Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

IN MEMORIAM - MIRCEA DINUTZ


(24 sept. 1948 – 19 februarie 2013)

La 19 februarie a.c., s-a stins din viata scriitorul, publicistul si criticul literar Mircea Dinutz, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
Nascut la Bacau la 24 septembrie 1948, Mircea Dinutz a urmat Facultatea de Filologie de la Institutul Pedagogic (1967-1970) si Facultatea de Limba si Literatura Romana (sectia latina) din Bucuresti (1971-1975). Dupa absolvire, a lucrat in cateva orase din tara, din 1984 stabilindu-se in Focsani. Implinirea menirii de dascal a cunoscut-o, ca profesor titular, la Colegiul National „Al. I. Cuza” si la Colegiul National „Unirea”, activitatea didactica fiindu-i incununata cu Ordinul „Meritul pentru Invatamant in grad de Ofiter, pentru abnegatia si devotamentul puse in slujba invatamantului romanesc” (2004).
A publicat peste 500 de articole de critica literara, cronica de intampinare, eseuri, recenzii, articole de opinie, pamflete in numeroase reviste din intreaga tara („Caiete critice”, „Convorbiri literare”, „Viata Romaneasca”, „Ateneu”, „Acolada”, „Vitraliu”, „Literatorul”, „Bucovina literara”, „Vatra veche”, „Plumb”, „Spatii culturale”, „Ex Ponto”, „Arges” s.a.). Din 2008, a fost redactorul-sef al revistei focsanene „Pro Saeculum”.
A semnat prefete si postfete, a alcatuit patru editii critice, a elaborat, in colaborare, monografiile „Virgil Huzum” si „Ioan Larion Postolache”, precum si lucrarea „Textul literar. Orizonturi de lectura”.  A publicat volumele: „Marin Preda – Patosul interogatiei” (1997), „Popasuri critice” (2001), „Florin Muscalu” (2007), „Tablete de duminica” (2008), „Ioan Dumitru Denciu” (2009). „Scriitori vranceni de ieri si de azi” (2011), „D’ale democratiei” (2012) si „Anamneze necesare” (2012).
      
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
              prof.. dr. RODICA LAZARESCU, critic si istoric literar, scriitor

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page