Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SENSUL VIETII ESTE ÎN TAINA SFINTEI CRUCIPreot Aurel Sas, Las Vegas

„Si zicea (Iisus) catre toti: Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea in fiecare zi si sa-Mi urmeze Mie.” (Luca 9, 23)
„Caci cuvantul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mantuim, este puterea lui Dumnezeu.” (1 Cor. 1, 18)
„M-am rastignit impreuna cu Hristos; si nu eu mai traiesc, ci Hristos traieste in mine. Si viata de acum, in trup, o traiesc in credinta in Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit si S-a dat pe Sine Insusi pentru mine.” (Gal. 2, 20)


(Continuare din editia precedenta)

Daca omul stiintei de azi, in loc sa cheme numele lui Dumnezeu in Sf. Treime, al Tatalui si al Fiului, Iisus Hristos si al Sfantului Duh, Creatorul, tiitorul si Salvatorul a toate in cer si pe pamant, el cheama numele creaturii, zicand „mama natura”. De ce nu se gandeste ca Domnul ii lasa sa-i salveze „mama natura”, creatura, care se rastoarna peste ei, din cauza necredintei, a nerecunoasterii lui Dumnezeu si a pacatului, ca doar-doar vor vedea si se vor trezi. Pentru asemenea oameni ai necredintei, zadarnic a venit Hristos si a murit pentru ei pe cruce, dupa Scriptura ce zice: „Ci pe Cel micsorat cu putin fata de ingeri, pe Iisus, Il vedem incununat cu slava si cu cinste, din pricina mortii pe care a suferit-o, astfel ca, prin harul lui Dumnezeu, El a gustat moartea pentru fiecare om” (Evrei 2, 9).
La intrebarea omului modern al necredintei: „Unde este Dumnezeu?”, cand se intampla dezastre in univers, raspunsul teologic este ca Dumnezeu este omniprezent, adica Dumnezeu este pretutindeni, lucrand la salvarea si mantuirea creaturilor Sale, dupa Scriptura revelatoare: „Dar Iisus le-a raspuns: Tatal Meu pana acum lucreaza; si Eu lucrez” (Ioan 5, 17). Astfel, Dumnezeu, Care este pretutindeni, lucreaza prin mila Sa la salvarea omului de la dezastre. Necredinta si faradelegile oamenilor aduc nenorocirile de orice natura peste ei, iar Domnul Dumnezeu cauta imediat sa opreasca catastrofa, sa nu continue si sa murim cu totii, fiindca El vrea: „Ca sa fiti fiii Tatalui vostru Celui din ceruri, ca El face sa rasara soarele si peste cei rai si peste cei buni si trimite ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti” (Matei 5, 45).
Precum Parintele este langa copii si vede ca au rasturnat ceva pe ei si cauta imediat sa-i salveze, tot asa este si Dumnezeu aproape de oameni, tot timpul, dar mai ales cand fac rele, ca sa-i salveze sa nu se distruga de tot. Imi pare rau ca trebuie sa dau acest exemplu atat de simplu, ca sa inteleaga omul necredintei, care mereu zice: „eu nu inteleg!”. Urmatoarea Scriptura da raspunsul exact: „si precum n-au incercat sa aiba pe Dumnezeu in cunostinta, asa si Dumnezeu i-a lasat la mintea lor fara judecata, sa faca cele ce nu se cuvine” (Rom. 1, 28), ca poate se vor trezi.
Din nou, referitor la impuscaturile tanarului James E. Holmes din Aurora, Colorado si intrebarea „Unde a fost Dumnezeu?”. Raspunsul este: Dumnezeu a fost acolo si l-a oprit sa nu-i impuste pe toti cei din sala evitand, astfel, un masacru groaznic, dar de ce nu se gandesc oamenii ca Dumnezeu ii intreaba pe ei, prin Scriptura: „… Unde este credinta voastra?” (Luca 8, 25). Unde au fost credinta si gandirea oamenilor din guvernele popoarelor, cand au educat tinerele generatii, de ani si ani de zile, invatandu-le ca nu exista Dumnezeu! Exemplu: Elevii de liceu se impusca azi in scoli etc.!
Care este gandirea oamenilor de azi, ce zic, la fel, ca nu este Dumnezeu si ca omul poate face ce vrea el, ce este bine pentru el, fara a tine cont de binele aproapelui de langa el?! Astfel, oamenii stiintei si conducatorii de azi, trebuie sa recunoasca ca nerespecatarea Legilor, de catre tanara generatie, este rezultatul educatiei nereligioase in scoli, ce au dat-o tinerilor. Apoi, recunoscand aceasta, sa urmeze vorba intelepciunii: „Nihil Sine Deo” („Nimic fara Dumnezeu”).
Iata raspunsul Domnului Dumnezeu celor ce L-au parasit, prin Scriptura, ce zice: „si voi, cei ce ati parasit pe Domnul, care ati uitat de muntele Meu cel sfant, care intindeti masa pentru dumnezeul Gad si umpleti o cupa pentru Meni; Pe toti va voi da in ascutisul sabiei si junghierii va veti pleca, pentru ca am strigat catre voi si nu Mi-ati raspuns, am grait si nu M-ati auzit, ci ati facut cele rele in ochii Mei si ceea ce nu am binevoit ati ales” (Isaia 65, 11-12).

