirea evenimentului a fost organizata si o expozitie cu pliante si carti despre Grigore Vieru, simpozionul fiind moderat de catre pr. prof. Liviu Botezatu care, impreuna cu prof. Anca Zoitanu, a acordat diplome celor ce au participat la desfasurarea acestui simpozion.

Aceste manifestari organizate in februarie, luna in care a venit pe lume marele poet al idealului unirii cu tara, cel ce suprapunea in imaginarul sau poetic cele doua entitati majore: Mama si tara, sunt menite sa retrezeasca interesul - obosit - pentru marile noastre  valori culturale.  

Rodica Elena LUPU
Preluat Botosani News
23 februarie 2013

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page