Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Demisie istorica? Demisie profetica?


Papa Benedict XVI a demisionat. Cel putin in hotarare care nu poate fi revocabila. Este o demisie istorica si profetica in acelasi timp, pentru ca la nivel de varf al evenimentelor, istoria este implinire de profetie. Sfintele Scripturi afirma si confirma acest lucru. Desigur ca in situatii gordiene la nivel planetar, Dumnezeu isi pastreaza pentru Sine tainele Sale cele nenecesare a fi dezvaluite si personajele umane implicate si le pastreaza pe ale lor, noua celor multi ramanandu-ne intrebarile, mirarile, minunarile de neintelegere sau de licariri de intelegere, numai. Ce s-ar fi intamplat daca in preziua caderii zidului Berlinului care despartea cele doua lumi ale aceleiasi lumi, Papa Ioan Paul II si-ar fi dat demisia spre stupefactia Presedintilor Reagan si Gorbaciov si ce se va intampla ca acum, Papa Benedict XVI isi anunta demisia in preziua globalizarii, sunt lucruri care scapa omenirii, dar care implica omenirea. Daca buna parte din oameni se intreaba ce sa insemne aceste evenimente - dincolo de simplul fapt ca au loc -, de ce nu m-as intreba si eu.
De vreo sase sute de ani nu s-a mai petrecut asa ceva - ca papa sa demisioneze -, si oricum, cele cateva demisii din istoria papalitatii nu seamana cu cea prezenta nici in motivatie, nici in impact. Atat media seculara cat si cea religioasa se refera la ea ca la o "cutremurare" a omenirii.  Ea se discuta in fel si chip pe toate drumurile de comunicare ale pamantului.  Scenariile pe cate ceva sau chiar pe nimic sunt avalanse de stiri la intamplare sau fals elaborate... sau, pe cate ceva adevarat.
Mai intai, hotararea papei de a demisiona - nu de a abdica -, a starnit o mare admiratie. Nu e la indemana oricui sa demisioneze. Aceasta presupune nu doar un acord, ci si o initiere. Din cele trei motive de incapacitate pe functie pe care papa si-a sustinut oficial demisia, "fizic, psihologic si spiritual" numai cel cu implicatii spirituale ar avea ceva temei, caci unui papa nu i se cer performante fizice, iar in ceea ce priveste potenta psihologica nu exista vreo marturie de diagnostic negativ. Este limpede ca motivele de varsta si sanatate sunt pentru acoperirea motivului spiritual. Motivul spiritual nu se refera la vreo scadere spirituala personala a pontifului, ci la diferenta dintre crezul sau despre spiritualitate fata in fata cu ceea ce el spune in cuvintele: "lumea de azi e subiectul atator schimbari rapide si clatinata de intrebari cu privire la relevanta vietii de credinta".
Lumea de azi e lume profetica si demisia papei - cel mai influent conducator religios al ei - nu poate fi decat tot profetica. Despre asa zisa profetie a lui Malachy cu privire la sirul papilor din zilele lui pana acum si mai ales despre ultimul, - urmatorul -, nu se poate demonstra nici ca este autentica si nici ca este un fals elaborat, ci doar ca ea a fost pastrata si mai este inca, in biblioteca Vaticanului. Ca lista de papi a vizionarului irlandez se opreste la ultimul papa, cel de dupa Benedict XVI demisionat, si ca el sub ordinul "petrinilor" va incheia istoria papilor si deci a istoriei lumii este un fel de calendar Mayas oprit la 2012, nu stiu, dar ca ea face istorie, este sub ochii nostri. Ca pe acoperisul cladirii Vaticanului ar mai fi doar un singur loc de statuie papala, poate fi zvon, stire sau ce? De ce demisie? Se intreaba lumea. Ca ultimul sa vina mai repede? E profetica scurtarea timpului profetic? Vorbeste Scriptura cea Sfanta despre acest lucru? Ce insemnatate poate avea aceasta demisie in afara celei de "un simplu fapt"? Cine va reprezenta crestinatatea la "sfatul global"?  Asteptam "fumul alb" de la Vatican.
Ceea ce ma minuneaza pe mine este ca cel mai mare conducator religios al lumii bazat pe PRIMAT, pe INFAILIBILITATE, demisioneaza.  Cum sa demisioneze cineva infailibil? Ma intreb de ce, sa ce? Daca nu este o imensa GRESEALA, este o atitudine de CONSTIINTA demna de admirat, sau poate un MOMENT PROFETIC implinit aparent "irational" si poate cu atat mai profetic.
Parca nu ar fi nimerita acum filozofia "papii vin si se duc", fenomen comun in meniul istoriei lumii, important e "fumul alb" la Vatican, adica "avem papa" si gata, si doar atat. Daca ar fi doar o secventa obisnuita din trecerea prin fata noastra a lucrurilor comune, obisnuite, de ce atata "zarva", atata "framantare", in legatura cu deja "celebra" demisie in termeni seculari, "profetica" in limbaj spiritual?  "Infailibilitate" caz penal?  Imunitatea papala doar la Vatican?  Nu se poate Papa Benedict sa-si petreaca ultimele zile in alta parte a lumii sau sa viziteze Bavaria natala ca de-acolo ar putea fi arestat din cauza nelegiuirilor din Biserica?  In ce lume traim?
Cum am zis, intr-un anume fel imi place aceasta demisie. Daca ea se bazeaza pe dezacordul pontifului - ca fiinta umana - cu schimbarile morale rapide care se petrec in lume, ca o problema de constiinta in raport cu responsabilitatea functiei, este problema lui personala. Daca el face loc altcuiva pentru a aduce la indeplnire ceea ce il depaseste, e doar o presupunere.  Oricum, o decizie extraordinara a fost luata. Depinde de el in favoarea cui demisioneaza? Nu stiu. Poate doar demisioneaza si atat. Putea sa nu demisioneze? Bineinteles. Va fi un testament in aceasta privinta adresat lumii? Nu stiu.  Poate. S-ar cuveni sa fie. Deocamdata, pontiful demisionat sugereaza modificarea procedurii de alegere a noului papa, ca totul sa aiba loc pana in sarbatoarea Pastelui. Indiferent de motivatie si de felul in care se vor desfasura lucrurile in zilele care urmeaza, totul va fi sub semnul profetic al zilelor de pe urma.

Benone Burtescu


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page