Salvarea omului prin intoarcere la sensul vietii in Taina Crucii
„Spune-le: Precum este adevarat ca Eu sunt viu, tot asa este de adevarat ca Eu nu voiesc moartea pacatosului, ci ca pacatosul sa se intoarca de la calea sa si sa fie viu. Intoarceti-va, intoarceti-va de la caile voastre cele rele! Pentru ce sa muriti voi, casa lui …?” (Iezechiel 33, 11).
O pilda de intoarcere a omului si a popoarelor lumii la Dumnezeu este poporul din capitala Ninive, a Imperiului Sirian de altadata, caruia proorocul Iona, vestindu-le din partea lui Dumnezeu ca „Patruzeci de zile mai sunt, si Ninive va fi distrusa!” (Iona 3, 4), s-au intors la Dumnezeu de la faradelegile lor, cu post si rugaciune, inclusiv regele, iar Milostivul Dumnezeu i-a iertat (Ioan 3, 1-10) continuandu-si, astfel, viata.
O atare revenire, cu pocainta, a omului si a popoarelor lumii la Dumnezeu, asigura izbavirea, dupa Scriptura, in care Dumnezeu zice: „…Intoarceti-va catre Mine, si Ma voi intoarce si Eu catre voi”, zice Domnul Savaot…” (Maleahi 3, 7). Iar in urmatoarea Scriptura Dumnezeu vorbeste detailat ce va face, zicand: „Ii voi curati de necredinta lor, cu care au gresit ei inaintea Mea si le voi ierta toate faradelegile lor, cu care au pacatuit ei inaintea Mea si au cazut de la Mine” (Ieremia 33, 8). Totul este Taina Pocaintei, dupa cum zice: „Zis-am: „Marturisi-voi faradelegea mea Domnului”; si Tu ai iertat nelegiuirea pacatului meu” (Psalmul 31, 6).
Poporul nostru roman are dovada, o data mai mult ca oricare altul din lume, sa mearga in istorie prin sensul vietii in Taina Sf. Cruci, pentru ca s-a nascut crestin si a biruit in lupte prin darurile si Taina Sf. Cruci a lui Hristos Iisus – Marele Dumnezeu si Mantuitor (Tit 2, 13-14) al natiunii romane si al lumii intregi, dupa Scriptura: „Care S-a dat pe Sine (Hristos) pentru noi, ca sa ne izbaveasca de toata faradelegea si sa-si curateasca Lui popor ales, ravnitor de fapte bune” (Tit 2, 14).
Prin urmare, romanii trebuie sa se roage mai mult lui Dumnezeu, sa le dea conducatori dupa inima Lui, precum a fost ales David (1 Regi 13, 13-14; 16, 12-13), fiindca poporul roman nu a mai avut conducatori alaturi de cauza neamului si pentru viata in sensul Tainei Sf. Cruci de la marii domnitori, ai celor trei tari Romanesti, ultimul fiind A. I. Cuza. Iar cei ce au vrut sa ajunga conducatori, pentru cauza poporului, nu au putut ajunge. Astfel, de la Domnitori s-a dovedit tot mai mult in istoria romanilor ca poporul nu a avut conducatori dupa inima lui Dumnezeu (1 Regi 13, 13-14; 16, 12-13) si pe masura sufletului crestin al neamului romanesc, de la Nistru si pana la Tisa.
Imnul National al Romaniei, „Desteapta-te Romane!” de Andrei Muresanu, ce a rasunat ca Marsul Anului 1848, trebuie sa fie Marsul de rasunet al fiecarui an istoric, prezentand minunat adevarul, din care voi aminti numai strofa: „Preoti cu crucea-n frunte, caci oastea e crestina, / Deviza-i libertatea si scopul ei prea sfant! / Murim mai bine-n lupta, cu glorie deplina, / Decat sa fim sclavi iarasi in vechiul nost’ pamant!”. Si randurile „Acum ori niciodata sa dam dovezi in lume, / Ca-n aste maini mai curge un sange de roman…” (din Imnul National al Romaniei).
In fata tuturor dezastrelor si a crizelor din univers, ca urmare a necredintei si faradelegilor omului, ale popoarelor lumii si ale guvernelor conducatoare, sa incheiem acest studiu, ce arata Sensul salvator al vietii in Taina Sfintei Cruci a lui Hristos, cu Invitatia la rugaciune, prin Psalmul care zice: „Dumnezeule, milostiveste-Te spre noi si ne binecuvinteaza, lumineaza fata Ta peste noi si ne miluieste! Ca sa cunoastem pe pamant calea Ta, in toate neamurile mantuirea Ta. Lauda-Te-vor pe Tine popoarele, Dumnezeule, lauda-Te-vor pe Tine popoarele toate! Veseleasca-se si sa se bucure neamurile, ca vei judeca popoarele cu dreptate si neamurile pe pamant le vei povatui. Lauda-Te-vor pe Tine popoarele Dumnezeule, lauda-Te-vor pe Tine popoarele toate. Pamantul si-a dat rodul sau. Binecuvinteaza-ne pe noi, Dumnezeule, Dumnezeul nostru. Binecuvinteaza-ne pe noi, Dumnezeule, si sa se teama de Tine toate marginile pamantului” (Psalmul 66, 1-6). Amin

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page